Een blik in de Crimescene Schilderswijk

Bij de lancering van een boek is het altijd een poosje spannend hoe de reacties zijn. De aftrap van Crimescene Schilderswijk was bij Team Vermissingen, over de zaak met Michelle Willard. Het belangrijkste is dat het boek bij de goede boekhandels op de goede plek ligt. Daar heb ik met mijn boeken doorgaans weinig over te klagen.

In het Algemeen Dagblad, editie Den Haag (‘Haagsche Courant’) stond een mooi stuk over twee pagina’s. Gaat ook over de roman van Martin Schouten, die ook in de Schilderswijk speelt. Voor dit verhaal was ik begin van de week geïnterviewd door Jorina Haspels. Ik heb het nog niet goed kunnen lezen, iemand stuurde dit per Whatsapp, het staat niet online.

 

Op Crimesite staat een stuk over het boek, waarin een paar zaken kort worden aangehaald. Uit de reacties die ik tot nu toe krijg, merk ik dat de hoofdstukken over de moord op Kumral Bagçi en op Hans van Wieren veel lezers emotioneel nogal aangrijpen. Bij Hans van Wieren is het vooral woede, naar de dader en zijn familie.

Ik kwam ook  nog iets merkwaardigs tegen. Als je op bol.com kijkt naar de lijst met bestverkochte true-crime boeken, staat Astrid Holleeder met Judas uiteraard bovenaan. Ik heb even wat screenshots gemaakt van de lijst met boeken van mij. Hierboven: Judas en  Maffiameid.

 Op de tweede: onderaan Crimescene Schilderswijk, maar op die pagina: ook weer Judas.

En bij het boek over Cor van Hout: óók weer Judas. Dat staat dus op elke pagina in de lijst. Staat achter: gesponsored. Het lijkt mij dat Judas niet zoveel sponsoring nodig heeft, dat verkoopt zo ook wel. Maar afgezien daarvan is het toch curieus.

De Crimesong van de dag is November Rain van Guns N’ Roses. Had eigenlijk gisteren gemoeten, vanwege dat verhaal over Rolf die naar een concert was geweest en daarna in vreemde avonturen belandde, maar toen konden we uiteraard niet om Hans Vermeulen heen. Bovendien: het is november, het regent en wanneer gaat het nou eens niet over Guns (‘jongens’) en Meisjes (‘roses’)? Zie hier 

 

3 Reacties

 1. Ron
  11 november 2017 - 13:06

  Boek in een ruk uitgelezen. Als oud diender herken ik veel verhalen. Complimenten voor de research!

  Reply
 2. Tinus
  15 november 2017 - 10:45

  Ik vind HJK een uitstekende auteur als het gaat om boeken. Online vind ik het een stuk minder, hoe komt dat toch?

  Beste Tinus,

  Het zou vreemd zijn als er geen verschil was tussen de boeken en reportages en de dagelijkse notities op de website.

  Hendrik Jan

  Reply
 3. Tinus
  16 november 2017 - 21:21

  HJ,

  Je reacties op kritiek van lezers is doorgaans belerend en enigszins cynisch. Ik denk dat dat geen positieve uitwerking heeft op je aanzien als onderzoeksjournalist.

  Beste Tinus,
  Dat interesseert mij geen moer.

  Hendrik Jan

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.