Moordenaars op kousevoeten: Jedidja en Blauwe Sluis

Vandaag verschijnt De Messias van Blauwe Sluis. Verscheen eerder als Moordenaars op zwarte kousen. Was al heel lang uitverkocht. Het is wat aangepast en geactualiseerd, maar wie de kousen nog in de kast heeft hoeft ‘m niet aan te schaffen.

Pikant: een van de drie zaken die in het boek wordt beschreven, speelde in Weverwijk. Onder Meerkerk. Het woord zegt het al. Aan diezelfde weg ligt het pand van Jedidja, waar Linda den H. haar dochters mogelijk  de dood injoeg. Ik dacht even dat het hetzelfde huis was, diezelfde oude boerderij van toen, maar dat was het toch niet. 

Het nieuwe misbruikdrama speelt in de sekteachtige zorginstelling Jedidja. Medewerkster Linda den H. (58) uit Zwaag (Noord-Holland) wordt nu in verband gebracht met de dood van vier mensen, waaronder haar twee eigen dochters Joëlle en Thirza.

Leider Aaldert van E. (77) zou een relatie hebben gehad met Linda en haar dochter hebben misbruikt, maar hij is hiervoor formeel nog geen verdachte.

Dochter Joëlle overleed in 2012. Na een lang ziekbed. Ziek gemaakt door haar moeder? Het werd afgedaan als zelfmoord. Vervolgens overleed haar jongere zus Thirza. Zij was ook in de zorgkliniek van Aaldert opgenomen.

In 2016 was hij al veroordeeld tot twee jaar cel omdat hij minstens vier patiënten seksueel had misbruikt. Binnenkort moet hij voorkomen voor nóg een vijfde slachtoffer: Thirza. Ze zou jarenlang een gedwongen relatie hebben gehad met Van E. en vanuit zijn cel zou hij nog  contact met haar hebben onderhouden. Zij was 29 toen ze zelfmoord pleegde. Of werd vermoord.

Bekenden van Linda zeggen dat ze lijdt aan het syndroom van Munchausen by proxy, een stoornis waarbij je door een hang naar aandacht je eigen kinderen ziek maakt. Linda en haar man Leo zijn opgepakt. Leo zou totaal onder de duim zitten bij Linda.

Justitie verdenkt hen van moord of aanzetten tot zelfmoord. Het zou in elk geval geen eigen keus zijn geweest om de dodelijke middelen in te nemen, waaraan de slachtoffers zijn overleden.

Crimesong van de dag: The Brennan Sisters: Hand me down my bible

Het is overigens niet zo’n heel brave tekst, niet voor niks zingen The Dubliners het ook:

I like my liquor and my livin’ hard
May the Lord save my sole
My salvation was the turn of a card
My heart was black as coal

Now everybody’s got the right to go wrong

I don’t give a damn for any man
As all the world can see
The time has come to make a stand

Well my life’s been a wreck

Past op menig crimineel (en brave burger). Maar bij de Brennan Sisters denk ik toch eerder aan de meisjes Levoir, die in die zwoele wilde nacht in de eeuwwisseling van 1900 in Blauwe Sluis in extase de duivel uit een ‘bezeten knecht’ stampten, onder psalmgezang.

De clip staat hier

1 Reactie

 1. wegwijzer
  13 februari 2018 - 10:20

  Op de site StaatGeschreven( inmiddels gestopt) staat een merkwaardig bericht, geschreven door Marina Logjes op 5 september 2015:
  ” opgenomen op de Neshoeve Oktober 1994 heb ik niets maar dan ook helemaal niets gemerkt.!. Wel is er een vreemd ongeluk gebeurd met een client…..Ze zou zijn uitgegleden en was hierbij om het leven gekomen ( verdronken) Deze M R bijnaam Dorkas….. bewoonde de kamer naast mij….. Je had een kamer visitatieverbod Langdurig bij iemand buurten werd ten strengste afgeraden…. Aaldert van Essen heeft Bye the way wel indruk gemaakt… Was vaak afwezig en erg aanwezig als hij er was. I Bijbelstudies ed…. Tot zover.”
  Ben benieuwd wat er zich nog meer heeft afgespeeld.

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.