Moord Stefaan Bekaert: Belgen geloven niks van Nederlandse junkensprookjes

“Zou zeggen hoor je niks dan tot vrijdag.” Meldde Sjean K.(44) uit Arnhem van de week voor ze afreisde naar België om zich samen met ex-man Andreas (54) te verantwoorden voor de moord op Stefan/Stefaan Bekaert (41), op 29 januari 2014 in diens woning in de Bruggestraat in Menen. Bij eerdere gelegenheden had Sjean het laten afweten en liet ze de Belgische rechters – en de hele entourage – vergeefs wachten.

De kans dat ze ‘vrijdag’ (vandaag dus) terugkeert in Nederland, lijkt gering: ze hoorde 20 jaar tegen zich eisen. De Belgen geloven niks van het verhaal dat ze op het moment van de moord in een opvanghuis in Nederland zat. Het is ook nogal tegenstrijdig: ze weet zéker dat Andreas onschuldig is, maar hoe kan dat als ze er helemaal niet bij was? 

Het Laatste Nieuws  was gisteren bij het proces in Kortrijk. Duidelijk is dat Stefaan – actief in de spirituele gemeenschap Hare Krishna – het zwervende koppel en hun toen 16-jarige zoon onderdak had geboden in zijn woning in Menen. 

Volgens Andreas had Stefaan na een maand geprobeerd zijn zoon aan te randen, waarna hij hem één messteek had gegeven. Daarna was hij met zijn zoon vertrokken naar Tilburg.

De openbare aanklager zei, volgens de krant:  “Je bent een slechte, gevaarlijke mens. Een strafblad van negen bladzijden, sluw, listig, steeds op zoek naar weerloze slachtoffers om hen als ratten leeg te vreten en daarna te vertrekken. Dat gebeurde vroeger in Nederland, gebeurde in Durbuy bij Hare Krishna, bij een leeggeroofde nachtwinkel, een beroofde campinguitbater. Jullie zijn erger dan de familie Flodder. Toen Stefaan vaststelde dat jullie ook hem beroofden, wou hij jullie weg. Dáárom was er ruzie en is hij gruwelijk vermoord.”

Opmerkelijk, dat ‘je’. Het kost doorgaans heel veel moeite om Belgen zover te krijgen dat ze je tutoyeren. In Nederland is het omgekeerd: daar wordt de meest onbeschofte puber nog met ‘u’ aangesproken. Meestal voor de eerste en laatste keer in zijn leven.

De ouders van Stefaan gaven als commentaar dat hun zoon het slachtoffer is geworden van zijn eigen goedheid en naïviteit. “We hadden hem al meermaals gewaarschuwd. Die Nederlander gaf hier nog een showtje. Hij gelooft zijn eigen leugens.” Het vonnis is op 30 januari.

Het bericht van gisteren staat hier

2 Reacties

 1. Rob
  19 januari 2018 - 12:19

  Mevrouw is al weer in Nederland en maakt zich druk om de storm van gisteren…. Benieuwd of ze ook bij de uitspraak aanwezig zal zijn.

  Reply
 2. Flip
  21 januari 2018 - 22:06

  Natuurlijk gaat ze niet naar de uitspraak. Dat heeft ze van frank masmeijer geleerd.

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.