‘Liegende’ schrijfmeisjes (Connie, Griet, Charlotte en Bregje). Was er een Walrus?

Plak er ‘roman’ op en je kunt alles over iedereen schrijven. Dichterlijke vrijheid, ook al snapt de gewone lezer dat niet en denkt die dat iemand die overtuigend en zeer herkenbaar in een boek wordt neergezet als een moordenaar, incestpleger, smeerlap of crimineel, dat in werkelijkheid ook wel zal zijn. Iets anders wordt het (vind ik) als de schrijfster (in dit geval zijn het allemaal dames) in interviews vertelt dat wat er in het boek staat, in werkelijkheid ook is gebeurd.

Connie Palmen betichtte volkomen ten onrechte Peter Schat van moord.

Griet Opdebeeck zet haar vader neer als incestpleger, zonder enige ander spoor van bewijs dan haar later bij een therapeut opborrelende herinneringen.

Charlotte Mutsaers rekent af met een broer en schrijft dat ze na diens dood een collectie kinderporno aan een handelaar hebben verkocht. Wat ze in interviews eerst bevestigt en later – kennelijk geschrokken – ontkent.

En Bregje Bleeker beweert dat ze een jarenlange relatie heeft gehad met een drugshandelaar, 25 jaar geleden, die zij omschrijft als De Walrus. 

Inmiddels heel wat collega’s en anderen gehoord, maar er is niemand bij wie een belletje gaat rinkelen.

De meeste denken dat Bregje het hele verhaal uit haar duim heeft gezogen en dat er niet zoiets heeft bestaan als die Walrus. Uiteraard is dit de naam die zij aan hem gaf, dit was dus niet zijn bijnaam in het circuit. Ik ga ervan uit dat er wel een kern van waarheid in zit, maar dat ze een aantal omstandigheden wat heeft aangepast om herkenning te voorkomen. Misschien leeft hij nog wel. Zullen we het ooit weten of was hij enkel een romanfiguur? 

3 Reacties

 1. Jeroen
  4 december 2017 - 15:06

  Ik vind het een beetje moeilijk te verteren dat je Chriet op de Beeck in het zelfde rijtje schaart HJ, en dat is een understatement, dat zit wel iets gecompliceerder in elkaar. Ook heeft zij een roman geschreven, dat wil dus niet zeggen dat alles 100% correct is, zoals non-fictie .
  Jammer, verder heb ik weleens kritiek gehad maar over het algemeen vind ik je een toffe peer :)
  Maria Mosterd had beter in dit rijtje gepast, of is er iets juridisch aan de hand waardoor je daar niet meer over mag schrijven ? Dat heb ik dan even gemist.
  Een fijne dag gewenst!

  Beste Jeroen,

  Ook Chriet beweert buiten het boek om dat het een waargebeurd verhaal is en daar kun je heel veel vraagtekens bij zetten.

  Hendrik Jan

  Reply
 2. Omstreden herinneringen
  4 december 2017 - 16:13

  Ja, ja, de wederzijdse benadering verloopt nu anders.

  De veelbesproken “hervonden herinneringen”, je verkoopt er stapels boeken mee.
  Nog een keer met je gespannen smoeltje op tv en de verkoop krijgt een nieuwe impuls.

  https://dewerelddraaitdoor.bnnvara.nl/media/379696

  Reply
 3. Rudy
  6 december 2017 - 03:39

  https://mijnboekenkast.blogspot.com/2008/06/kristien-hemmerechts-ann.html

  Semi (in)direct meegemaakt. Heb Ann nooit persoonlijk gekend of ontmoet. Maar wel een broer van haar. Bijna hele familie erkende haar verhaal niet. Tientallen jaren anorexia en daarna aangevraagde euthanasie.
  Katholieke/sociale schaamte is in het nog steeds kleinburgerlijk platteland in Vlaanderen nog sterk te noemen.

  HJK, concludeer je niet iets te generiek?

  PS; kan de slaap nog niet vatten!

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.