Hoe Sonja Holleeder de kip met gouden eieren slachtte

“Een van de rechters vroeg afgelopen week aan Willem Holleeder of het niet raar was de kip met de gouden eieren te verkopen. Hiermee werden de panden op de Achterdam bedoeld. Inderdaad een goede vraag. Volgens Holleeder bedroeg de jaarlijkse opbrengst wit 2,8 miljoen en ook nog eens 75.000 gulden zwart per maand. Ik er maar even vanuit dat Holleeder hier nog over guldens praat.  Toen Cor geliquideerd werd, was de euro net een jaar ingevoerd en Willem kent de opbrengsten waarschijnlijk nog van voor die tijd. Dan hebben we het dus over een jaaropbrengst van 3,7 miljoen gulden, of circa 1,65 miljoen euro.”

Aldus een reageerder. Klopt, dat van die guldens. De gang van zaken roept meer vragen op. Veel ervan worden beantwoord in de verslagen die nog online komen, maar dat kost wat tijd. Officieel zijn de panden op de Achterdam pas begin 2007 verkocht aan Hassing en Verhoek (nou ja, aan hun vrouwen. En aan die van Grifhorst, het stond allemaal op naam van de dames). In de zomer zijn Hassing en Verhoek aangehouden. Tegelijk werd Astrid verdacht van fraude met de successierechten. Dat zal allemaal in de komende dagen, weken en maanden nog wel aan de orde komen. Nu eerst verder met onze reageerder. 

“Cor had 63 ramen op de Achterdam, dus dat zou een gemiddelde dagopbrengst per raam van ongeveer 75 euro betekenen. Klinkt niet als een heel raar bedrag, dus laten we er maar vanuit gaan dat de genoemde bedragen inderdaad kloppen.
Holleeder geeft aan dat Sonja tegen hem vlak na de dood van Cor heeft gezegd de panden nog in bezit te hebben, maar bezig te zijn met een verkoop. Dat zou Cor al voor zijn dood in gang te hebben gezet, waarbij er al 1 miljoen aan Cor betaald was en er nog 9 miljoen zou volgen.
Dan hebben we het in totaal dus over 10 miljoen. Waarschijnlijk zijn dit ook guldens. Ik citeer uit dit interview in Vrij Nederland met Marcel Grifhorst, zoon van Rob Grifhorst: “Cor van Hout werd geliquideerd in 2003 en iedereen was in paniek op zoek naar zijn geld. Echter er was nergens geld te vinden, de buitenlandse bankrekeningen van Cor waren leeggehaald. Niemand wist waar het geld was.’ Volgens de tipgever waren alleen de prostitutiepanden op de Achterdam in Alkmaar overgebleven. Dat bezit zou Sonja Holleeder hebben verkocht, onder regie van Astrid Holleeder en met Rob Grifhorst als afnemer. Die zou er, samen met een andere koper, meer dan vijf miljoen euro voor hebben betaald.”

Meer dan 5 miljoen euro. Dat is ongeveer 11 miljoen gulden. Dus dat komt in de richting van de 10 miljoen gulden waarvan Holleeder zegt dat Sonja dit tegen hem heeft gezegd de dag na de dood van Cor. Mogelijk is de naheffing van de belasting inclusief de boete (1,1 miljoen) ook verrekend, dan kom je aan ca. 11 miljoen gulden. Die andere koper waar Marcel Grifhorst over praat is dus Johan V. (De Hakkelaar) geweest.

Deze Marcel Grifhorst zegt in het interview trouwens nog een paar andere interessante zaken. Zoals deze:
‘Hoewel hij Judas nog niet heeft gelezen vindt Grifhorst de recente tournure van de zussen een ‘rare stap’. Hij kan zich nauwelijks voorstellen dat Sonja en Astrid zich zo tegen hun broer hebben gekeerd. ‘Willem was een god voor ze. Alles was voor Wimpie.’

Kennelijk heeft hij de indruk dat het wel meeviel dat Wim zijn zussen tiranniseerde.

Maar goed terug over de erfenis. Volgens dit artikel op Crimesite  wordt de Achterdam na een soort crisisoverleg snel verkocht:
 “Sonja Holleeder was verdachte van witwassen, valsheid in geschift en doen van valse belastingaangifte. De FIOD vermoedt dat de prostitutiepanden in Alkmaar tot aan Van Hout’s dood in diens bezit zijn gebleven. De panden zouden na de dood van Cor zeer snel zijn verkocht na een soort crisisoverleg waar Sonja en Astrid aanwezig waren, aldus een getuige. Sonja Holleeder kreeg in ieder geval op een Zwitserse rekening 1,5 miljoen euro gestort. Dat geld werd direct nadien weer verplaatst en deels contant opgenomen. Middels fictieve dienstbetrekkingen kreeg Sonja Holleeder cash in handen.”
De panden zijn dus na een soort crisisoverleg zeer snel na de dood van Cor van Hout verkocht volgens de advocaat van Holleeder, Sander Janssen.
Kan me voorstellen dat er van koperszijde in ieder geval belang was bij het creëren van een soort crisissfeer om snel te handelen en andere kapers op de kust voor te zijn. Een investering van 5 miljoen euro, die jaarlijks de rest van je leven 1,65 miljoen euro aan inkomsten oplevert, kom er maar eens om.

Kan me ook voorstellen dat het voor Sonja een moeilijke situatie was, want Cor had officieel niets op zijn naam staan. Bovendien was bekend dat Cor al geruime tijd een relatie met iemand anders had (en dat ze voor de buitenwereld wel klaar met elkaar waren). Iets waar ze kennelijk nog door Peter R. de Vries aan herinnerd werd, waarna ze door het lint ging.
Het zou voor haar daarom misschien wel heel moeilijk worden om de jaarlijkse opbrengst van 1,65 miljoen euro te claimen en heeft ze alles overziende besloten eieren voor haar geld te kiezen. Geen gouden eieren in ieder geval. Die waren voor Grifhorst en De Hakkelaar.”

Aldus de reageerder.

Er blijft hier toch iets heel merkwaardigs. Cor was in 2003 al vermoord, de verkoop van de Achterdam werd in de dagen daarna direct al beklonken, maar op papier werd het 2007. Waarna meteen de ellende begon, want precies zoals Holleeder had voorspeld: justitie zat er bovenop.

Zijn advies was: laten zoals het is, geen gekke dingen doen. Officieel wist niemand dat het van Cor was, Sonja had veel beter alleen de inkomsten kunnen genereren. Ze hoefde zich qua testament nergens zorgen over te maken: ze had een testament waarin alleen maar stond: alles is voor de kinderen. 

4 Reacties

 1. Batman
  12 februari 2018 - 22:24

  Ik vroeg me af of hier die ‘toonderaandelen’ een rol speelden. Misschien had Sonja die wel helemaal niet op het moment van overlijden en konden ze ze niet vinden. Was er daarom paniek. En heeft Grifhorst (die die constructie met die toonderaandelen had opgezet) zich er mee bemoeit.

  En dat van de officiële verkoop in 2007 is ook interessant inderdaad.

  Reply
  • beton
   13 februari 2018 - 02:07

   officiele verkoop na zoveel jaar is omdat de verdenkking anders direkt op de achterdam kopers zou gaan.
   de boel is gewoon verkocht nog voordat de kruitdampen goed en wel opgetrokken waren.
   kan me voorstellen dat willem dan heel boos is en als je dat dan gaat opnemen, selectief in stukjes knipt en via peter de slang op de tv gooit om hem uit te schakelen in combinatie met het heineken verhaal van zo lang geleden dan heeft de koper van de achterdam meer dan 2 vliegen in 1 klap geslagen. zeg maar gerust een heel peleton vliegen. de achterdam voor een stuiver, diverse figuren niet zitten voor liquidaties, niemand hoef willem zn geld terug te geven, iedereen heeft er belang bij dat willem overal voor opdraait.
   het feit dat willem op een simpele scooter ongewapend door amsterdam kon rondrijden ipv een gepantserde auto, en overal in de horeca rondliep, op terrasjes zat en met iedereen die maar wilde een praatje maakte of op de foto ging geeft al aan dat willem echt niet voor al die liquidaties verantwoordelijk is. anders was ie jaren geleden al geliquideerd en had je em in de tussentijd nauwelijks gezien. dan hadden er van wel 10 verschillende kanten prijzen op zn hoofd gestaan en hadden schutters er voor in de rij gestaan.
   net als het feit dat dick em zn gezicht in puin sloeg notabene in het openbaar en nog gefilmd ook en dick nu ook gewoon leeft. dr zijn er voor veel minder gegaan dat weet iedereen.
   dus duik eens in de namen die steeds overal tussendoor te vinden zijn, maar in de hele geschiedenis van deze rijdende treinramp nog geen woord met de pers oid hebben gewisseld. in een misdaad is de dader vaak de allesweter. die is de enige die 100% weet hoe het zit. en dan win je elk spelletje ongeacht wie je tegenover wie zet.

   Reply
 2. Frans
  13 februari 2018 - 11:08

  De rekeningen zijn waarschijnlijk leeggehaald door zijn nieuwe vrouw. De zussen zullen een deal hebben gemaakt met justitie. Anders kregen ze zelf 4 jaar voor witwassen. Dus je eigen broer levenslang geven om zelf de 4 jaar te ontlopen. Dat boek van haar heeft wel de juiste naam. Het slaat alleen op haar zelf. In 2007 is Wh veroordeeld tot 9 jaar. na een eis van 12. Misschien vonden de betrokkenen dat een veilig moment om Sonja op te lichten.

  Reply
 3. Batman
  13 februari 2018 - 13:23

  Ik denk dat het zo met een aantal slagen om de arm ongeveer zo gegaan is:

  Van Cor was bekend dat hij niet veel met Sonja deelde op zakelijk vlak. De dag dat Cor overlijdt vertelt Willem haar over de erfenis van Cor. Hij vertelt haar over het feit dat Cor toezeggingen heeft gedaan aan de overige heineken ontvoerders en Cor’s familie, maar ook over de constructie met de ‘toonderaandelen’.

  In het testament dat Cor had achtergelaten stond wel dat alles voor de kinderen was, maar dat gold alleen voor wat op Cor’s naam stond. (Het huis in Nigtevecht). Over de overige zaken stond niets op papier. Dat kon niet, want dat zou rechtstreeks naar het Heineken losgeld leidden. Er was dus in het verleden een constructie opgetuigd met stromannen, maar Cor was middels deze ‘toonderaandelen’ dus de feitelijke eigenaar. Degene die de ‘toonderaandelen’ heeft, is dus eigenaar van de Achterdam.
  Er wordt druk gezocht in huis, maar de toonderaandelen worden niet gevonden. Er wordt gezocht naar geld, maar op de rekeningen van Cor staat geen geld, die zijn leeggehaald. Dan komt Peter R. de Vries dezelfde of de volgende dag en die oppert de mogelijkheid dat deze toonderaandelen waarschijnlijk in Nigtevegt zijn en dat de kans aanwezig is dat de nieuwe vriendin van Cor ze in haar bezit heeft.

  Sonja gaat door het lint, want dit betekent dat ze met lege handen zal achterblijven. Een toekomst waarin ze moet leven en voor haar kinderen moet zorgen van een bijstandsuitkering ligt op de loer. Peter zegt dat de nieuwe vriendin van Cor waarschijnlijk ook niets weet van deze toonderaandelenconstructie (Cor informeerde de vrouwen normaal niet over dit soort zaken) dus dat ze tijd hebben om e.e.a. uit te zoeken, maar dat dit wel snel moet gebeuren.

  De banden met Rob Grifhorst worden in de week van Cor’s dood weer aangehaald. Hij is degene die de constructie met de toonderaandelen heeft opgezet. Hem wordt gevraagd of er een mogelijkheid is deze constructie ongedaan te maken. Die is er.

  Er volgt een crisisoverleg en er wordt een nieuwe koper gezocht. Die wordt gevonden. Sonja zal hierdoor de toekomstige inkomsten uit de Achterdam mislopen en alleen eenmalig de verkoopsom van de panden ontvangen. Ze gaat akkoord, want iets is beter dan niets.

  Er wordt een papieren schimmenspel opgevoerd om e.e.a. te verhullen maar ze beseft ook dat ze op een gegeven moment niet anders kan dan e.e.a. openbaar te maken. Ze neemt het risico dat ze hiermee, tegen het advies van Wim, de FIOD op haar dak gaat krijgen. Maar ook met een eventuele boete van de FIOD: iets is beter dan niets. Waarschijnlijk wordt om deze reden lang gewacht: ze schuift de hete aardappel voor zich uit.

  Misschien dat het feit dat Willem vast komt te zitten in 2006 haar helpt om inderdaad de zaken te regelen en in 2007 wordt alles beklonken. (Omdat ze weet dat die zou ontploffen en haar voor gek zou verklaren. Voor hem heeft ze nl. altijd verzwegen niet meer over de toonderaandelen te beschikken, uit vrees dat als ze hem dit zou zeggen, hij eventueel zelf met deze aandelen aan de haal zou gaan).

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.