Wraak op de rotary-vriend: het beroepsgeheim van de notaris

In De Stentor schrijft Johan Nebbeling Waargebeurde verhalen uit de notarispraktijk. Afgelopen keer een interessant stuk over twee vijftigers, die een testament willen opstellen voor de langstlevende. “Hem ken ik van de Rotaryclub waarvan ik ook lid ben, zij is zijn toegewijde echtgenote.” Als ze beiden vertrokken zijn, keert mevrouw even later terug: ze heeft eraan meegewerkt omdat ze geen heibel wil, en ze wil ook niet scheiden, om haar luxe leventje niet op te geven, maar meneer rommelt met een secretaresse. Stel dat zij eerder overlijdt en hij trouwt met de secretaresse, dan kunnen hun kinderen fluiten naar hun erfdeel.
Dus laat zij een ander testament opmaken. Die avond treft de notaris haar man bij de Rotaryclub. Hij bedankt hem uitvoerig voor zijn diensten van die middag: “Blij dat het nu allemaal goed geregeld is.” De notariële zwijgplicht verbiedt de notaris om zijn rotary-vriend te informeren over de ultieme wraak van zijn echtgenote.
 
Tot zover, samengevat, de column. Er staat nog bij: vanwege beroepsgeheim zijn geen namen vermeld.
Logisch.
Het lijkt alsof Johan Nebbeling zelf de notaris is die dit heeft meegemaakt, maar het gaat om een journalist die de ‘waargebeurde verhalen’ optekent, ik neem aan uit monden van notarissen. De vraag is of dit niet erg herkenbaar is: als de beschrijving verder klopt, over het afsluiten van het testament, de auto’s waar ze in rijden, de ontmoeting ‘s avonds, dan is het toch volstrekt onmogelijk dat als de betreffende man dit leest, hij zich hier niet in herkent? Of die vrouw? Of is het al zo lang geleden dat iedereen dood of gescheiden is?
 
Crimesong van de dag: De ballade van De fondseman van het dooiefonds, van Piet Römer. Zie hier

1 Reactie

  1. jo
    19 januari 2018 - 21:03

    Tsja HJ, jij hebt de gemiddelde journalist nog erg hoog zitten zo te lezen.
    Maar dit is natuurlijk gewoon uit een dikke duim gezogen. Net zoals zoveel in de kranten de laatste jaren.

    Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.