Liet Paddock zich inspireren door Charles Whitman?

Een week geleden schoot Stephen Paddock van de 32-ste verdieping van een hotel in Las Vegas 59 mensen dood. Heeft hij zich laten inspireren door een van de eerste massamoorden in Amerika? In 1966 richtte Charles Whitman ook van bovenaf een bloedbad aan. Hij was in de toren van de universiteit in Texas geklommen en schoot zeventien mensen dood.  

 

Over Charles Whitman heb ik het uitvoerig gehad met wijlen dr. Michael Zeegers uit Den Haag, de zenuwarts – zo noemde hij zichzelf – die in opdracht van de rechtbank de dader van de bekendste Nederlandse massamoord onderzocht: Cevdet Yilmaz, die in 1983 in ’t Koetsiertje in Delft zes mensen doodschoot.

Zeegers over Charles Whitman: “De vraag was natuurlijk hoe deze student tot zijn daad was gekomen. Zijn achtergrond gaf wel een indicatie: zijn vader bezat veel schietwapens en mishandelde zijn vrouw en zoon; Charles verzamelde wapens en mishandelde zijn vrouw; toen hij in dienst zat was hij vaak betrokken bij vechtpartijen en hij had veel moeite met het gezag. Verder bleek uit brieven dat hij de wereld niet waard vond om in te leven, dat hij wilde sterven en zijn vrouw niet in lijden wilde achterlaten; bovendien haatte hij zijn vader. Hij had dwanggedachten: de toren beklimmen en mensen doodschieten. Maar het meest verrassende was: na zijn dood werd in de hersenen een klein kankergezwel gevonden. Door die tumor waren zijn hersenen beschadigd, wat een rol kan hebben gespeeld. Maar er waren dus veel meer factoren in het spel. Mogelijk worden sommige mensen meer dan anderen gestuurd door hun drift, hun instinct. Maar de wortel van geweld is vaak eenzaamheid en gebrek aan contact. Het is het zoeken naar een oplossing die er niet is.”

Ik ben wat uitvoeriger in de zaak met Whitman gedoken. Een bizar verhaal. Hoe hij alles minutieus voorbereidt. Eerst zijn vrouw en zijn moeder ‘netjes’ doodsteekt en dan met een smoes – en wapens – de toren van de universiteit beklimt.

Het verhaal staat hier

Aanvulling: er is een briefje gevonden in de hotelkamer van waaruit Paddock schoot. Gaat niet over het motief, zijn alleen berekeningen over de schootsafstand. Zie hier

De Crimesong van de dag: Las Vegas, van Tony Christie. Stad van de duivel. Zie hier 

Intussen zijn we in Nederland meer in de ban van de vermissing van Anne Faber. Uiteraard. Er komen heel veel reacties binnen, maar ik laat er niet veel door. Er zijn te veel mijns inziens onzinnige en kwetsende theorieën bij. Vandaag wordt er verder gezocht.

5 Reacties

 1. ton
  8 oktober 2017 - 11:57

  De meeste mensen met hersenbeschadiging door bv een ongeluk of ziekte of zuurstofgebrek zijn vaak psychotisch en gebruiken daar medicijnen voor.
  ,,Normale,,mensen zullen niet vaak de behoefde hebben om iemand mee te nemen in een zelf gekozen einde.
  Iemand meenemen mist ook elke logica bij zo,n daad,mits dat je,,onsterfelijk,,wil worden.

  Reply
 2. Maurits de Vries
  8 oktober 2017 - 13:32

  Theorieën. Veronderstellingen. Dus speculaties. Die zijn toch altijd onzinnig en kwetsend voor die of gene?

  Beste Maurits,
  Wat een onzinnige opmerking. Dat vind ik nou kwetsend, zoveel domheid.

  Hendrik Jan

  Reply
 3. ton
  8 oktober 2017 - 14:36

  Ik heb Tristan vd Vlist uit Alphen ad Rijn ooit ontmoet toen hij een jaar of 16/17 was.
  Een hele vriendelijk en beleefde jongen was het toen,en het enige wat me opviel aan hem dat hij vrij veel acne in zijn gezicht had..
  Maar daar wordt je geen seriemoordenaar van ,lijkt me………

  Reply
 4. Batman
  8 oktober 2017 - 16:00

  Heb wel eens gelezen over een eerdere massamoordenaar in de VS, dat het hem enkel en uitsluitend te doen was om een “record” neer te zetten. Al levensmoe zijnde en dan in je hoofd het beeld “romantiseren” dat je in ieder geval nog een daad doet, waarmee je de landelijke publiciteit haalt.

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.