Haalt de bitcoin de kerst?

Haalt de bitcoin de kerst? Als je de deskundigen mag geloven, is het een luchtbel die elk moment in elkaar kan klappen (of wat een luchtbel ook maar doet). Eerder dit jaar verdiepte ik mij voor Nieuwe Revu in de digitale munt, vanwege de verhalen over criminelen die met deze munt handelen – en erin beleggen.

Daar zitten heel wat haken en ogen aan: het blijft in die gevallen om zwart geld gaan, dat via tussenpersonen in bitcoins moet worden omgezet. maar het is altijd handiger een usb-stick met 50 miljoen euro te verbergen dan twintig melkbussen met contanten.

Ik had 1 bitcoin gekocht, op 28 juli. Voor 2412 euro. Om eens te kijken hoe dat in z’n werk ging. Ging lekker stijgen,  op 13 oktober verkocht. Voor 4256 euro. Ook om te kijken hoe dat ging. Of je het geld echt terug krijgt op je rekening.

Dat gebeurde dus. Vervolgens steeg de koers nogal: staat vandaag boven de 12000 euro. Ik heb even later nog wel 0,75 teruggekocht, die staat ook op winst, maar hoe lang nog? Als ik er veel meer zou hebben – zoals sommige anderen – zou ik op dit moment toch minstens de helft verkopen, maar kennelijk blijft iedereen er bovenop zitten.

Ik heb wel voor kleinere bedragen wat andere digitale coins gekocht. Na ‘tips’. In de hoop dat die van vijf cent naar een euro gaan. Met de kans dat het uiteindelijk niks waard blijkt te zijn.

Met de Verge (XVG) is het nog een beetje kwakkelen. Die is wat aan het schommelen. Is gezakt, maar nu staat-ie weer op winst. Dit is vooral een lange-termijn-munt.

De andere tip ging over de NAV. Toen ik de tip kreeg, had ik even geen tijd. Twee weken later was-ie verdubbeld… Gelukkig zakte hij wat terug, toen heb ik er wat aangeschaft. Nu, een week verder, is-ie weer bijna verdubbeld.

De grote vraag is: hoe lang gaat dit nog goed? Is de bitcoin echt zo’n zeepbel als de financiële deskundigen en politici wereldwijd roepen, of zijn ze alleen maar bang dat ze de grip kwijtraken?    

De reportage over ‘het einde van de bitcoinbende’ staat hier.

Niemand weet hoeveel ze hebben verdiend en waar het geld (ze lieten zich betalen in bitcoins) is gebleven. Die zitten fluitend hun strafjes uit…

21 Reacties

 1. Crypto
  7 december 2017 - 15:39

  Het probleem is dat de deskundigen financieel deskundigen zijn, en geen cryptovaluta deskundigen. Met andere woorden ze hebben geen idee waar ze het over hebben. Dit zeiden ze al over Bitcoin toen t nog 100 dollar was. Zolang Bitcoin winstgevend te minen is voor grote spelers zal de prijs uiteraard schommelen, maar zal Bitcoin niet crashen. Nav is idd een goede investering een PoS coin, waar je als je het op een Raspberry bewaart 5% rendement per jaar kan verdienen doordat je munten met 5% vermenigvuldigen. Xvg daar blijf ik dezelfde mening over houden. T claimt een privacy coin te zijn maar echt volledig anoniem is het niet, gebakken lucht vooral. Enige echte privacy coin is Monero. Vandaar ook dat sinds je over Xvg bent begonnen te schrijven, monero omhoog is geschoten van $80 naar $270. Xvg maakt z’n claims simpelweg niet waar, en dat hele Wraith protocol is een grote mislukking.

  Beste Crypto,

  Ik geloof je graag, maar er zijn andere ‘deskundigen’ die XVG hoger inschatten. Dat er nog aan gewerkt wordt is duidelijk, maar tot nu toe komen de voorspellingen aardig uit.

  Hendrik Jan

  Reply
  • Crypto
   7 december 2017 - 17:59

   Verge heeft een openbare blockchain waar je transacties en adressen kunt bekijken.
   https://verge-blockchain.info/tx/ee4e2e7441a79a0e9cabde491c16d31db173cbd5016628780c8540e9a4539084 .
   Zo’n blockchain is bij definitie niet privé, dit is net zo privé als Bitcoin. Niet dus. Monero heeft geen Explorer en je kan geen adressen bekijken, dat gecombineerd met cryptografie maakt een echte privacy coin. Verge is dat niet, t wordt veel gepromoot op Nederlandse sites, logisch ook het is een Nederlands product.

   Reply
  • Jaap
   7 december 2017 - 21:04

   Het grappige is dat mijn openbare voorspellingen uitgekomen zijn dus ieder die in monero is gaan investeren nu op winst staat.
   En voor diegene die geïnvesteerd hebben en zijn gaan minen ,slim!

   Reply
  • Tim
   8 december 2017 - 15:37

   ‘Deskundigen’ gebruiken risk-models gebaseerd op statistieken. Dat is een equal playing field en dus gaat het niet om verstand maar statistische output gebaseerd op kansberekening en risico-reward. Dus als ik iets koop, wat is de bodem? Waar neem ik verlies? Waar mijn winst? Kopen van Bitcoin voor 15000 is dus gewoon extreem risicovol. Hou het simpel en focus op statistiek, dat is wat professionals doen. Guru’s (geen professionals vaak) komen met allerlei verhalen. Put your money where your mouth is en 99% van ‘guru’s’ verdwijnen omdat ze enkel praten en statistische modellen niet snappen. (wat geen schande is maar wel key en verschil tussen succes en falen, kennis en geluk)

   Reply
   • Crypto
    8 december 2017 - 16:09

    Met cryptovaluta kom je nergens met TA dat is keer op keer gebleken. Volgens technische analyses had Bitcoin allang moeten crashen bij $3000 al. Maar inmiddels zitten we al ver boven de $10k. Ik ben zelf ook geen voorstander van Bitcoin, het is compleet nutteloos, ik investeer alleen in projecten met echte gebruiksdoeleinden. Maar ik zit al lang genoeg op Crypto beurzen om te weten dat je weinig aan TA hebt. Heel de markt draait op nieuws en hype.

    Reply
    • Ja ja
     8 december 2017 - 19:59

     Als je nou eerst ff vertelt wat je met TA bedoelt, zouden andere ook kunnen begrijpen wat je zegt.

     Reply
    • L.
     8 december 2017 - 20:15

     Elke markt draait op nieuws en hype. “Buy the rumour and sell the news.” Ook crypto.
     TA werkt prima om prijsdoelen te berekenen. Voor timing heb je dr geen ruk aan.
     Armstrong gaat nav grote vraag bitcoin ook door Socrates laten monitoren. Daarmee krijg je de reversals en weer weet je waar je je exit moet plaatsen. Geen guru. Gewoon een echte AI computer.

     Reply
     • Tim
      9 december 2017 - 07:44

      Zeggen dat iets niet werkt of je er niets aan hebt is zelfde als stellen dat Russisch geen taal is simpelweg omdat je het niet snapt. 95% van de retailers verliest op de beurs als gevolg van teveel aannames en te weinig kennis van statistiek en market dynamic. Ben voorzichtig en realiseer dat de risico’s niet alleen uit fluctuatie komen. Belangrijkste boodschap is voor alle Crypto’s: winst kan ook weg zijn als je in een ongereguleerde markt je geld niet terugkrijgt. Dat gaat gebeuren als teveel retailers gaan cashen en blijkt dat ongereguleerde brokers een b-book draaien (wat ze doen, daarom zijn ze ongereguleerd en targetten ze retailers). Geen enkele instantie kan je dan helpen en heb je pech, ook al heb je op papier bijvoorbeeld 10k winst. Beleggen is maar weinig mensen gegeven. Nieuws is enkel ‘noise’ maar geen driver van koersen, daarom werkt TA net als inter market dynamic en fundamentele analyse als je maar weet wat wanneer te gebruiken en hoe het te interpreteren. Sterker nog ik heb vele klanten geadviseerd die gokken met crypto’s op basis van TA omdat dit de enige analyse is die inhoudt vertegenwoordigd juist omdat het een hype is en geen data heeft of waarde. Dat is succesvol gebleken maar nogmaals, gelijk hebben is niet het grootste risico. Ik zeg adviseer en niet beheren, geen hedge fund is namelijk toegestaan te handelen in ongereguleerde producten en als gevolg daarvan handel ik er zelf dan ook niet in. Maar zeggen dat iets niet werkt betekend bij iedere (top) financiële instelling op staande voet ontslag. Dat wordt namelijk gezien als excuus omdat je iets niet snapt. Maar goed ik heb niet de intentie hier de wijsneus uit te hangen. Uiteindelijk moet iedereen doen wat hij of zij wilt en lees ik de artikelen op deze website als ontspanning.

    • Tim
     9 december 2017 - 07:19

     Risk modellen gaan niet uit van TA (technische analyse), dat is enkel een variabele omtrent finetuning. Ik geloof niet dat ik TA heb genoemd in mijn toelichting, sorry voor dat misverstand. ‘Moeten crashen’ is ook niet iets wat ik noem, als de markt rationeel was, was er weinig te verdienen. De over en onderwaardering is wat volatiliteit en dus handel oplevert. Echter is een bubbel een extreme overwaardering. De huizenmarkt had ook al jaren voor de crash moeten crashen. De klap werd er niet minder door toen het uiteindelijk gebeurde terwijl 99% zei dat het onmogelijk was.

     Reply
 2. Koos Koets
  7 december 2017 - 18:05

  @Crypto, natuurlijk hebben de financieel specialisten geen kaas gegeten van cryptocurrencies (de meeste dan), echter wat een feits is, is dat de recente stijgingen vooral komen door speculatie, en het is nu eenmaal een gouden regel dat snelle stijgingen ook tot snelle dalingen kunnen lijden, ik ben echter wel overtuigt dat de bitcoin op lange termijn gewoon blijft stijgen. Wel zal BTC in de praktijk geen praktische munt zijn, echter net als goud als belegging praktisch. Voor echt goede blockchain mogelijkheden zijn er al betere alternatieven.

  Reply
  • Crypto
   8 december 2017 - 11:25

   Ik verwacht ook wel een prijs correctie, moet ook wel na de keiharde groei van de afgelopen periode. Maar een complete crash dat verwacht ik niet, alleen een gezonde correctie.
   Verder is Bitcoin idd een dinosaurus. Het is totaal niet praktisch. Lange transactie tijden, hoge transactiekosten, en max 7 transacties per seconde(minder zelfs). Bitcoin is het symbool geworden van de cryptovaluta. Maar in de praktijk heeft het erg weinig gebruiksdoeleinden.

   Reply
  • Tim
   8 december 2017 - 15:32

   Je kan Bitcoin niet vergelijken met goud. Sorry maar dat is appels met peren vergelijken. Professionals hebben wel degelijk kaas gegeten van Bitcoin en zoals ik eerder al aangaf, FED chairman Yellen had in 2016 al meetings met Bitcoin. De prijs van Bitcoin is geen speculatie maar hype en een bubbel die opgedreven wordt, mensen krijgen een feel-good emotie en zijn bang iets te missen (de bubbel zoals we zo vaak zagen in de geschiedenis. Mensen zonder kennis van investmenteringen stappen in of kopen bij. Vervolgens daalt het sterk, of fluctueert het extreem sterk. Verliezen op hun nieuwe aankopen zullen oplopen en zo drijft dat de winst omlaag totdat het verlies is. Het is niet gereguleerd zodat als brokers je niet uitbetalen of er een hack is je de investering kwijt bent. Als voormalig investment banker blijf ik hobby’isten waarschuwen omdat ik je op een briefje geef dat mensen erg veel financieel ongemak gaan beleven aan Bitcoin en vervolgens komt stap 2. Men gaat realiseren dat d.m.v. Bitcoin al je laatste beetje privacy weg is. Je verandert de wereld d.m.v. angst (terrorisme etc) of een hype (Bitcoin etc). Resultaat is zelfde, men denkt het 1 maar het ander gebeurt en als we dat realiseren hebben we net als nu omtrent Bitcoin allemaal een mening zonder echt te snappen waar we over praten, want het vertegenwoordigd helemaal niets. Het heeft enkel potentie als het een betaal middel wordt en dan is het vergelijkbaar met geld en verdwijnt de hype. Liquidity blackhole is grootste risico tot die tijd. Nogmaals professionals verdienen veel meer met conventionele instrumenten dan met Bitcoin. Fijn weekend!

   Reply
 3. Opaa R
  8 december 2017 - 17:25

  Monero. Ik heb in maart of april 10 monero gekocht voor €195. Ik wil ze nog langer bewaren, maar wat moet ik in 2018 bij de belasting aangeven? Weet iemand hoe dit zit?

  Reply
 4. Opa R
  8 december 2017 - 17:30

  Ik heb in maart 10 monero gekocht voor €195. Ik wil ze nog langer bewaren, maar wat moet ik aan geven in 2018 bij de belasting? Met het idee ze later te verkopen. Kan iemand mij misschien helpen met mijn vraag?

  Reply
 5. Whoehaha opoe
  8 december 2017 - 20:05

  Ik heb 10 monero gekocht voor 19,95, maar de belasting hijgt nu in mijn nek, dus ik vraag maar effe op een misdaadsite of dat kwaad ken…

  Reply
  • Opa R
   8 december 2017 - 22:56

   Niemand hijgt in me nek doemdenker. Er is gewoon een legale manier, want HJK heeft zijn bitcoin ook verkocht en herkocht, ook verge wil hij voor de lange termijn bewaren.

   Reply
   • Frans
    9 december 2017 - 09:52

    Het is geen geld, ook geen aandeel en geen tweede huis. Dus geen vermogen. Je geeft je rayban zonnen brillen collectie ook niet op…. Als je hem verkoopt en je maakt winst, zou het als je dat structureel doet, dus vaker per jaar , de winst bij je inkomen moeten worden opgeteld voor IB . de kosten van de wallet mag je dan aftrekken.

    Reply
 6. Wen
  8 december 2017 - 20:12

  Of je vult en in bij overige en dan de waarde van 1 januari of gewoon niet je lult als een pussy

  Reply
 7. Jaap
  8 december 2017 - 23:56

  Aangezien crypto’s niet gezien worden als geld heb je niets te vrezen trouwens men neme 2 wallet en transfereren we 10 Monero van de ene naar de andere en aangezien er geen transparante blockchain is weet niemand aan wie die 2e wallet toebehoort. Dus geef je dus niets op

  Reply
 8. muntjesnerd
  9 december 2017 - 21:26

  Goed man, iedereen heeft er inmiddels verstand van. Zelfs de bakker vertelt me tegenwoordig met smaak hoe met zijn muntjes gaat en doet terloops nog een tip van de hand voor een paar ‘echte knallers’. De klassieke tekenen van een bubbel, die, zo als altijd, op een dag gaat klappen. Grote verschil met de tulpenmanie, waar zo vaak een vergelijk mee wordt gemaakt, is alleen dat dit een mondiale markt is waar nog honderden miljarden kapitaal naartoe zal stromen de komende tijd. We staan pas aan het begin van de parabolische fase. En net als met die internetbubbel van begin deze eeuw, die ook zo graag als vergelijking wordt genomen: zijn daar niet de googles, facebooken en amazons uit voortgekomen? Je zou daar indertijd maar een paar stukkies van hebben gekocht voor een paar tientjes. :-)

  Kortom, mijn muntjes liggen heerlijk te garen in hun coldstorage wallet. Merci HJK voor de tip!

  Reply
 9. Crypto
  13 december 2017 - 22:15

  John McAfee van de anti virus scanners heeft het weet over Verge. Oftewel ik zat goed mis. Gefeliciteerd met de winst HJK. :)Er is de afgelopen dagen trouwens belachelijk veel geld in gestoken in crypto valuta. Ik sta op 180% winst in 3 dagen. Onhoudbaar eigenlijk, ben benieuwd wanneer er weer een minicrash is.

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.