Putten II: Ron P. heeft het toch niet gedaan

De Puttense moordzaak staat bekend als een van de grootste gerechtelijke dwalingen in de geschiedenis. De zwagers Herman du Bois en Wilco Viets werden veroordeeld voor de moord op stewardess Christel Ambrosius (23) in Putten, op zondag 9 januari 1994. Ondanks dat aangetroffen sperma niet van hen was.

Ze zaten hun straf uit, pas daarna kwam er herziening en werden ze vrijgesproken. In mei 2008 werd alsnog ‘de werkelijke dader’ aangehouden, althans: degene van wie dat sperma was. Ron P. uit Delft, destijds woonachtig in Putten. Vandaag verschijnt het boek Dubbel gedwaald, van wetenschapsfilosoof Ton Derksen. Zijn conclusie: ook Ron P. is ten onrechte veroordeeld voor deze moord. Misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink volgde de Puttense moordzaak vanaf het begin en is onder de indruk van de feiten die Derksen aandraagt.

6 Reacties

 1. Peter
  14 december 2017 - 12:36

  Wellicht is Ron P. Schuldig, wellicht ook niet. Wat echter vooral verbazend is in deze zaak is dat het OM zelf gekomen is met het verhaal van het ‘geheime vriendje’, maar wanneer Ron P. dan zegt dat geheime vriendje te zijn wordt dat hele scenario als ‘ongeloofwaardig’ terzijde geschoven met als reden: “haar vriendinnen wisten niks van een geheim vriendje”
  Is dat nou net niet het kenmerk van een geheim vriendje? En diezelfde vriendinnen wisten dat ook niet toen het OM het zelf aanhaalde om Viets en Dubois te veroordelen

  Reply
 2. hjk2016
  16 december 2017 - 13:31

  Meningen veranderen snel… https://www.misdaadjournalist.nl/2016/01/making-a-murderer-in-putten-de-lijn-naar-anneke-van-der-stap-in-rijswijk/

  “Pieper blijft tot op de dag van vandaag glashard ontkennen, maar wordt op basis van sterk technisch bewijs (sperma en bloed) en ongeloofwaardige verklaringen tot achttien jaar cel veroordeeld voor moord. Zijn aan de recherche opgediste verhaal over een geheime relatie met Christel gelooft niemand.

  In de gevangenis is hij zo stom om aan een medegedetineerde op te biechten dat hij een ander meisje heeft vermoord, en wel in Rijswijk. Dat moet Anneke van der Stap zijn. Want er blijkt meer: hij heeft gechipt met haar pinpas en is in het bezit van haar usb-stick en harde schijf van haar laptop. Zijn Renault-bestelbus is in de omgeving gesignaleerd waar het lijk van Van der Stap werd gevonden, het Jaagpad in Rijswijk.”

  Beste hjk2016,

  Inderdaad, wel van mening veranderd. Niet snel, maar na mij grondig te hebben verdiept in de zaak.

  Hendrik Jan

  Reply
 3. J.ABlaauw
  20 december 2017 - 20:34

  Zie: De Puttenaer d.d. 19 december 2017 > Puttense moordzaak.
  Vriendelijke groet,
  JAB

  Reply
 4. 15 januari 2018 - 15:10

  Blauwbaard Bedankt voor deze link

  Reply
  • Blauwbaard
   27 januari 2018 - 17:07

   Graag gedaan. Ik zag net dat de site pas vandaag voltooid is. Mooi leesbaar verhaal geworden. Ben benieuwd of het coldcaseteam dat ook gaat onderzoeken

   Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.