Weer lichaam aangespoeld op Curaçao

Vanmorgen is opnieuw een dode man aangespoeld op de noordkust van Curaçao. Het is nog onduidelijk hoeveel slachtoffers er in totaal zijn. De identiteit van de vier eerder gevonden lijken is bekend. Het blijkt dat er in december plannen zijn gemaakt voor een overtocht met twee bootjes, door een groep jonge mensen – allen onder de dertig – uit de havenstad La Vela de Coro.  Ze zijn dinsdagavond met twee bootjes vertrokken van de kust bij Píritu.

Op het kaartje boven is La Vela de Coro te zien. Een eindje naar rechts ligt Píritu. Koraal Tabak ligt aan de noordkust van Curaçao, dezelfde kant als vliegveld Hato. Om daar te komen moeten ze met een boog om de oostpunt zijn gevaren. Alles bij elkaar een tocht van een kleine honderd kilometer, waar ze zeker tien uur over hebben gedaan. Een van de twee boten is op de rotsen gelopen. Of alle opvarenden van die boot zijn verdronken, is niet bekend.

Er zijn wel verschillende signalen dat een aantal mensen wel goed zijn aangekomen. Er is een auto gezien met vermoedelijk een paar heelhuids gearriveerde Venezolanen. De opvang op Curaçao – of Aruba – is niet altijd even goed geregeld, maar meestal is er wel het een en ander voorbereid. De kosten van zo’n overtocht variëren nogal. Zo tussen de 100 en 300 dollar per persoon. 

In Venezuela wordt met een beschuldigende vinger naar de president gewezen: hoe kan het dat ondanks de verscherpte maatregelen en de boycot er toch boten zijn uitgevaren? De praktijk is weerbarstiger dan de theorie. Het is vrijwel onmogelijk alle kusten en alle stranden te bewaken.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.