Een gebelgde rechter in ‘s Gravenbrakel

Het is al weer even geleden dat ik in de buurt van Braine-le-Comte was. Wat wij ‘s Gravenbrakel zouden noemen. Was het niet met het proces tegen Marc Dutroux? In elk geval: ver weg. Het Nieuwsblad haalt een bericht aan uit de Waalse krant La Dernière Heure (Het Laatste Uur), die meldt dat een 44-jarige inwoonster van deze plaats door de rechter veroordeeld is omdat ze 116 km/u reed op een weg waar je 120 mag.

Dat is vreemd. Haar advocaat vond dat ook. “Du jamais vu”, was zijn commentaar. “Nooit eerder vertoond,” zouden wij zeggen.

Wat is er aan de hand? Als je boven de 100 km/u wordt geflitst, wordt de snelheid met zes procent naar beneden bijgesteld. De auto werd geflitst bij 124, dat werd op papier 116.

Niettemin kreeg ze een proces-verbaal. Wat ze negeerde: ze had immers geen overtreding begaan? Geruime tijd later, in december 2016, kreeg ze een oproep dat ze voor de rechtbank moest verschijnen. Die negeerde ze ook: dat kost een halve dag. Voor iets waar ze toch geen boete voor zou krijgen.

De rechter zag het anders: die veroordeelde haar tot een boete van 240 euro, vijftien dagen rijverbod en de gerechtskosten van 227 euro. De rechter had de correctie naast zich neergelegd  en achtte de feiten “bewezen” en “ernstig”.

De advocaat is een zogenaamde ‘procedurepleiter’ en is erin geslaagd de zaak te laten verjaren. Uiteindelijk hoeft ze niks te betalen, maar als ik het goed begrijp niet omdat zij gelijk had en de rechter ongelijk.

 

De boodschap: nimmer rechter negeren.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.