Mysterie Michelle: oom Arie vertelt over Dick (filmpje)

Gisteravond in Team Vermissingen aandacht voor de spoorloze verdwijning van Michelle Willard, in 1985. Ergens op de wereld leeft een nu 35-jarige blonde vrouw, misschien zonder zelf te weten dat ‘half Nederland’ al tientallen decennia naar haar op zoek is. Aanleiding: mijn boek Crimescene Schilderswijk, waarin ‘de zaak Michelle’ uitvoerig wordt belicht. Eerder dit jaar was ik in Manilla bij een oom van Michelle, Arie Willard. Hij vertelde het verhaal van de familie Willard.

In de uitzending was een fragment te zien van een filmpje dat ik toen met hem heb opgenomen. Daarin vertelt hij dat Dick – die bij hem op bezoek was – tegen hem had gezegd dat Michelle ‘in goede handen’ was. In een ander filmpje vertelt hij over ‘Dick in Manilla’. Dat filmpje staat nu online (klik op afbeelding boven).

In de uitzending was ook een zogenaamde verouderingsfoto te zien, van Michelle, zoals ze er nu uit zou kunnen zien. Eerder was er een gemaakt onder auspiciën van de FBI, zoals ze eruit zou zien toen ze een jaar of twintig was. Die zag er wel wat professioneler uit: bij deze had je ‘t idee dat ze nogal erg hadden gekeken naar het portret van de oudere zus van Michelle, Nathalie.


In het boek komen verschillende onderwerpen langs. In hoofdstuk 1 de moord op het Turkse meisje Kumral Bagçi, in juni 1995.

In hoofdstuk 2 de gruwelijke brandmoord uit maart 1997, waarbij een vrijwel compleet Turks gezin werd uitgeroeid.

In hoofdstuk 3 de oudejaarsmoord uit 1998, met ‘de bende van Brammetje’.

Hoofdstuk 4 en 5 beschrijft de bloedige vete die vanaf het midden van de jaren negentig woedt tussen twee Hindoestaanse families.

In hoofdstuk 6 en 7 aandacht voor de nog altijd onopgelost moord op Martin de Bruijn, in 1995, aan de hand van het politiedossier.

In hoofdstuk 8 een dubbele moord in het drugscircuit, met Tony de Turk.

Hoofdstuk 9 gaat over de moord door de Molukse Wanti op haar Marokkaanse ex-vriend Mohammed Akachar, in juli 2010.

Hoofdstuk 10 beschrijft de moord op docent Hans van Wieren, door de van oorsprong Turkse Murat.

Hoofdstuk 11 gaat over de wortels van het jihadisme, die in de Schilderswijk ontkiemden.

In hoofdstuk 12 speelt Jerry Rigters, ‘de ongekroonde koning van de Schilderswijk’, de hoofdrol.

Hoofdstuk 13 en 14 gaan over de vermissing van Michelle.

In hoofdstuk 15 een interview met de leider van het Haagse coldcase-team, Leo Simais, waarin ook enkele zaken uit het boek aan de orde komen.

Crimesong van de dag: Anak, van Freddy Aguillar. Het enige Filipijnse lied dat in Nederland (en de rest van de wereld) een hit werd. Gaat over een vader en zoon (Anak betekent zoon), maar het had evengoed een dochter kunnen zijn: ‘t is in het Filipijns… Zie hier.

8 Reacties

 1. Kees
  9 november 2017 - 09:52

  Blond?Misschien 1 op de 10 kleuters met blond haar blijft blond de kans dat ze lichtbruin of peper en zout haar heeft is een stuk groter.

  Reply
 2. ton
  9 november 2017 - 10:15

  Ik vind dat altijd maar wat twijfelachtig als ,,een oom,,verteld dat ze nog leeft..
  Daar zal hij zeker een reden voor hebben om ze in,,leven,,te houden..
  Vreemd verhaal….

  Reply
 3. Ikke lau
  9 november 2017 - 18:48

  T lijkt meer n BOEK promotie Dan dat je de verdwijning van dat meisje echt heel graag onder de aandacht wil brengen

  En wel eens aan gedacht dat Michelle nu anders heet n hele liefdevolle ” familie ” heeft gehad en zich dus niet wil melden ? Die optie is er zuur voor haar bloedverwanten zeker. Maar t zou kunnen. Of wellicht weet de nu mevrouw niet dat dit over haar gaat ?

  Reply
 4. Ikke lau
  9 november 2017 - 18:50

  Waar is btw foto van fbi dan ? H.J ?

  Beste Ikke,

  Staat in de berichten, is de foto naast die van de driejarige Michelle.

  Hendrik Jan

  Reply
 5. jimmy
  10 november 2017 - 07:17

  Anak betekent geen zoon maar kind

  Reply
 6. nico.van empel
  10 november 2017 - 11:23

  Gisterenavond je boek in enkele uren uit gelezen. Zoals gewoonlijk wat ik van je gewend bent, uitstekend geschreven. Vele namen die ik persoonlijk hebt meegemaakt en of mee vast gezeten. Er zijn maar heel weinig journalisten, die over het schilderswijk, de kans hebben gehad om zoveel te weten te komen van de Haagse Penoze.

  Reply
 7. ton
  10 november 2017 - 15:16

  Zelf heb ik een aantal jaren bij het Westlandseplein in Den Haag gewerkt en ik denk dat de reden dat er zoveel penoze vandaan komt is dat het een troosteloze armoedige wijk is.
  De jongeren die daar opgroeien willen vast en zeker niet eindigen als hun ouders.
  En zonder opleiding is dan de stap naar de misdaad vlug gezet.

  Reply
 8. Anoniem
  11 november 2017 - 07:29

  De aflevering staat (nog) niet online. Kan jij natuurlijk ook niets aan doen, HJK, maar toch jammer…. Of heeft iemand een link?

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.