Holleeder: het verslag

Maandag 5 februari begon het proces tegen Willem Holleeder (59). Het verslag van de ochtendzitting, waarin de officieren van justitie Sabine Tammes en Lars Stempher een betoog hielden, daarna advocaat Sander Janssen. Dat verslag staat hier

De middagsessie begon met het verhoren van Holleeder door rechter Frank Wieland. Dat gaat aan de hand van de handgeschreven verklaring, 127 pagina’s, die Holleeder eerder inleverde en waar lange tijd een embargo op rustte. 

Dit is het eerste deel van het verhoor. Het vervolg komt later. Donderdag en vrijdag wordt dit verhoor voortgezet.

Rechter: vandaag gaan we in grote lijnen kijken naar wat er is. Naar uw verleden, hoe u in contact kwam met deze en gene, hioe het is verlopen. Het is een bijzondere zaak. In NRC stond: “De rechtszaak tegen De Neus is een langslepend familiedrama.” Vindt u dat ook?

Holleeder: Zeker niet.

Rechter: Die kleur is er weel bijgekomen door de verklaringen van uw zus.

Holleeder: Als ik daar wat op mag zeggen? Wat u leest, wordt zo gepresenteerd doordat Astrid die spelletjes in elkaar gezet heeft. In het boek heeft u kunnen lezen dat ik vanaf 1995 mijn familie heb geterroriseerd, mensen hebben geen leven gehad, ik heb ze afgeperst, Richie een pistool op het hoofd gezet, ik ben een beest. Het omgekeerde is waar. Ik heb samen met de advocaten vanaf 1995 tot 2006 alle tapgesprekken van mijn familie met mij op een rij gezet en u zal zien dat wat Astrid beweert, niet klopt. Ik heb alles voor mijn familie gedaan, ze op handen gedragen; Sonja heeft ook genoeg gedaan, ik heb ook altijd voor de familie klaargestaan. Het is echt een gotspe wat Astrid hier speelt, maar het maakt niet uit…

(Richie is de zoon van Cor van Hout en Sonja Holleeder)

Rechter: Het maakt wel uit. Voor u in ieder geval, we zullen daar nog uitgebreid bij stilstaan. “Willem Holleeder, van knuffelcrimineel tot monster,” las ik ergens. Als je kijkt naar uw zaak, tussen 2000 en 2014 zijn er meer dan twintig doden gevallen door liquidaties. Als ik probeer er doorheen te kijken, dan lijkt het of van al die mensen die u om u heen had, er bijna niemand meer over is.

Holleeder: Er zijn natuurlijk mensen overleden die ik goed ken, maar als je alles op een stapel gooit, kun je zeggen: het wijst jouw richting op, maar als jet het één voor één uit elkaar haalt is het een andere situatie.

Rechter: In de Volkskrant van oktober 2012 staat: “Dat moet voor die mensen een armzalig leven zijn. Waar ieder mens probeert normaal contact met een ander te maken, leven zij altijd met die schil van wantrouwen om zich heen.” Herkent u zichzelf daarin? Dat je in een wereld verzeild raakt waar mensen omvallen, worden geliquideerd, waar je alleen maar veilig bent als je over je schouder kijkt. Dat je heel eenzaam wordt en je je bij alle dingen afvraagt of er reden is voor wantrouwen? Van Mieremet wordt gezegd dat hij dacht dat er dat er in een vork afluisterapparatuur zat.

Holleeder: Nee, wat er wel is gebeurd, nadat Cor in de Deurloostraat was neergeschoten, dat wisten we van tevoren: er is heel veel veranderd. Ik ben mezelf gaan beveiligen, ik heb mijn Golf laten bepantseren, vanaf dat moment heb ik wel in pantserauto’s gereden. Ik heb me wel altijd beveiligd, dat is nooit meer weggegaan. Op een bepaald moment kwam Van Looyen (Amsterdamse rechercheur Jan van Looyen) met liquidatielijstjes bij iedereen langs. Hij kwam bij mij langs, bij Endstra. Ik ben niet paranoia, ik ben wel een nuchter denkend iemand.

De rest van het verslag staat achter Blendle (zie hier)

 

3 Reacties

 1. Roberto
  8 februari 2018 - 11:16

  Wat een waanzin dat er in de rechtbank uitgebreid wordt ingegaan over de Heinekenontvoering.. Kan dat aub niet een keer afgesloten worden… En de allesweter… Sjonge jonge zeg…

  Reply
 2. dikke Lien
  8 februari 2018 - 19:22

  Die van Looijen weet ook van alles. Oh ja, Engelsma heeft ook gestudeerd.

  Reply
 3. ray
  9 februari 2018 - 08:04

  Moeten we het weer via blende lezen?
  K snap wel dat het een hoop werk is maar zo zijn de meeste crime liefhebbers aan het einde van het jaar een mijer kwijt aan die holleeder haha

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.