‘Vliegende Brabanders’ (moordflat Breda) dienen klacht in tegen politie

BN/De Stem meldt dat de advocaten “van de twee moordverdachten (26 en 27) uit Breda die dinsdagmorgen bij hun aanhouding zwaargewond raakten door een val van een flat” aangifte hebben gedaan van poging tot doodslag of zware mishandeling door de politie.

Interessant. Om twee redenen. Die aangifte op zich: er komt een arrestatieteam binnen, je springt van het balkon en je raakt gewond. Er zijn mensen die denken: als je gewoon was blijven staan, was er niks aan de hand geweest. Meestal wordt in zulke situaties een andere variant bedacht, als de cliënt gewond is geraakt. Dat hij niet wist dat het een arrestatieteam was en meende dat een ripper of huurmoordenaar het op hem had voorzien en dat hij uit zelfverdediging had geschoten. Waarna de politie terugschoot. Je kunt het allemaal zelf bedenken.

De advocaten Menno Buntsma en Wesley Welten “vermoeden dat de politie een dermate vorm van geweld heeft gebruikt dat hun cliënten ten val zijn gekomen.” Dus niet in paniek zelf gesprongen. Op basis van getuigenverklaringen zou het zó gegaan kunnen zijn: dat ze hebben geprobeerd via het balkon naar het terras van de buren te vluchten. Wat ook wel logisch is: niemand springt bewust van de derde verdieping naar beneden.

Het kan dus zijn dat ze bij die vluchtpoging, hangend aan het balkon, beschoten zijn met een ‘bean bag’: geen echte kogels, maar dingen die flink zeer doen als je wordt geraakt. Als dit ooit verfilmd wordt, moeten ze het zo doen: de arme vluchter hangt met zijn handen aan de reling, en dan schiet een sadistische agent een schot bonen op die handen af. En dan: reclame! Een cliffhanger!

Tip voor de regisseur: laat die jongen niet al te lang aan zijn handen hangen. In films houden mensen dat altijd heel lang vol, soms slechts aan één hand, met alleen de vingers. Probeer het zelf maar eens. Zelfs als je daar heel lang op traint – wat ik weleens heb gedaan – kun je nog geen minutenlang blijven hangen. Doch dit terzijde.

Het andere interessante in het bericht is de term ‘moordverdachten’. Het is de vraag of deze mannen inderdaad worden verdacht van de moord op Soufian. Zou kunnen, en officieel zullen ze als zodanig zijn aangemerkt, maar het staat volgens mij nog lang niet vast dat deze twee dat hebben gedaan. 

Vorig bericht, over wat achtergronden van de verdachten (‘moordflat was sekshol’) staat hier

22 Reacties

 1. Harold
  13 januari 2018 - 12:28

  Het moet toch niet gekker worden in Nederland. Met in het achterhoofd de zaak van Mitch Henrices, die de politie tot een aanhouding uit daagt en daarbij zoveel verzet pleegt, dat de agenten verplicht zijn geweld te gebruiken, proberen de advocaten hier nu de paniek van het vluchten en andere draai te geven. Van de derde etage springen doe je alleen als je echt in paniek bent. Als je een inbraakje hebt gepleegd kun je naar de buren klimmen, alleen weet je dan ook, dat het arrestatieteam bij de buren belt en je daar aanhoudt. Als je echt iets ergs hebt gedaan, wil je uit handen van de politie blijven en dan spring je desnoods van de derde etage. Zeg niet dat men dat niet doet. In geval van brand springen ze soms van hoger. In de negentiger jaren sprongen illegalen ook van drie hoog om uit handen van de Vreemdelingenpolitie te blijven. Dat is toch andere koek als uit een woning vluchten, waar een dode ligt. Een arrestatieteam, wordt opgeleid om mensen aan te houden, zodat ze over een zaak verhoord kunnen worden. Het zou dus vrij onzinnig zijn, ze van het balcon af te schieten, met de kans dat ze dopod vallen. Nee, advocaten moeten eens gaan doen waar ze voor zijn. De rechten van verdachten beschermen en niet tegen beter weten in allerlei discutabele manieren bedenken om onrust te zaaien. Het gebeurt niet zo vaak dat er verdachten van een schietpartij (mogelijk zelfs een liquidatiepoging) direct wordt aangehouden. Zo’n kans laat de politie niet verloren gaan.

  Reply
  • Maurits de Vries
   13 januari 2018 - 14:19

   Als je aan de reling hangt om over te klimmen en je word geraakt door een beanbag, is het heel goed mogelijk dat je naar beneden valt. Je weet waarschijnlijk niet wat voor impact een afgevuurde beanbag heeft. Vooral van korte afstand. En trouwens, van aanbellen heeft een AT nog nooit gehoord…

   Reply
 2. Sjaak
  13 januari 2018 - 13:33

  Idd weer een lekker advocaten praatje, btw, hjk, je roeping als reggiseur gemist? :p

  Reply
 3. Gerechtigheid
  13 januari 2018 - 13:38

  Bovenstaande reactie klinkt bijna als een romannetje, helaas is de werkelijkheid anders !
  Je laatste zin geeft precies aan wat de advocaten bedoelen.

  Reply
 4. dikke Lien
  13 januari 2018 - 14:25

  Is toch normaal dat ze vluchtende misdadigers dood willen maken? zie vluchtende doodgeschoten fransman in weiland ivm Benaouf

  Reply
  • Henk
   13 januari 2018 - 21:23

   Oh dus als iemand vlucht gelijk afknappen terwijl vluchten in nl niet eens strafbaar is

   Reply
 5. Siem
  13 januari 2018 - 15:28

  Quote: Het kan dus zijn dat ze bij die vluchtpoging, hangend aan het balkon, beschoten zijn met een ‘bean bag’
  – Waarna ze ten val kwamen? Een van de verdachten raakte tijdens zijn val nog een lantaarnpaal:
  http://imgb.igcdn.nl/97e8783884df4a5ea9171ec6d48df735/opener/Het_lichaam_van_de_man_werd_in_een_flat_in_Breda_gevonden.jpg
  – Zie de afstand. Het lijkt me vrijwel onmogelijk die lantaarnpaal te raken door een val nadat de handen noodzakelijk de reling hebben losgelaten.

  Reply
  • Maurits de Vries
   13 januari 2018 - 19:38

   Dit kan natuurlijk nooit de desbetreffende lantaarnpaal zijn. Zelfs de beste atleet kan onmogelijk in die paal terecht komen. Als dit die paal is, is het scenario van de beanbag zelfs nog geloofwaardiger…

   Reply
   • Siem
    14 januari 2018 - 22:05

    Het is de desbetreffende lantaarnpaal.

    Reply
    • Tim
     15 januari 2018 - 19:49

     Siem die lantaarnpaal die niet aan straat staat is vrij dichtbij toch? Aan dat stoepje dat langs het gebouw loopt. Lijkt mij niet erg vreemd die te raken als je achterover naar beneden valt na aan het balkon te hangen. Of mis ik iets?

     Reply
 6. Rob
  13 januari 2018 - 18:30

  Ligt er niet een in coma?

  Reply
 7. Wendy
  13 januari 2018 - 20:04

  Mooie jas en horloge jullie zijn seker jaloers ofso

  Reply
  • Rob
   13 januari 2018 - 20:57

   jaloers op die dode of op die zwaargewonden?

   Reply
  • MopNeus
   13 januari 2018 - 21:30

   @ Wendy, Nee, niet bepaald jaloers op iemand die nu het gras van de onderkant ziet groeien.

   Reply
 8. just me
  13 januari 2018 - 20:08

  Waarom zou dat niet kunnen? Staat er nog geen 1.2 mtr vandaan. Hangen los, achterover viola met de rug op de kap die, zoals je ziet kapot is.

  Even schuiven met de foto

  Reply
 9. just me
  13 januari 2018 - 20:20

  Sorry 1.8 meter. Toch mogelijk, hou rekening met drie hoog, hoe hoger hoe verder.

  Reply
  • Siem
   14 januari 2018 - 22:48

   Nu weer 1.8 meter, Knapperd. Dat zou betekenen dat een van de al dan niet jumpers, achterover lazerend op de lantaarn, minsten over een lengte van gelijk aan 1.80 zou moeten beschikken om die paal te kunnen raken na een val. Handjes aan een reling en loslaten betekent doorgaans en simpelweg een loodrechte val.

   Reply
 10. nickelenelis
  14 januari 2018 - 08:35

  Pffff als ik jouw was zou ik romannetjes schrijven. En dan nog, de politie de schuld geven?
  Wees blij dat het niet meer van die zachte geitewollen sokken zijn.
  If you live by the sword you’ll die by it,, klahr?

  Reply
 11. Mokerslag
  14 januari 2018 - 09:07

  Risico van t vak voor die jongens, volgende x vluchtweg beter plannen.
  Kwestie van tijd dat er wordt teruggeschoten op t arrestatieteam en dan is NL te klein, maar ook bij hen zeg ik risico van t vak.

  Reply
  • dikke Lien
   15 januari 2018 - 22:50

   Tsja..terugschieten is zelfverdediging

   Reply
 12. M
  15 januari 2018 - 21:52

  In de islam is karma belangrijk en uitgebreid beschreven maar weinig lijken dit hoofdstuk gelezen te hebben in de Koran. Comes around Goes around.

  Reply
 13. Jan Poortvliet
  4 mei 2018 - 14:34

  Verdachten hadden geen sporen van zgn op hen geschoten beanbags op hun handen; wel kruitsporen en DNA van hen gevonden op de moordwapens. Daar hoor ik de advocaat niet over.

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.