Helderse coke voor Joego’s, een file op zee

Je blijft lachen met ontkennende verdachten. Dna-sporen als gevolg van nagelbijten, hergebruik van plakband. Hadden we ‘t van de week al over, maar schipper Peter B. kan er ook wat van. Hij wordt ervan verdacht met een vissersboot op zee een lading cocaïne te hebben overgenomen van een groot schip, maar dat heeft de politie toch echt verkeerd gezien. Het was daar zo druk, het lijkt de A2 wel en je vaart altijd wel een keer achter een andere boot.

Aldus het verslag in het Noordhollands Dagblad. Op de foto boven, van het Openbaar Ministerie, de in beslag genomen partij. Ook interessant omdat de afnemers dit keer ‘een bende Joegoslaven uit Amsterdam’ zouden zijn. Hoor je niet zoveel over, die Joegoslaven. De laatste keer dat we ‘t er hier over hadden was met de liquidatie van Elco Gjaltema, op 17 februari 2016. Die zou ook ‘Joego-gerelateerd’ zijn. De cokevangst in Den Helder was overigens al ruim een jaar daarvoor, in januari 2015.

De zaak dient nu pas. Gisteren begon het, in de rechtbank in Rotterdam, met vijf mannen uit Nieuwediep en één uit Amsterdam. Nadat de zaak was geklapt, was er – dat zal niemand verbazen – een conflict ontstaan over geld. Tussen verdachte Jan P. (56) en de afnemers.

De coke kwam volgens  justitie van het Ecuadoraanse schip Angela en was met viskotter HD22 naar de haven van Den Helder gebracht. Omdat gezien was dat de kotter zo’n 700 meter achter de Angela had gevaren. Onzin, volgens Peter B. (40), de schipper van de vissersboot. De Noordzee kan voor de kust van Engeland behoorlijk druk zijn: “Er varen honderden boten daar. Het is daar net de snelweg A2, het kan heel goed dat je eventjes achter een andere boot aan gaat.”

Het idee is dat de boel van zo’n transportschip in zee wordt gedumpt en opgepikt door een kleinere boot, die het spul aan wal brengt. Waar dit nou precies fout is gegaan is mij nog niet Helder, maar dat komt misschien nog wel aan de orde. 

 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.