Bootramp bij Koraal Tabak: hoge golven en een rots

Waren er dertig opvarenden en zijn er ‘maar’ vier omgekomen en aangespoeld op het strand? Het is nog niet helemaal duidelijk hoeveel slachtoffers er zijn van de ramp met ‘bootvluchtelingen’ van Venezuela die verongelukten bij Curaçao, aan een strand bij Koraal Tabak. Vermoedelijk is de boot door het slechte weer op een rots gelopen.

Toevallig was ik in december op Aruba en Curaçao, onder meer voor een verhaal over zulke vluchtelingen (trago-meisjes). Het grote verschil is het weer: bij kalme zee is het best te doen, de oversteek met een boot. Wat ik hoorde is dat er meestal een man (vrouw) of tien in zo’n kleine boot worden overgebracht. Vlak voor de kust moeten ze eruit, het laatste eindje moeten ze zwemmen en als ze dat niet kunnen met een zwemvest aan land zien te komen.

Voordeel, vergeleken met de bootvluchtelingen in Europa: het water is een stuk warmer. Maar de golven zijn ook hoger, zeker bij slecht weer. Dan is het eigenlijk onverantwoord om het water op te gaan, maar meestal worden deze reizen vooraf gepland en is er niet altijd gelegenheid gunstiger weersomstandigheden af te wachten.

Volgens de laatste berichten zouden er in dit geval zo’n dertig mensen aan boord geweest kunnen zijn, waarvan er vier zijn aangespoeld. Er zullen er in elk geval meer dan vier aan boord zijn geweest, maar daar zullen we nog wel meer van horen. Tien lijkt mij – gezien de normale gang van zaken – realistischer. De politie is – ook op het eiland – aan het zoeken naar sporen van de anderen. De overlevenden. Die inmiddels zullen zijn ondergedoken.

Op de Facebook-pagina van Vigilante  staan verschillende filmpjes van de situatie bij Koraal Tabak: het reddingswerk en de zoekacties.

Crimesong van de dag: A Salty Dog van Procol Harum. Over een scheepsreis naar de eeuwige ondergang. Zie hier

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.