Voortvluchtige moordverdachte Cengo opent restaurant in Istanboel

Aangepast bericht:

Waakzaam en dienstbaar, is een slogan van de politie, en als je tips hebt kun je die aan hen doorgeven. Waakzaam, oplettend en dienstbaar is een van onze Turkse correspondenten. Die spotte van de week in Istanboel de man die wij kennen als Cengo. Een van meestgezochte voortvluchtige moordenaars in ons land (we hebben het even niet over vrouwenhandel, daar wordt heel wat meer aandacht aan besteed). Op de foto boven: een sfeerbeeld met vrienden in het restaurant. Foto onder: met een goed glas wijn. Kwam vannacht binnen, vandaar enige vertraging met het plaatsen van het bericht, hedenmorgen.

Advocaat Nico Meijering laat weten: 

In de eerste plaats is cliënt verdachte inzake het schietincident waaromtrent u bericht. Het gemak waarmee u hem de kwalificatie moordenaar opplakt is daarom uiterst onzorgvuldig (en derhalve onrechtmatig) niet in de laatste plaats nu zich in het onderzoek bij de politie een persoon heeft gemeld die een gave bekentenis (als schutter) heeft afgelegd.

In de tweede plaats is cliënt allesbehalve voortvluchtig: hij is op verzoek van de Nederlandse autoriteiten zo’n anderhalf jaar geleden in deze kwestie aangehouden door de Turkse autoriteiten nadat hij zich in Turkije vrijwillig gemeld had. Vervolgens is hij – mede vanwege genoemde bekentenis van een derde – weer heengezonden en sedertdien gewoon vrij man.

 

 

De locatie van zijn restaurant, zijn kenteken, deze foto’s: is allemaal al doorgegeven aan de politie, maar betekent het dat hij wordt aangehouden, dat er ook maar iemand op de wereld hem het leven iets zuurder gaat maken? Wat kan Nederland doen?

Mathenesserweg

Officieel heet hij Cengiz Akin. Hij  wordt gezocht voor de moord op Hamdi Bilir (29) uit Amsterdam, doodgeschoten op 23 september 2014 in Rotterdam. Hij is vrij herkenbaar: hij heeft twee tatoeages op zijn rechterarm. Eén tatoeage op zijn bovenarm en één op de binnenzijde van zijn onderarm.  Op de tattoo op zijn rechter-onderarm staat: ‘You hit me, I hit you’, 81 en ‘Eldar’.

Hij is geboren op 8 april 1981, vandaar. Medeverdachte Ugur D. meldde zich in 2015 op Schiphol bij de marechaussee, toen hij uit Turkije kwam.  Hamdi werd doodgeschoten op disndag 23 september om 17.52 uur in eethuis Dürüm Evi aan de Mathenesserweg in Rotterdam-West. Om ongeveer 17.20 uur waren Hamdi en zijn vrienden daar binnen gekomen. Om 17.52 kwamen vanuit de richting van de Willem Beukelszstraat twee mannen aangelopen. Eén van de mannen schoot vanuit de deuropening van het eethuis op Hamdi.

Waarom? Het blijkt dat Hamdi en een vriend een dag eerder bij een belhuis vlakbij het eethuis ruzie met twee mannen hadden gekregen. Die liep zo uit de hand dat ze met elkaar op de vuist waren gegaan. Hamdi had één van die mannen een paar flinke klappen gegeven. 

Hamdi Bilir

Dat kan het motief zijn. Mogelijk is er ook verband met een moord op 19 november 2013: toen werd Altan Soysal (41) in de deuropening van zijn woning aan de Eschersingel in Leidsche Rijn doodgeschoten. Een jaar later ging de politie op zoek naar twee mannen die een dag eerder contact met hem hadden in Rotterdam: onze vriend Cengo en Said Turk.

Altan Soysal

Altan had op de dag van zijn dood in het Van der Valk hotel in Breukelen een ontmoeting van een paar uur gehad met meerdere mensen. Hij werd hier gefilmd toen hij in zijn auto rond 23.45 uur op weg ging naar huis. Een kwartier later werd hij in zijn deuropening doodgeschoten. Altan was de avond voor zijn dood nog in Rotterdam geweest. Er liep een zaak tegen hem voor witwassen bedreigingen en hij was eerder ook betrokken bij een Turks-Duitse vrouwenhandelbende.

Nico Meijering:

Tot slot is uw berichtgeving onrechtmatig daar waar u een adres en andere naar cliënt te herleiden gegevens publiceert: dit is uiterst – zeker in combinatie met uw andere onware stellingen – gevaarzettend voor cliënt en zijn omgeving. Ik verzoek u derhalve – voorzover nodig sommeer u daartoe – uw publicatie direct aan te passen/rectificeren en de naar cliënt herleidbare gegevens onmiddellijk te verwijderen.

In Istanboel barst het van de fastfoodketens  waarvan Cengo er één heeft geopend. Het is uiteraard niet de bedoeling hem in gevaar te brengen, nadere bijzonderheden over de eetgelegenheid laat ik nu achterwege.

Wel vreemd: hier onder staan de foto’s zoals die door de politie zijn verspreid. Hij staat op de Nationale Opsporingslijst. En op Turkinfo. Ik begreep dat er afgelopen week contact is geweest vanuit Turkije met de politie in Nederland en dat toen in elk geval niet de boodschap was dat hij níet meer werd gezocht. Staat dus misschien geheel ten onrechte op het register (en bij Interpol). Zullen we maandag misschien nog iets van horen. Dat zou een behoorlijke blunder van de Nederlandse politie zijn: iemand die zichzelf bij de politie in Turkije heeft gemeld en vrij man is, om die nog in het opsporingsregister te zetten. Dat is ook nieuws…

 

11 Reacties

 1. ubiyca
  20 januari 2018 - 12:09

  81 is toch vooral Hells Angels

  Reply
  • Pipothe clown
   20 januari 2018 - 18:33

   Bij hem is het z’n geboortejaar 19 81

   Reply
 2. Keko
  20 januari 2018 - 12:55

  De politie zal geen moeite doen om zulke figuren op te sporen teveel en moeilijk werk voor hun… ze nemen eerder de moeite om burgers op te sporen voor verkeersboetes en belasting achterstanden…. normale werkende burgers lijden meer onder het justitiele apparaat dan criminelen… wat zijn het toch lachertjes de gasten van het politie apparaat in NL.. de politie wist en weet altijd al langer van zaken af dan de media ,alleen ze hebben geen capaciteit en de motivatie hier in NL.

  Reply
 3. Campinglife
  20 januari 2018 - 16:10

  Big Mamma’s wil ik nou niet meteen als restaurant bestempelen, eerder de zoveelste witwas franchise vreetschuur waar zelfs het verschijnen van de eigenaar inclusief slet en slee geen geen glans creëert voor het aanwezige plebs.

  Reply
 4. Mo
  20 januari 2018 - 18:46

  Is 81 ha hebben ook Turkse chapters in Duitsland toch

  Reply
  • ubiyca
   20 januari 2018 - 21:40

   ja hebben ook chapters in turkijke zelf!!!

   Reply
 5. Witroosje
  20 januari 2018 - 20:08

  Had ik maar zo een advocaat, zoals Nico Meijering.

  Reply
 6. Siem
  20 januari 2018 - 20:47

  Uiterst merkwaardig. Dat advocaat Nico Meijering direct in de pen klimt naar een misdaadjournalist, maar kennelijk geen enkele actie heeft ondernomen m.b.t. de opsporingsberichten waarop zijn client, al sinds februari 2015, in naam en beeld te vinden is.
  Het selectief handelen/sommeren van Meijering in deze riekt naar een mestbelt, dus is het een mestbelt.

  Beste Siem,

  Meijering en zijn cliënt wisten niet van die registratie, neem aan dat ze maandag meteen even contact opnemen met de politie.

  Hendrik Jan

  Reply
  • Siem
   20 januari 2018 - 21:37

   Zeggen ze. Dan hebben ze langdurig geslapen.

   Reply
  • Johan Vervelzen
   20 januari 2018 - 22:03

   Beste Hendrik Jan,
   Jij bent diegene die het nieuws zonder enige onderzoek naar waarheid tevoren haalt en op internet plaatst. En dit allemaal zonder bron vermelding. Wie weet dat jij dit niet allemaal uit de duim hebt gezogen? Gooien met modder, zonder enige vermelding van bron. Volgens mij wil jij jezelf belangrijk maken door dit zogenaamde HIT nieuws te posten. Dit maak ik op, omdat jij de enige bent die dit publiceert. Geen andere crime blogger meldt hier wat van. Eerst zeg je dat het hier om een voortvluchtige moordenaar gaat. En nu dat je op je tenen getrapt voelt, wijzig je het naar moord verdachte. En dit keer WEL met vermelding van bron! Dit is geen journalistiek! Volgens mij ben jij diegene die maandag met desbetreffende organisaties hierover contact moet opnemen en het alsnog recht moet zetten… To be continued…

   Beste Johan,

   Meneer is wel degelijk verdachte in tenminste één moordzaak en staat geregistreerd als voortvluchtig.

   Hendrik Jan

   Reply
 7. M
  21 januari 2018 - 07:43

  Ze zullen elkaar in bepaalde kringen wel niet zomaar vermoorden.maar t zal je familie zijn die hij heeft omgebracht. En je ziet hem prins heerlijk daar zitten……

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.