Hebben Rinus Otte en David Moszkowicz een ‘rotnacht’ gehad (‘vrijlaters’ van Michael P.)

“De rechter, Mr. Otte,  die in 2012 de straf met 4 jaar verlaagde is nu lid van het college van procureurs-generaal,  de landelijke leiding van het Openbaar Ministerie. Wat zal de beste man een rotnacht hebben, mits hij zich het roofdier nog weet te herinneren. En als hij zich het roofdier wel nog weet te herinneren, dan zit hij nu in ieder geval op een positie om iets te veranderen aan de wetgeving. Waardoor gestoorde weigeraars van psychiatrisch onderzoek, ondanks die weigering, bij een veroordeling  toch een tbs-maatregel opgelegd zouden kunnen krijgen.”

Aldus reageerder Siem. Gaat uiteraard over de veroordeling van Michael P. uit Zeewolde, die verdacht wordt van betrokkenheid bij de verdwijning van (en helaas vermoedelijk moord op)  Anne Faber. Achteraf kun je vaststellen dat het geen adequate veroordeling is geweest en dat deze jongen tbs had moeten krijgen. Elke gevangenisstraf was te kort geweest. 

Opmerkelijk is dat hij niet in een gevangenis zat, maar in een psychiatrische kliniek. Vrijwillig, dat kan  niet anders. Ook hier moet iets aan ten grondslag liggen waar we het fijne nog niet van weten. Een truc om eerder vrij te komen, of iets anders? Prettiger regime? Iemand die tot 11 jaar is veroordeeld is voor een delict in mei 2010 zou niet in 2016 al weer buiten moeten zijn. Zou je denken.

Over deze Rinus Otte is wel meer te vinden. Op de website mr-online komt een mevrouw De Meijer aan het woord, die hem goed kent. “Hij is net als ik van afkomstig uit Zeeland. Hij is nuchter en relativerend, met een groot arbeidsethos. Dat heeft het OM nodig.”

En Tweede Kamerlid Jeroen Recourt (PvdA) werd “ronduit vrolijk van de benoeming. Ik feliciteer het OM. Ik ken Rinus Otte van zijn boek ‘De nieuwe kleren van de rechter’, en van zijn optredens in de Tweede Kamer, waar hij als deskundige is gehoord over rechtspraak. Het is een echte vrijdenker.”

Volgens Natasha Gerson was Manfred Nan de advocaat die ervoor gezorgd heeft dat Michael geen tbs kreeg.  Dat klopt niet: in hoger beroep is Michael bijgestaan door de inmiddels geschorste David Moszkowicz.

Je kunt nog denken: één keer een verkrachting, daar kun je niet de rest van je leven voor vast blijven zitten. Toch wel: de langst zittende tbs’er van Nederland heeft ook nooit een moord gepleegd. En als je ziet wat deze Michael P. heeft gedaan en je de details over die gruwelijke dubbele verkrachting leest, kun je je niet voorstellen dat zo’n dader er zo gemakkelijk mee wegkomt. Bert Brussen beschrijft de details. Wat zullen die twee slachtoffers van toen het weer moeilijk hebben. Hun levens zijn ook verwoest.

De uitspraak van het hoger beroep staat hier

Over Michael P. is op internet niet veel te vinden. Er is iemand met dezelfde achternaam, maar dat kan deze Michael P. niet zijn. Er is nog wel een playlist te vinden op zijn naam, op YouTube. Weet ook niet helemaal zeker of dat van deze Michael is, maar er staan in elk geval wat ‘crimesongs’ op. Zoals het huiveringwekkende 25 minutes to go van Johnny Cash, dat ik vroeger alleen kende in de Nederlandse vertaling, van Will Tura.


En het toch ook niet echt lekkere Midnight Lady van Chris Norman (zanger van Smokey), zeker niet in combinatie met de fragmenten uit Tatort.

16 Reacties

 1. Sjaak
  10 oktober 2017 - 12:16

  Laten we iig hopen dat ze heeeeeeeel slecht slapen!

  Reply
 2. anonymous
  10 oktober 2017 - 13:43

  Rechters hebben maling aan ‘het volk’. Wie weet zich nog die rechter te herinneren die oordeelde dat de stiefvader die z’n stiefdochter had verkracht maar vrijgesproken moest worden en terug mocht in de rol van stiefvader. Want, zo oordeelde meneer de rechter, een straf zou dit gezin alleen maar meer ontwrichten. Maar als je ten goede trouw je kippen met fipronil behandelt en achteraf blijkt dit niet gezond (indien je 12.5 miljard fipronil-eieren zou eten ligt een griepje op de loer) ga je voor maanden achter slot en grendel en komt zo een rechter met waarschijnlijk een eis van 2 a 3 jaar. “u hebt willens en wetens de levens van vele Nederlanders op het spel gezet”.

  Nee meneer de rechter, elke keer als u van die fopstraffen oplegt aan verkrachters, moordenaars, gewelddelinquenten etc. zet u de levens van vele onschuldigen op het spel. Willens en wetens.

  Reply
 3. Dr. Freud
  10 oktober 2017 - 15:33

  Het is toch ook werkelijk belachelijk dat je mensen die het heel hard nodig hebben geen TBS kunt opleggen in dit land gewoonweg omdat ze iedere medewerking weigeren ? Gewoon die wet wijizigen zodat je ondanks weigering m.b.t. medewerking wel TBS kan opleggen en gewoon zo’n gast opsluiten in de TBS kliniek net zolang totdat hij wel mee gaat werken en anders zit hij daar de rest van zijn leven. Ook gelijk een mooi alternatief voor levenslang, wat niet meer mag opgelegd worden, want hier is nog wel uitzicht op een terugkeer, mits er word meegewerkt. Helaas komt de wetswijziging voor deze dame te laat. Zou zoiets ook in het regeerakkoord staan van kabinet dikke middelvinger 3 ?

  Reply
 4. Hans
  10 oktober 2017 - 15:45

  Het is natuurlijk veel te gemakkelijk om achteraf de Rechter in de kont te kijken en te zeggen dat hij het fout heeft gedaan. Dat het rechtssysteem heeft gefaald. Maar dat is natuurlijk niet zo. En als je het dan toch zeggen wil, speel het dan niet op de man, maar houd je bij de Wet die faalt. De Rechter heeft de Wet als gereedschap én wapen. Nooit andersom.

  Daarbij is een Rechter nooit verantwoordelijk voor de daden van een verkrachter, moordenaar of crimineel. Dat is altijd nog de dader zelf.

  Als we dan deze discussie voeren, voer ‘m dan op goede gronden. Bijvoorbeeld of een dader vervroegd vrij moet kunnen komen, ongeacht zijn gedrag in de gevangenis. Moet de samenleveing zo lang mogelijk beschermd worden tegen daders die niet (willen) veranderen? Dat is de vraag die deze kwestie oproept.

  Als deze verdachte ook de dader is. Natuurlijk. Want zolang Anne niet gevonden is, lijkt alles nog open.

  Reply
  • Rein
   10 oktober 2017 - 18:21

   Inderdaad Hans, in die bewuste kliniek zitten nog veel meer creeps. Blijf het vreemd vinden dat zover als bekent is, niet vanaf de fietsroute ( fietsknooppunt 64 in Baarn) is nagereden of nog verder van Huis Ter Heide richting Bosch en Duin welke op kaart aangegeven tussen 85 en 86. Ook tegenover Huis ter Heide Amerfoortseweg aan de kant van oude station en mcdonalds is een binnendoor weg richting Utrecht. Kan zijn dat ze binnendoor wilde om sneller thuis te zijn wegens het slechte weer. Misschien is ze daar een idioot tegemoet gefietst vervolgens is die gast omgekeerd haar ingehaald op een oude gammele fiets en na uitschakeling van Anne op haar fiets richting gesticht gegaan en onderweg spullen gedumpt, daar waar ze zijn gevonden . Fiets toch ook maar heeft gedumpt omdat het te link leek achteraf. Iemand stelde dat je op een opoefiets niet snel kon fietsen maar als ik foto zie van de bewuste fiets is het 1 met versnelling + handremmen. Dus Anne kan zeker wel al een eind verder zijn geweest in de uitgestippelde route. https://www.rtlnieuws.nl/nederland/politie-geeft-kaartje-vrij-met-mogelijke-fietsroute-vermiste-anne

   Reply
 5. pim
  10 oktober 2017 - 16:21

  Als deze verdachte ook de dader is. Inderdaad!!! De halve bevolking denkt de dader al te hebben …….. terwijl het nog niet eens bekend is of er dna van hem op de spullen zitten.

  Lijkt mij dat ze tevens in kaart zetten welke probleem gevalletjes er het dichts in de buurt wonen, + hun ziekte beeld en welke in staat zijn tot bepaalde handelingen die overeen zouden kunnen komen.

  Reply
 6. MopNeus
  10 oktober 2017 - 17:01

  Nederland heeft veel te veel sub-instellingen met sub-afdelingen met sub-straffen (dit creert dan weer een hele berg sub-banen). In andere landen heb je dit soort gezeik niet, daar is de bajes gewoon bajes en zit je als verkrachter bij de overvallers en moordenaars. Als deze Michael P. vanaf het begin in een gewone bajes tussen normale bajes klanten was gedropt dan had ie meteen geweten dat ie niet trots hoeft te zijn op het verkrachten van twee meisjes. Maar hier worden die gasten dan weer apart gehouden en gepamperd en zullen nooit wakker geschud worden.
  Hier kun je de zwaarste TBS patient zijn en dan krijg je nog gewoon verlof, want daar heb je hier in NL dan weer recht op (???).

  Reply
 7. bohemian grove bc 23 is 33
  10 oktober 2017 - 20:28

  Of denken jullie veilig te zijn in ijsland. Ik heb getwijveld over belgie. Belgium x files

  Reply
 8. Jeroen
  10 oktober 2017 - 22:06

  Misschien een wetswijziging dat er standaard een soort TBS wordt opgelegd bij bepaalde misdrijven. Zeden-, moord-, en zware geweldsmisdrijven. En dan TBS niveau 1,2 en 3 naar gelang de ernst van het misdrijf en recidivegevaar. Standaard 2 jaar na de celstraf, behandelingen icm groepsobservatie en dagelijkse arbeid. Die arbeid moet gedaan worden om de kosten van dit plan enigszins te beperken, maar is ook een zeer goede graadmeter om een werkelijke indicatie van het gedrag van de veroordeelde te krijgen.
  En verlof? Uiteraard, maak maar een groot recreatiegedeelte waar de familie en vrienden naar toe kunnen komen, binnen de hekken van de kliniek.

  Reply
 9. dikke lien
  10 oktober 2017 - 22:12

  normale bajes
  11 jaar min VI is 7.3 jaar
  1.5 jaar faseren daar af

  Reply
 10. Mr. Wilson
  10 oktober 2017 - 22:28

  Het is inderdaad typisch dat als je AZC zegt er een hele berg geitewollen sokken uit hun woonboerderij kruipt en moord en brand schreeuwt en nu zie je ze nergens. Hij moet wel eerst nog schuldig bevonden worden.

  Wat natuurlijk wel waar is is dat hij schuldig is aan iets anders gruwelijks en dat het absurd is dat hij vijf jaar na 12 jaar te hebben gekregen überhaupt mag rondwandelen.

  Maar er is licht aan het eind van de tunnel. Hulde voor dit kabinet. Max 2 jaar minder en die moet je VERDIENEN. Geen gezeik over terug in de maatschappij. Eerst je tijd uitzitten. Dan zien we wel weer.

  Hoewel. In dit geval. Kan zo’n galbak gewoon het beste dood zijn.

  Reply
 11. Anoniem
  10 oktober 2017 - 22:58

  Come on, misdaadjournalist. Dit is wel erg makkelijk. De rechters in hoger beroep hebben zelfs een hogere straf dan geëist opgelegd. Ga je nu impliceren dat recidive de schuld van de rechter is? Beetje goedkoop. Je weet best wel dat ons systeem niet zo werkt. Op deze maak je de rechter – persoonlijk- kop van jut. Erg onterecht.

  Reply
 12. 11 oktober 2017 - 02:02

  Een advocaat met een geweten volgens mij ben je dan per definitie ongeschikt Bram Moskovisch zei volgens mij bij kijken in de ziel dat hij zelfs bepaalde Duitsers zou verdedigen.. hiddema etc benediqte zijn allemaal alleen geïnteresseerd in de portemonnee van de client die broertjes anker hebben toch zelfs robert m verdedigd..

  Reply
 13. Dr.Jones
  14 oktober 2017 - 18:25

  Wat me opvalt in de hele media discussie is dat de rechtelijke macht de schuld krijgt terwijl dit in mijn ogen onterecht is. De schuld ligt bij de behandelaars van de inrichting die hebben zich laten ringeloren. Hoe kan de dader een relatie krijgen met een behandelaar en andere vrouwelijk persoon zwanger maken. Vanuit dit standpunt had de directie in moeten grijpen en daar is het falen begonnen en niet bij de rechterlijke macht.
  Mijn advies is directie en behandelaars op staande voet ontslaan en tot pensioen hun vak niet meer mogen uitoefenen.

  Reply
 14. Hans
  22 oktober 2017 - 20:01

  Het is weer het gerechtshof Arnhem dat dit besloot, evenals om, enkele jaren geleden, de tot 8 jaar veroordeelde Saban B een weekend verlof te geven wegens familieomstandigheden, die vervolgens vluchtte naar zijn geboorteland Turkije. Dat hof heet niet voor niets in de volksmond het “hofje van barmhartigheid”

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.