Onschuldig – en woedend – in een cel: het verhaal van Rolf

Op woensdag 12 juli was er een concert van Guns N’ Roses in het Goffertpark in Nijmegen. Rolf, over wie dit verhaal gaat, reed er vanuit Deventer naar toe toen het al bijna afgelopen was. Omdat er wat bekenden van hem naar toe waren en hij die nog wel even wilde ontmoeten. Dat gaat allemaal wat moeizaam en uiteindelijk loopt hij tegen half één naar zijn auto. Dan wordt hij aangesproken door Danny en Tommy, duidelijk onder invloed van drank en drugs. Ze vragen of ze met zijn telefoon een taxi mogen bellen, maar het is duidelijk dat je daar op dat moment moeilijk een taxi zult krijgen. Ze vragen of hij hen niet voor 100 euro naar Helmond wil brengen. Rolf wil dat wel. Rond één uur vertrekken ze.

Ze stoppen bij een pand aan de Burgemeester Van Houtlaan. “De woning was verdeeld in meerdere kamesr en die werden door verschillende bewoners  bewoond. Het was een woning voor begeleid wonen. Het was rond half drie. Tommy en Danny waren een beetje gestresst. Ik zat boven op de tweede verdieping met twee mannen en een blonde vrouw, ik kreeg het gevoel dat er iets niet klopte. Ze hadden het over een vaag verhaal, dat hun nichtje een seksafspraakje had gemaakt met een jongeman.

Opeens hoorde ik Tommy en Danny zeggen: “Er komt politie aan!”

De deurbel ging. Toen wist ik het zeker: hier klopte iets niet. Tommy en Danny verstopten snel een aardig zakje met drugs op het dak van het pand. Ineens stond de politie in de hal. Ik raakte in gesprek met een van de agenten en vertelde mijn verhaal. We moesten onze zakken leeg maken en ons legitimeren. Voor mij was er weinig aan de hand, zo dacht ik.

Even later kwam er een arrestatieteam binnen. Tot mijn verbazing moest ik mee. In de handboeien en achter in de politiewagen.

Voor mij zat het blonde meisje. Ik was woedend, ik had alleen maar twee mannen naar Helmond gebracht. Ik trapte tegen het arrestatiehok aan waar het meisje zat, ik zei tegen haar dat zij duidelijk wist wat er gebeurd was. Dat zei maar eerlijk moest vertellen dat ik hier niets mee te maken had.

Tegen vier uur kwamen we aan bij het cellencomplex in Eindhoven. Ik was woedend en voor geen enkele rede vatbaar. Er werd kort verteld dat er een beroving met geweld had plaatsgevonden, en dat ik volgens een verklaring van een getuige voldeed aan het signalement. Een vergissing:  Tommy had ook een grijze trui aan. Ik was blind van woede, ik was onschuldig. Ik werd in een cel gestopt zonder toilet en wasbak.

Ik heb in de cel zo vaak contact gezocht met centrale dat de intercom uit is gezet. Ik kon mijn behoefte niet meer ophouden, dit heb ik met volle opluchting in de cel gedaan. Dit viel niet in goede aarde bij het personeel, ik werd verplaatst naar een andere cel.

Ik mocht geen enkel contact hebben met de buitenwereld, behalve met mijn piketadvocaat, die vanaf het begin meerdere malen heeft gezegd dat ik niet voldeed aan kenmerken van dader 3.

In de cel waar ik toen zat begon mijn irritatie zover op te lopen dat ik het kussen kapot heb gescheurd en alle stukken schuim in het toilet heb gestopt. Dit leidde ertoe dat het water onder de cel door liep en het toilet verstopt raakte. Ik weer de isolatiecel in. Daar zocht ik weer constant de communicatie omdat ik onschuldig was. Hierop werd weer de speaker uitgeschakeld. Hier heb ik enkele keren mijn eigen urine gedronken omdat er via de intercom geen communicatie mogelijk was.

Er kwam weinig water uit de spoelbak. Uit woede ben ik gaan springen op de wasbak. Tot mijn verbazing kwam er beweging in. Ik trapte een keer op de zijkant. Hierdoor kwam er beweging. Er was weinig controle op de gang, dus ik kon mijn gang gaan.

Om uit te rusten oefende ik wat kata’s en was ik bokstechnieken aan het trainen.

Toen kwam de melding dat ik naar den Bosch moest voor verhoor. Het verhoor met het Openbaar Ministerie gebeurde via het luik van de cel in Den Bosch. In deze cel heb ik nog een stuk glas uit lamp geslagen met een zelfgemaakte handschoen,  van canvas, van de droogdoek op het toilet.

Het contact met de beheerders van het cellencomplex verliep op vrijdag en zaterdag redelijk goed. Tijdens het luchten vond ik een 8mm bout, deze had ik mijn zak gestopt. Altijd handig als je nog iets wilt open maken of breken.

Het openmaken van de wasbak ging eigenlijk vrij vlot. Van donderdag op vrijdag had ik de wastafel aan de bovenzijde volledig gedemonteerd. Het begon al veel op de bekende serie Prison Break te lijken. Je raakt in je rol en je wilt graag je vrijheid terug.  Ik had bij de intercom nog een stuk twee componenten plamuur uit de muur weten te halen.

Foto van de situatie in de cel van Rolf

 

Ik heb eerst meerdere keren met de 8mm-bout op de ruit getikt waar de zwakke plekken zaten. Daarna heb ik daar vele keren hard op gegooid. Langzamerhand kwamen er steeds meer sterren in de ruit te zitten. Het losse glas had ik telkens in het toilet gegooid, zodat er niks te zien was. Er zat een folielaag tussen de ruiten, die heb ik voorzichtig doorgesneden met het stuk glas uit Den Bosch.

Na een aantal uren lag het dubbelgelaagde raam eruit. Dit was rond 22:00 in de nacht van zaterdag op zondag!

Ik heb alle spullen opgeruimd zodat er verder niks te vinden was op mijn cel.

Toen ben ik erdoor naar buiten gegaan. Hier was nog een betonnen gevel voor gezet met kleine raampjes. Ik was op zoek naar een raampje met  een ster of een zwakke plek. Onderweg vond ik zelfs een stuk asbest, dat nooit is gesaneerd. Ik liep gevaar tijdens een uitbraak uit het cellencomplex. Ik was klaar om naar het laatste raampje te gaan, hier had ik een aluminium hoekstuk voor gevonden.

Het raampje zat precies bij de uitgang van het bureau.

Adrenaline gierde door mijn keel, het lukte ook om dit stuk te krijgen. Er was een opening, de weg naar vrijheid.

Ik voelde me opgelucht. Onterecht vastzitten en dan ontsnappen. Heerlijk.

Mijn plan was: nog één keer mezelf even wassen, opfrissen en dan de vrijheid tegemoet.

Toen ik weer in mijn cel aankwam, stond even later de bewaarder bij de deur. Of alles goed ging. Hij vroeg of ik even aan de kant wilde gaan staan, zodat hij goed zicht op de wasbak had. Toen was het tijd geworden om het maar eerlijk te vertellen, ik heb gevraagd of ze wilden kijken in de cel.

Ze stonden met verbazing te kijken wat ik allemaal had aangericht.

Door mijn eerlijkheid werd als ik als een soort held binnen gehaald.

Er werd al jaren geklaagd over de onveilige situatie binnen het cellencomplex.

Daarna werd ik met open armen ontvangen door het personeel van het complex, alles werd geregeld. Wat een aardige mensen, stiekem toch wel mijn respect voor deze mensen.

Maandag om 9:30 kreeg ik te horen dat aanklacht tegen mij werd ingetrokken.”

Aldus het relaas van Rolf.

Inmiddels duidelijk wat er aan de hand was: het blonde meisje had een seksafspraak  gemaakt via een dating site. Ze hadden afgesproken bij de betreffende woning, waar Rolf met Danny en Tommy naar binnen was gegaan. De jongen en het blonde meisje hadden geen van beiden een condoom. De jongen wilde geen seksdate zonder condoom. Toen hij dat te kennen had gegeven, was hij beroofd en geslagen door enkele mannen. Hij heeft aangifte gedaan, waarna de het pand binnen was gegaan.

Rolf is nu bezig met schadevergoeding. De algemene vergoeding die je per dag krijgt, geestelijke schadevergoeding voor psychische hulp en mogelijk fysiotherapie.

Misschien een mooi item voor Peter van der Vorst, voor zijn serie over mensen die ONSCHULDIG zijn. Kom ik volgende week nog even op terug. Ik ga er niet veel over verklappen, behalve dat er volgens mij bij dat RTL bepaalde mensen heel verkeerd bezig zijn. 

26 Reacties

 1. Michel
  10 november 2017 - 11:14

  He hjk hoe is het nou afgelopen met joey in Turkije was het nou een ongeluk of doodslag ik lees er niks meer over kan je er iets over kwijt?

  Beste Michel,

  Volgens mij is iedereen het er wel over eens dat hier sprake was van een soort ongeluk: verdwaald. Daarom hoor je er niks meer over.

  Hendrik Jan

  Reply
 2. Harry
  10 november 2017 - 13:45

  Beste Rolf, volgens mij moet jij eens met een proffesional gaan praten en heb je serieuze hulp nodig. Dat je boos bent als je “onrecht” aangedaan wordt snap ik best maar dit is echt alles te buiten hoor. Redelijkerwijs dien je je ten alle tijden te gedragen en beheersen. ‘Hier heb ik enkele keren mijn eigen urine gedronken omdat er via de intercom geen communicatie mogelijk was’.. euuhm? Oke, lekker bezig. In plaats van schadevergoeding ontvangen vind ik dat jij schadevergoeding moet betalen. In plaats van volledig flippen had je jezelf ook kunnen bedenken: “Er is hier een zak drugs. Ik heb illegaal als taxi gereden. Er is hier duidelijk iets voorgevallen…. Laat ik zo goed mogelijk meewerken en mij koest houden. Misschien loopt alles dan nog met een sisser af”.

  @HJK: Geef deze mensen geen podium om zich nog als slachtoffer op te stellen ook. Ik vind een ronduit belachelijk verhaal.

  Reply
  • mo
   10 november 2017 - 14:16

   @Harry , echt goed verwoord ,ik bedoel je bent illegaal mensen aan het vervoeren alleen dat is al genoeg om op het bureau een verklaring af te leggen .en dan ook nog zo te keer gaan en schade vergoeding eissen haha

   Reply
 3. 10 november 2017 - 18:06

  Jeezes wat een lølverhaal zeg, lijkt wel McGyver met een Prozac behoefte. Je weet dat ik zelden tot nooit kritiek op je uit HJ maar dit gaat helemaal nergens over.

  Beste Anoniem,

  Het geeft in elk geval een beeld van waar politie en gevangenispersoneel mee te maken krijgt, ik vind dat wel interessant om te weten. Het gaat wél ergens over.

  Hendrik Jan

  Reply
  • Anoniem
   29 november 2017 - 09:10

   Ik zet er een rooitje op dat het hele verhaal van A tot Z gelogen is. Blijk jij gelijk te hebben krijg ik een doos multi vlaai van je, is het andersom kom ik die €1000 hoogst persoonlijk vandaag nog bij je brengen.

   Reply
 4. dikke lien
  10 november 2017 - 18:31

  Ik mis zowiezo al een voorgeleiding rechter commissaris en maandagochtend had ie al in hvb moeten zitten volgens mij

  Reply
 5. Maurits de Vries
  10 november 2017 - 19:02

  Ik moet met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid stellen dat ik zelden of nooit zo’n warrig verhaal heb gelezen. Deze komt mijns inziens dan ook met stip in aanmerking voor de Nobelprijs van de dommigheid. Waarvan akte…

  Reply
 6. J.Claude Batista
  10 november 2017 - 19:29

  Wat een labiel figuur deze Rolf.
  Met al die vernielzucht mag hij van geluk spreken dat hij geen klappen heeft gehad van de bewakers.

  Reply
 7. Mark
  10 november 2017 - 20:06

  Rolf beste jongen, ik zou mezelf eens na laten kijken als ik jou was. Beterschap!

  Reply
 8. Gerrit Dekzeil
  10 november 2017 - 20:19

  Is het niet gewoon aan alle kanten sneu?
  Het lijkt me duidelijk iemand met psychische problemen.. Wordt nu niet behandeld en eigenlijk maar gedumpt bij politie en gevangenispersoneel?

  Reply
 9. Siem
  10 november 2017 - 20:34

  Graag voortaan een waarschuwing vooraf bij dit soort zwaar overtrokken Jiskefet verhalen: ik wist ternauwernood mijn toetsenbord te redden van de jus ‘d orange. Wat een gek zeg, al is maar 10% van de gedragingen van Rolf waar. Overigens: op foto 2 ziet de boel er keurig geordend uit. Is toch geen spanlaken daar linksboven, heh.
  En tja, bij sommige juridische items van (ook) RTL is het het meest boeiend te weten wie er in de (eind)redactie zit en naar welke adviseurs ze hun oortjes laten hangen om de soms volstrekt onjuiste beeldvorming, het weglaten van relevante feiten, de sturing. de connecties, de financiering en de onderlinge belangen te begrijpen.

  Reply
 10. JM
  10 november 2017 - 21:13

  Wat wil je bereiken met dit artikel HJ? Sinterklaas bestaat niet hoor

  Reply
 11. Wendy
  11 november 2017 - 10:54

  Misschien kan je dit verhaal op wc papier laten afdrukken…. zou er graag mn reet mee afvegen. Wat een bullshit relaas.

  Reply
 12. Pipo
  11 november 2017 - 13:17

  Schadevergoeding?? Hij mag blij wezen als hij binnenkort zelf geen rekening ontvangt en opdraait voor de aangerichte schade. Wat een imbeciel. Geloof er ook niks van. Heb ik veel cellen gezeten, maar iets slopen lukt je zelden. En als het je al lukt, zal het personeel de laatste zijn die je als een soort held binnenhaalt vanwege je eerlijkheid. Totaal ongeloofwaardig dit.

  Reply
 13. Batman
  11 november 2017 - 14:32

  Mooi ook dat je, omdat je kennelijk dorst hebt, maar besluit je eigen urine op te drinken. Zou ik zelf geloof ik pas aan beginnen als ik minimaal 2 weken op een vlot op de stille oceaan zou hebben rondgedobberd.

  Reply
  • Maurits de Vries
   14 november 2017 - 22:31

   Hoezo? Dat water uit de Stille Oceaan kan je makkelijk drinken. Apart smaakje, maar goed te doen. Dus dat vind ik een slecht argument…

   Reply
 14. Svl
  11 november 2017 - 17:24

  Erg vreemd verhaal idd. Had jou iets hoger ingeschat.

  Beste SvL,

  Wat ook kan: dat ik mijn lezers te hoog inschat.

  Hendrik Jan

  Reply
 15. Svl
  11 november 2017 - 21:51

  Lees jouw eigen verhaal eens terug zou ik zeggen. Wanneer je dit serieus neemt, zou ik toch voor een andere carrière gaan. Dit valt totaal niet serieus te nemen. Leuk geprobeerd maar volgens mij ben ik niet de enige die er zo over denkt.

  Beste SvL,

  Volgens mij heb je een afslag gemist.

  Hendrik Jan

  Reply
 16. Harry
  14 november 2017 - 13:54

  Henrik Jan,

  Ik vind je reactie naar SvL apart. Ik lees je artikelen met veel plezier maar het is toch ook niet erg om te zeggen dat dit artikel misschien een keer een misser is geweest? Had op zijn minst een inleiding geschreven op het daarna totaal onsamenhangende gezwets van Rolf, zodat lezers weten dat dat wat komt niet van jouw pen is.

  Vriendelijke groet,
  Harry

  Reply
  • Bram
   15 november 2017 - 10:19

   Beste Harry,

   Helaas zijn zijn reacties altijd zo. Beetje naar zijn bolletje gestegen, al vraag je af op basis van wat?

   Beste Bram,

   De lezers die moeite hebben met het verhaal van Rolf hebben het niet goed begrepen, maar als ik dat zeg worden ze boos…

   Hendrik Jan

   Reply
 17. Svl
  15 november 2017 - 13:18

  De teloorgang van dit blog is nog nooit zo duidelijk geweest, ongelooflijk…

  plaatsen zul je dit niet, lezen wel..

  Reply
 18. dikke lien
  16 november 2017 - 01:10

  Wat is dit voor laf gedoe en laffe hoogdravende antwoordjes allemaal dan HJ?
  zeg gewoon eens wat je bedoelt dan. Leg het de domoortjes eens uit waarom jij dit verhaaltje dan geplaatst hebt. Iedereen trapt er dwars doorheen door dat verhaal maar jij blijft maar wijs doen dat iedereen dom is behalve jij. Leg maar uit…

  Beste Dikke Lien,

  Het is toch overduidelijk dat dit het verhaal van iemand is, die vertelt wat hij heeft meegemaakt? Mag iedereen zijn eigen conclusie trekken. Dat begrijpt bijna iedereen.

  Hendrik Jan

  Reply
  • dikke Lien
   16 november 2017 - 23:13

   Nee, het is overduidelijk een verzonnen verhaal van iemand die iets niet heeft meegemaakt. Dat begrijpt bijna iedereen.

   Reply
 19. Ronald B
  16 november 2017 - 11:28

  Jezus wat een zure mensen hier. Ik heb mij prima vermaakt met het relaas van deze Rolf.
  We zijn niet allemaal model-arrestanten die rustig & beheerst afwachten van wat er gaat komen.
  Hendrik Jan prima dat jij dit plaatst ! Juist meer van dit soort verhalen dan kom ik hier vaker.

  Reply
  • Maurits de Vries
   16 november 2017 - 21:21

   Tja, het is maar wat je gewend bent natuurlijk…

   Reply
 20. Greets
  24 december 2017 - 10:25

  Hahaha.. Alles gesloopt en dan zeggen: ‘ik ben onschuldig’ Lol
  Ik heb ook weleens nachtjes pilitiecel gehad, echt een rot gevoel idd, maar nooit mijn eigen pis gedronken:-))

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.