Michael P.: zwijgen was goud. En nog steeds?

Het echte nieuws over de vermissing van Anne Faber laat nog op zich wachten. In de berichten in de kranten wel wat details. In het Algemeen Dagblad bijvoorbeeld wat meningen van mensen uit Zeewolde, die het gezin van verdachte Michael P. goed kennen.

Deed me wat denken aan een oude zaak waar we ‘t pas over hadden: Robert van de Berg uit Wassenaar. Zoon van een rijke ondernemer, een vader die hem geld toestopte. Iemand waar van jongs af aan weinig land mee te bezeilen viel. Hij is overduidelijk beloond voor zwijgen. De gruwelijke verkrachtingen van twee meisjes in Nijkerk en zijn gedrag daarna waren voor de vigerende rechters onvoldoende om hem tbs op te leggen. Wat wel had gekund, volgens deskundigen. 

Er zijn landen waar zo’n zaak allang was opgelost. Kwestie van andere verhoormethodes. Ervan uitgaande dat Michael P. inderdaad de dader is, maar gezien de stelligheid van de politie lijkt daar weinig twijfel over.

Of het gaat om dna-materiaal op de gevonden spullen of op verklaringen van medebewoners die hem die avond hebben zien binnenkomen, of op een combinatie van beide, en het ontbreken van een alibi, is nog niet duidelijk.

Door omstandigheden ben ik wat voorzichtig met het plaatsen van foto’s van verdachten die nog geen bekentenis hebben afgelegd, de wegen van rechters blijven ondoorgrondelijk. Vandaar dat ik met de bijgaande Facebookfoto even heb gewacht tot hij ook in De Telegraaf stond. 

5 Reacties

 1. Floris
  11 oktober 2017 - 10:38

  Tja, hij heeft toch niets meer te verliezen. Als blijkt dat hij de dader is, krijgt hij sowieso tbs. Met zijn voorgeschiedenis en het feit dat hij nog tijdens zijn resocialisatie de fout in gaat, is de kans dat hij nog ooit wordt vrijgelaten heel klein. Of het “hof van barmhartigheid” moet hem nog een derde kans willen geven.

  Reply
  • JP
   11 oktober 2017 - 16:33

   Dus je verkracht 2 meisjes, je werkt totaal niet mee aan de persoonlijkheidsonderzoek en je bent na 7 jaar alweer buiten?

   Wauw nederland….

   Geef die man nog een kans zou ik zeggen! mensen maken fouten toch?
   Hoeveel hier hebben weleens een fout gemaakt door iemand te verkrachten?

   Kom op rechtssysteem in Nederland… opsluiten voor altijd, niemand gaat hem missen die gast is al jaren geleden de weg kwijtgeraakt en die komt nooit meer terug op het padje ook.

   Reply
 2. Sowieso
  11 oktober 2017 - 11:28

  Wat ik gisteren al zei, maar die reactie zie ik nergens, dus die zal je wel niet hebben doorgelaten, mij trouwens een raadsel waarom niet, want er stond niks in dat feitelijk niet waar is, zeg ik nogmaals: Zonder lijk geen bewijs. DNA kunnen ze niks mee als er geen lijk van Anne Faber wordt gevonden. Dus deze Michael P. kan dan wel afgemaakt worden in de media, De Telegraaf voorop zoals gewoonlijk, plus de buurtbewoners en plaatsgenoten die ineens uit allerlei holletjes komen kruipen om hun schandpaal-steentje bij ter dragen, maar de politie heeft nog geen enkele informatie vrijgegeven hoe ze bij deze P. zijn uitgekomen. Dan denk je inderdaad als eerste aan DNA, maar DNA heeft geen enkele zin als het alleen op de tas en/of fiets is aangetroffen. Deze Michael P. kan bij wijze van spreken net zo goed die fiets in het water gegooid hebben toen hij de fiets en tas ergebs vond en wellicht wilde hij die tas leegroven. Met zijn verleden, is het dan niet eens zo gek dat hij die fiets wegwerkt. Zoals het er nu op lijkt, heeft deze P. de beschikking gehad over een auto, dus het (eventuele) lijk kan wel 150 km verderop begraven zijn en nooit meer teruggevonden. Dan zal er geen rechter zijn die Michael P. kan veroordelen.

  Beste Sowieso,

  Ik had je vorige reactie niet doorgelaten omdat je aan het eind nogal gruwelijke suggesties doet. Lijkt me dat je ook een beetje rekening kunt houden met de familie.

  Hendrik Jan

  Reply
 3. Sowieso
  11 oktober 2017 - 12:52

  Oh, dat kan ik me niet meer herinneren, meestal ben ik niet zo van de gruwelijke suggesties… maar goed, inderdaad, soms kun je beter even rekening houden met nabestaanden. Excusez moi.

  Reply
 4. Wessel
  11 oktober 2017 - 13:55

  Dat lijkt wel een beetje waar, mij bekruipt soms ook het gevoel dat er een roedel wolven is losgelaten op een bepaald persoon en inderdaad iedereen lijkt zich wel geroepen te voelen om ook een duit in het zakje te doen. Soms neemt het angstige vormen aan. Van deze zaak weet ik niet zoveel, maar als zedendeliquent lijkt hij een ‘goede’ verdachte. Het zou vreselijk zijn als het waar is, mijn god, tijdens zijn proefverlof, omdat zijn moeder jarig was? Woorden zouden tekort schieten.
  Wat betreft die verhoormethoden, dat heb je al vaker gezegd, ook in het geval van dat vermoorde franse meisje. Is dat nou wel verstandig? Mensen met geweld verhoren leidt toch ook tot valse bekentenissen? Dat wil je toch niet? Ik begrijp je trouwens wel, maar mensen die het beter weten dan ik, vertellen ons dat het niet werkt. Eén van de mensen die op Quantanomo verdachten martelde, zegt precies dat, in een reactie op het voornemen van president Trump om martelen van derdachten opnieuw toe te staan. Als men mij zou dreigen met marteling, beken ik alles wat ze maar willen. Bij de rechter zou ik dan vertellen wat er werkelijk is voorgevallen en mijn bekentenis intrekken. En wil je in een land wonen waar de politie verdachten martelt? Doodeng.

  Beste Wessel,
  Je hebt gelijk. Het gaat ook niet gebeuren. Maar in dit geval zou het natuurlijk niet om een valse bekentenis gaan: het zou ertoe moeten leiden dat het lichaam wordt gevonden.

  Hendrik Jan

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.