Holleeder-proces: de slimste mens, Kortjakje in Osdorp

Zaterdag en zondag geen dienst, dus Kortjakje stoot haar neusje, maar doordeweeks kunnen gelovigen hun heil zoeken in de bunker in Osdorp, bij het Holleeder-proces. Na de tweede dag zijn de contouren al wat duidelijker. Gisteren was het de beurt aan de vrouwelijke rechters. Apostel Frank Wieland deed slechts een bescheiden duit in het zakje.

Voor de jeugd: er is een liedje dat heet: altijd is Kortjakje ziek, midden in de week maar zondags niet, zondags gaat ze naar de kerk, met een boek vol zilverwerk. Volgens de overlevering was Kortjakje een prostituee en dat past wel bij het verhoor van gisteren: daarin passeerden ook nogal wat prostitutiepanden de revue: van Alkmaar tot het perfect uitgesproken Benalmádena in Spanje (en dus niet zoals de Amsterdammers het zeggen).

Het uitwerken van de verhoren moet nog beginnen. Een heidens karwei, maar dat komt nog wel. Wat bleef er hangen van gisteren? Een van de rechters zei tegen Holleeder dat hij wel heel erg veel weet. Hij beaamde dat. “Ik ben al bijna zestig.”

Wat vooral opviel was de wereld van verschil in denken tussen mensen uit de bovenwereld en die uit de onderwereld. Holleeder zei een paar keer dat hij een rationeel denkend persoon is. Dat is het grote verschil: veel journalisten laten zich leiden door emoties. Bij sommigen in combinatie met een schrijnend gebrek aan kennis, maar dat laatste kun je hen moeilijk kwalijk nemen. Niet iedereen heeft de Heinekenontvoering en de criminelen die in dit proces een rol spelen zo van dichtbij meegemaakt als ‘onze generatie’.

Ik heb het er eerder over gehad: De Allesweter. Die kwam ook nogal veel langs. Bas van Hout bedacht deze naam, hij was er gisteren zelf ook bij. Het Openbaar Ministerie gelooft niet in De Allesweter. Journalisten uit ‘kamp-Astrid’ gaan daarin mee. Gisteren in de column van John van den Heuvel:

“Donderdag mogen we weer urenlang naar Willems spannende winterverhalen luisteren. Als de rechtbank weer zo’n welwillend oor biedt tenminste.”

En:

“Ronduit kolderiek werd het toen Holleeder het hersenspinsel van ooit-Panoramaverslaggever Bas van Hout weer opvoerde: De Allesweter! Deze mystieke onderwereldfiguur had Holleeder, zo beweerde hij met droge ogen, na een aanslag op Cor van Hout rechtstreeks in de handen van de criminele kopstukken Sam Klepper en John Mieremet gedreven. Toen de Allesweter eerder al opdook tijdens het Kolbak-proces tegen Holleeder in 2007, twijfelde ik nog ernstig aan zijn bestaan. Was dit niet gewoon een goedkoop verzinsel om anderen nog wat schuld in de schoenen te schuiven?

Toen ik even wat ging drinken in de Jordaan, werd ik plotseling op mijn schouder getikt. In eerste instantie durfde ik me niet om te draaien. Ik bevond me immers in de buurt waar Holleeder ooit opgroeide. Na een paar ogenblikken, draaide ik langzaam mijn hoofd naar rechts en zag het meteen; dit is de Allesweter, die door Holleeder zo gretig ten tonele wordt gevoerd. Een paar blikken van verstandhouding waren genoeg. Het bleek René van der Gijp met een blonde pruik op, die meteen opbiechtte dat zelfs hij als Allesweter niet alles weet. Daarna bleef het nog lang gezellig in de Amsterdamse Jordaan. Vandaar dat ik straks toch met een lichte kater in de Amsterdamse gerechtsbunker zit. Het sprookje van de Allesweter is uit.”

Grappig.

In RTL Boulevard – het woord zegt het al – deed John er gisteravond nog een schepje bovenop en zei hij dat Bas van Hout – zijn ‘toenmalige collega’ – de term had bedacht en bestempelde het als een broodje-aap-verhaal.

Dat Bas van Hout vertelt dat hij samen mer Holleeder en De Allesweter een gesprek heeft gehad – zoals Koen Voskuil gisteren in het Algemeen Dagblad aanhaalde – zal in de visie van John ook een fabeltje zijn. Het is maar wat je gelooft.

Het ging gisteren heel veel over De Allesweter. John van den Heuvel was toen al vertrokken. Maar dat zal weinig verschil maken: je gelooft het of je gelooft het niet.

Ik ben bang dat ik qua rationeel denken wat dichter bij Holleeder sta dan bij John van den Heuvel. Criminelen liegen soms als ze voor de rechter staan. Criminelen weten ook dat in hun wereld alles gebaseerd op vertrouwen en een minstens zo grote dosis wantrouwen. Holleeder gelooft niet in macht: die kun je zomaar kwijtraken. Wel in kennis: dan kun je niet verrast worden.

De discussie over De Allesweter zegt alles over de rationaliteit van het Openbaar Ministerie, de rechters en de journalisten. Officier van justitie Lars Stempher (op de foto rechts, naast Sabine Tammes) gelooft zogenaamd niks van De Allesweter. Dat snap ik: dat is zijn rol.

Dat was voor mij het meest verrassende van de tweede dag; de confrontaties tussen Stempher en Holleeder. Daar krijgt Holleeder nog een zware dobber aan. Ik kan me vergissen, maar Stempher lijkt mij de slimste officier van justitie ooit. Hij had ook advocaat kunnen worden. Dan had hij – met Sander Janssen – in de top vijf gestaan. Stempher weet zijn slimheid goed te verbergen (dat is het slimme), maar Holleeder heeft het feilloos in de peiling. Komt in het verslag nog wel langs, maar dat kan zomaar volgende week worden.

Het komt misschien wat arrogant over, maar oudgedienden zoals ik lachen een beetje om het gedoe over De Allesweter.

Het is een spelletje.  

De rechters vonden het gisteren allemaal reuze belangrijk en interessant, maar waar gaat het om? Iedereen die een beetje op de hoogte is en de betrokkenen kent, weet dat het verhaal waar het over gaat – de betaling van 1 miljoen aan Klepper en Mieremet – klopt.

Het lijkt nu alsof de geloofwaardigheid van Holleeder afhangt van de figuur van De Allesweter, die alleen maar een bemiddelende rol heeft gespeeld. Ik ken minstens vijf mensen die net zoveel weten als De Allesweter, maar daar gaat het helemaal niet om. Het gaat erom of het verhaal van Holleeder klopt dat hij en Cor van Hout een boete kregen van Klepper en Mieremet en dat ze konden kiezen tussen: een bloedbad of betalen. Wie dat ‘een hersenspinsel’ noemt, heeft een gaatje in zijn hoofd of is slecht geïnformeerd.

Ik denk zo dat Lars Stempher dat gaatje niet heeft. Hij is als een dominee die niet in God gelooft: het gaat om de boodschap, niet om de waarheid en het doel heiligt de middelen. Gek genoeg heb ik daar wel sympathie voor (maar vooral als hij dit zelf ook weet).

Men begrijpt: de Crimesong van de dag is Altijd is Kortjakje ziek. Een verrassende improvisatie op een orgel. Luister hier.

 

 

 

2 Reacties

 1. Batman
  9 februari 2018 - 12:52

  HJ die miljoen boete is hen opgelegd omdat Van Hout en Holleeder, Klepper en Mieremet geript hadden. (En omdat Cor Mieremet “schele” zou hebben genoemd). De reden voor die boete is nog niet aan bod gekomen volgens mij.

  Ik bedoel, hebben zij ook echt daadwerkelijk Klepper en Mieremet geript ? Wisten zij op dat moment niet dat dit grote problemen zou kunnen opleveren ? Hebben zij dit gevaar toen onderschat ? Want het is toch op zich ook wel apart, dat als je dit doet, je denkt er mee weg te komen. En als sprake is van een bedreigende situatie, wat te verwachten was, je gelijk een miljoen boete gaat betalen. Had je het net zo goed niet kunnen rippen.

  Ik vraag dit omdat ik ook wel eens heb gelezen, dat Holleeder en Van Hout door een vriend van hen in de problemen zijn gebracht. En dat hij dit Klepper/Mieremet geript heeft, zonder medeweten van Holleeder en Van Hout. Maar dat Klepper en Mieremet daar niets van geloofden.

  Beste Batman,

  Komt allemaal in de verslagen.

  Hendrik Jan

  Reply
 2. Theoak
  10 februari 2018 - 15:56

  De Allesweter:
  Dit is een vitueel figuur. ” Iemand” die het mogelijk maakt om zaken te vertellen die jouw (Holleeder) goed uitkomen. Het zouden onwaarheden kunnen zijn . Het zouden verhalen van Jan en alleman kunnen zijn die wel waar zijn , maar waar het dan weer niet handig is je bron te vermelden / verraden.

  Theoak

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.