Helikoptervlucht hing al in de lucht

Het valt dus in de praktijk nog niet mee om onopvallend een helikopter te huren. Bijna hilarisch, als je het bericht in het Algemeen Dagblad ziet. “De politie wist al enige tijd van de plannen, bevestigen ingewijden. De groep criminelen die kopstuk Benaouf A. wilde bevrijden, werd nauwgezet gevolgd. Vorige week waarschuwde de politie al diverse helikopterbedrijven in het land, vertelt de eigenaar van één van die bedrijven. ,,Een rechercheur belde ons om te zeggen dat er een helikopterkaping aan zat te komen. We moesten het doorgeven als we een verdachte aanvraag zouden krijgen.”

Gistermiddag was het dan zover en stond er een helikopter klaar, net over de Nederlandse grens. Het liep uit op een achtervolging waarbij een van de daders werd doodgeschoten. De vraag is: als ze wel met die heli bij de gevangenis van Roermond waren gekomen, wat dan? Ik ken de luchtplaats van Roermond niet, maar zover ik weet zijn in de jaren negentig van de vorige eeuw in vrijwel alle gevangenissen roosters aangebracht tegen helikopters.

De laatste geslaagde ontsnapping door de lucht die ik nu zie (dank aan de inzenders) is die van 18 februari 1991 (zie hier) , waarbij de 42-jarige Turk H.T.M. (what’s in a name) tijdens het luchten in een tweezitssproeihelikopter wist te stappen. De heli was gestolen in Lelystad.  De Marwei had toen nog geen rooster. Een 35-jarige Belg die ook op de luchtplaats was, stapte in maar het bleek te klein, hij liet liet zich van vijf meter hoog vallen. 

Een mislukte, door een Haagse jeugdbende, uit 1994: zie hier

In Roermond dus geen slimme actie. En als het wel was gelukt, waar had Benaouf dan naar toe gemoeten? Er zal een heel vluchtplan hebben klaargelegen, met auto’s en uiteindelijk een boot naar Marokko. En wat dan? Onaantastbaar, net als de andere grote baas die daar zit?

In het vorige bericht noemde ik een andere voorgenomen ontsnapping, per helikopter. In Scheveningen, jaren tachtig. Die liep fout doordat de piloot de boel had belazerd. Daar had ik lucht van gekregen. De criminelen spanden een kort geding aan tegen Panorama: allemaal onzin. Maar nog voor de uitspraak van het kort geding waren ze gevlogen. Dankzij een vuurwapen dat naar binnen was gesmokkeld. Er zijn meer wegen die naar Marokko leiden.

Ik las ergens nog dat de vluchtauto beter een andere route had kunnen nemen: rechtstreeks naar België. De vraag is wat er dan was gebeurd. Had de Nederlandse politie de achtervolging over de grens door kunnen zetten? Hoe zijn die regels tegenwoordig? Eerst contact leggen met de Belgen en toestemming vragen is in zo’n situatie geen optie.

Crimesong van de dag is  Goodnight Saigon van Billy Joel. Om de helikopter aan het begin. Zie hier

 

12 Reacties

 1. wiitte 1956
  12 oktober 2017 - 09:59

  is het wel voor benaouf vraag ik me af want het grootste gedeelte van zijn straf zit er volgens mij al op,wat is het nut dan van deze actie

  Reply
 2. Mano
  12 oktober 2017 - 11:06

  Dat vraag ik mij ook af. Zijn er nog zoveel loyale mensen aan benaouf? Wie zitten ee nog meer en bij welke groeppering.
  Of kan benaouf slecht zitten.

  Reply
 3. Kees
  12 oktober 2017 - 11:18

  Op Duits grondgebied mag de politiewagen gewoon door gaan. Op Belgisch grondgebied zal men best door mogen rijden, maar men heeft geen bijzondere bevoegdheden meer.

  Beste Kees,

  De helikopter stond in België, daar was het Nederlandse arrestatieteam kennelijk ook al, dus het zal wel vooraf geregeld zijn.

  Hendrik Jan

  Reply
 4. Ben katvanger
  12 oktober 2017 - 15:41

  Zaken stappelen zich op tegen Ben
  Zijn straf zit er lang nog niet op.
  Dat weet hij ook wel .
  Er zijn nu veel mensen opgepakt die voor hem klusjes moesten doen.
  Je begrijpt wel dat er zeker eentje gaat praten . 20 jaar in de cel is tegenwoordig heel normaal
  Dus voor een deal met een van die snotaapjes word je zeker zenuwachtig .
  Ben is niet de grote jongen,maar van buitenaf word alles geregeld door 2 andere mensen
  Als ben er uit wilt,gaan ze dat ook zeker proberen .want als hij ze bek open trekt val alles als een domino .
  Zal zelfs zo kunnen zijn dat ze hem graag eruit willen hebben om hem koud te maken
  Hij weet ook te veel hij is ook maar een katvanger

  Reply
 5. DenVer
  12 oktober 2017 - 18:39

  Vreemde kwestie dit, Tuurlijk moet ‘Ben’ nog een aantal jaar, maar om dan met alle risico’s van dien te willen ontsnappen en als opgejaagd wild door het leven te gaan is heel apart..
  In de wandelgangen werd gefluisterd dat hij als kroongetuige wilde optreden tegen een aantal personen uit de onderwereld, er zijn er nog zat van wie wij nog nooit gehoord hebben en nooit zullen horen natuurlijk.
  Door deze aktie neemt hij wel die verdachtmaking weg, want het is totaal onlogisch om te ontsnappen met een kroongetuige-deal, misschien dat hij ‘binnen’ zijn leven niet zeker was omdat de kans bestond dat hij ging ‘zingen’, en om de twijfel weg te halen deze aktie op touw zette..
  Maar ook dit is koffiedik kijken, alleen ‘Ben’ weet hoe of wat…

  Reply
  • Koos Koets
   13 oktober 2017 - 07:51

   Als hij ook maar enigzins kroongetuige had willen worden had hij wel in bescherming worden genomen.

   Reply
 6. zw
  12 oktober 2017 - 23:11

  Ontsmappings poging verijdeld? Liquidatie bedoel je

  Reply
 7. Benebi
  13 oktober 2017 - 11:05

  Benaouf A. zal wellicht ook wel een PGP-telefoontje hebben gehad van Ennetcom… :-)
  En er zitten zat mensen vast die hem mogelijk alsnog levenslang kunnen bezorgen. Er gaat echt wel weer een keer iemand voor de hoofdprijs (kroongetuigendeal met 1,5 miljoen “om zichzelf te beveiligen” )
  Daarnaast zal “Ben” heus wel een belangrijke rol hebben in een organisatie die cokelijnen beheerd, waardoor hij gemist wordt en dat kost nou eenmaal zwaar geld. De figuren voor/met wie hij werkt(e), die hem opdrachten hebben gegeven en hebben betaald, knijpen hem echt wel.
  Dan erbij, je kunt buiten wel de grote jongen uithangen, arrogant zijn in de rechtbank en over leven en dood willen beschikken, maar als je dan eindelijk eens zelf een aardige douw krijgt en lang moet zitten, tja… Dat valt vies tegen met zoveel jaar voor je… Dat past trouwens wel een beetje bij het beeld wat ik heb van die Mocro’s. Mocro-maffia is ook een zwaar onterechte term. Is eerder een verzameling van veel laagopgeleide kansarme jongens van de straat (vooral veel in de coffeeshops rondhangen en op scooters rijden) met een laag IQ (tegen verstandelijke beperking aan) die gek zijn op wat centjes en aanzien, intussen gewoon als laag loopvolk gebruikt worden door wat slimmere figuren die zelf nadat ze wat centen hebben gemaakt in landen in het Midden-Oosten zijn gaan zitten zonder uitleveringsverdrag. Maar in feite uiteindelijk niks voorstellen zonder pistool tussen hun broekband. Plus dat ze 9 van de 10 zelf omgelegd worden als ze eenmaal wat over de opdrachtgevers weten.

  Reply
  • Aknin M.
   13 oktober 2017 - 17:07

   Je verwoordt het heel mooi Benebi. Nietsontziend geweld met een verzameling loopjongens met laag IQ die graag voor een paar centen het smerige werk doen. Dat niets ontziende geweld heeft effect omdat er op laffe wijze met ‘meteen daden, geen woorden’ toch aanzien en angst is door het laffe nietzontziende karakter van de daden. Vele vrienden van vroeger zien zwichten om de bink uit te hangen en wat handgeld te hebben. Nu allemaal gek geblowd en erger en bang om hun aanzien in de groepen en hun handgeld te verliezen. Ben blij dat ik mijn school afgemaakt heb en veilig op kantoor werk. Zo jammer dat mijn oude vriendjes bijna allemaal opgeslokt zijn door dit kamikaze-gedrag.

   Reply
 8. Pipo
  13 oktober 2017 - 11:34

  ‘Ik ken de luchtplaats van Roermond niet, maar zover ik weet zijn in de jaren negentig van de vorige eeuw in vrijwel alle gevangenissen roosters aangebracht tegen helikopters.’

  In de praktijk valt dat tegen. Ze hebben de EBI gebouwd voor risico-gevallen. Verder zijn er wel wat staalkabels gespannen over sommige luchtplaatsen, maar ook alleen betonnen palen geplaatst, bv in PI de Lelie in Lelystad, van verschillende hoogtes zodat een eventuele helikopter moeilijk kan landen. Maar op sportvelden natuurlijk niet. In Google Earth kun je al zien dat er in PI Zuid-Oost in Roermond geen staalkabels te zien zijn. Op het voetbalveld of grote luchtplaats met zo’n soort loopbaan om rondjes te lopen kon in het midden heus wel een helikopter landen. Maar aan de autoband in de blauwe BMW af te leiden, zal landen tot op de grond niet eens het plan zijn geweest. Dat vind ik nog het enige slimme aan deze actie. Hopla, één been door die band steken en de helikopter hoeft alleen op te stijgen terwijl iemand in de helikopter de bewaarders wegjaagt met een salvo uit een automatisch wapen. Kan bijna niet fout gaan.

  Reply
 9. Ali O.
  13 oktober 2017 - 13:30

  Zou men eindelijk door hebben dat Allah swt een hekel heeft aan criminaliteit en daarom geen van die man Ben stressloos kan leven of oud zal worden. Mam man man leven kan zo mooi zijn ameen

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.