Giba en Kleine: niet veilig in schuilplaats Rotterdam

Opsporing Verzocht besteedde gisteravond aandacht aan de liquidatie van Gilbert (‘Giba’) Henriëtta (26) en Lindomar (‘Kleine’) Elisabeth (25) op woensdag 20 december, op de Rhijnauwensingel in Rotterdam. Even voor zeven uur ‘s avonds werden ze in een witte Seat Leon vanuit een andere auto onder vuur genomen. Volgens de politie zijn de slachtoffers “twee jonge mannen uit de omgeving in Rotterdam.”

Is dat zo? We hadden het er eerder over. Dat het mogelijk geen Rotterdams, maar een Curaçaos onderonsje is. Dat ze al dan niet terecht werden verdacht van betrokkenheid bij een min of meer soortgelijk conflict op Curaçao en daarvoor moesten boeten. Dat kan natuurlijk alleen als ze in het afgelopen jaar niet alleen maar in de omgeving van Rotterdam zijn geweest, maar wat nauwere banden hebben met bepaalde groepen op de Antillen dan nu wordt gesuggereerd.

Hoor je verder weinig over en dat is ook niet zo gek, maar de vraag is of met het achterhalen van de schutters zoveel wordt bereikt. De beelden zijn nogal aan de vage kant, om het voorzichtig uit te drukken. Het oproepen van getuigen lijkt mij meer een kwestie van Manoeuvres in the Dark. 

Op bewakingsbeelden is wel íets te zien. Het moordcommando komt om kwart voor zeven een Audi station aan op de Rhijnauwensingel en wacht daar. Tien minuten later komen de slachtoffers langs lopen en stappen die in hun Seat. Terwijl er andere auto’s achterop komen en er mensen langslopen trekt de Audi langzaam op tot hij naast de Seat Leon staat. En dan wordt er van dichtbij geschoten.

Pas om tien uur de volgende morgen wordt de Audi auto aan de Kruisweg in Ridderkerk in brand gestoken. Volgens de politie hebben de daders in de auto “een heleboel nieuwe aanknopingspunten” achtergelaten. Zoals?

Er zijn bewakingsbeelden van de dag van de moord. Nog geen honderd meter van de plaats delict is een supermarkt. Daar heeft de Audi een paar keer eerder geparkeerd gestaan. Op beelden van de camera’s van de supermarkt is een mogelijke dader te zien. Hij stapt om half vijf uit de Audi. “Hoewel hij niet heel duidelijk te zien is, herkent iemand misschien zijn loopje.”

De beelden zijn hier te zien. Maar ik ben iets nieuwsgieriger naar mensen die wat meer weten over de bewegingen van de slachtoffers in pakweg het afgelopen halfjaar. Woonden ze eerder al in Rotterdam, of hadden ze hier hun toevlucht gezocht? Het is een bekend probleem bij Antillianen die op de Antillen niet veilig zijn. Waar kun je naar toe?

De eilanden zijn te klein om onder te duiken, en om echt veilig te zijn moet je naar een ander land. Dominicaanse  Republiek, Colombia, dat is het dichtstbij. Maar daar heb je geld voor nodig. De andere optie: Nederland. Rotterdam. Maar ook daar kun je je niet onopgemerkt verschuilen en je kunt niet maanden- of jarenlang 24 uur per dag alert zijn.  En verraders heb je overal. Het is overduidelijk dat het moordcommando precies wist waar en wanneer ze ergens moesten zijn.

Blijft hoe dan ook schrijnend, deze beelden. Je ziet twee jonge mannen in de laatste ogenblikken van hun leven. Nog geen minuut later worden ze vermoord. Op de foto boven passeren ze nietsvermoedend de Audi met de schutters. Wat gaat er door die schutters heen, op dat moment? Alleen maar spanning: gaat het lukken? Een klus, zonder emoties, of haat- en wraakgevoelens? 

De grootste zorg voor het moordcommando zal niet zijn dat de politie hen al dan niet op de hielen zit, want dat in deze affaire hier de laatste schoten zijn gelost gelooft niemand. 

5 Reacties

 1. broer
  10 januari 2018 - 11:42

  Is het opgevallen dat de geparkeerde auto achter de audi ook gelijk wegrijd met de audi….zeggen ze in opsporingsverzocht niks over

  Reply
 2. Paulk
  10 januari 2018 - 14:00

  Antillianen die naar Nederland vluchten vanwege conflicten op de eilanden zijn hier ook niet veilig.
  Nederland is klein, ze komen terecht in een van de Antillianen getto’s waarmee hun aanwezigheid niet langer geheim is.
  Dan duurt het niet lang meer voor er schoten vallen.

  Nederland zou net als de Antillen een visumplicht moeten invoeren om kansloze en criminele Antillianen te weren.
  Voor Nederlanders geldt wel een visumplicht voor de Antillen.

  Reply
 3. Sappa to
  10 januari 2018 - 19:16

  Precies, hier word ze geen stroobed in de weg gelegd, lijkt me goed plan visa anders kom je t land gewoon niet in,kunnen ze elkaar uit moorden op t eiland ,en hebben wij niet al dat gajes van daar hier in Nederland

  Reply
 4. Daan
  11 januari 2018 - 07:52

  Waarom een visumplicht? Nederland kan er ook voor kiezen de kolonie los te laten. Wel de bevolking aldaar fatsoenlijk achterlatend natuurlijk.

  Reply
 5. Sidney
  10 februari 2018 - 11:57

  NL\’ers hebben het hele Curacaose gebied in hun bezit wat lullen jullie erover?

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.