De rijke Rus en de harde Franse wet

We kunnen vandaag niet om Frankrijk heen, al was het maar vanwege het overlijden van Johnny Halliday. Die aan de basis lag van Spiegelbeeld, Willeke Alberti, dat is zijn belangrijkste verdienste voor Nederland. Onze Zuid-Franse correspondent houdt het even bij een al eerder aangekaart akkefietje waarbij de trias politica ter sprake komt, maar soms krijg je ‘t idee dat de wetten van vroeger wat in verval zijn geraakt. 

Het gaat over de rijke Rus Kerimov, die wordt verdacht van ernstige belastingontduiking. Hij is vrijgelaten, tegen een borgsom van vijf miljoen, maar hij mag het departement Alpes-Maritimes (Côte d’Azur) niet verlaten en moet zich een paar keer per week melden op een politiebureau. Justitie ging in hoger beroep: er was voorlopige hechtenis gevorderd.
 
“Dertien voorname Russen, allemaal een keer onderscheiden met het eremetaal van het Franse Légion d’honneur, schreven een brief aan president Macron. Met het dringende verzoek Kerimov de gelegenheid te gunnen naar Rusland, naar zijn familie daar, terug te keren.
Misschien wel illustratief, dat briefje.
Russen die denken dat een president over een rechterlijk vonnis gaat. Allicht in hun land, in Frankrijk niet. Vanwege de trias politica, de scheiding der machten, ooit uitgedacht door de Franse filosoof De Montesquieu (1689-1755).
De rechters zijn onafhankelijk en dus ook in dit geval, al is het internationaal politiek gesproken een lastige affaire. Want die meneer Kerimov is behalve een schatrijke oligarch ook senator in Rusland en de diplomatieke relatie tussen Moskou en Parijs is niet je dát. President Macron zou zijn collega Poetin hebben uitgelegd dat hij weinig voor Kerimov kan doen.
Toen kwam gisteren dat hoger beroep. Het Hof in Aix-en-Provence ging niet mee met de eis van justitie dat de verdachte voorlopig de petoet in moet, maar verhoogde zijn borgsom van vijf naar 40 miljoen euro. Dat is daarmee een Frans record.”
Aldus onze Zuid-Franse correspondent.
Vorig bericht staat hier.
De Crimesong van de dag staat hier 
 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.