Fransen in de slag met seriemoordenaars

In Frankrijk is het een beetje druk in de sfeer van de seriemoordenaars, meldt onze Zuid-Franse correspondent.
 
“Recent werd hier bericht over de ex-militair Nordahl Lelandais (1983) die in augustus 2017 toen 9-jarige Maëlys de Araujo tijdens een bruiloftsfeest ombracht. “Per ongeluk”, zei hij toen hij na zes maanden bekende. Uit het forensisch onderzoek is gebleken dat het kind in elk geval een gebroken kaak had.
Lelandais werd ook in verband gebracht met de spoorloze verdwijning van korporaal Arthur Noyer(23) in april 2017. Vrij kort geleden vond een wandelaar per toeval zijn restanten in de natuur. Lelandais erkende vorig week dat hij de korporaal op de avond van diens vermissing een lift heeft gegeven. Maar hij ontkent (nog?) betrokkenheid bij diens dood.
Ondertussen heeft justitie vier onderzoeken heropend naar raadselachtige verdwijningen, min of meer in de buurt waar Lelandais woonde. In september 2011 bezocht Jean-Christophe Morin (22) een hardrock-festival in het Fort de Tamié en kwam nooit meer thuis.
Geen spoor.
Precies een jaar later verdween Ahmed Hamadou (45) definitief uit beeld nadat hij de volgende editie van dat festival had bezocht. Een zus van Ahmed heeft verklaard dat ze destijds contact heeft gehad met een broer van Lelandais die werk zocht.
In de Drôme, iets verderop, zijn dossiers heropend die verband houden met de (vermoedelijke) dood van de toen 29-jarige Nelly Balmin in 2011. Was bij haar ouders op visite geweest. Daarna geen spoor, ook niet van haar scooter. In dat departement is in 2016 Eric Foray zoek geraakt. Ging boodschappen doen. Van hem noch zijn auto is ooit iets teruggevonden.
Dat justitie na de arrestatie van Lelandais ineens werk maakt van die ‘cold cases’ duidt misschien toch op een verdenking van diens mogelijke betrokkenheid.
Op zijn computer van de verdachte die kennelijk ook in kinderporno geïnteresseerd is, heeft hij gezocht naar het antwoord op de vraag: hoe laat ik een lijk verdwijnen?
 
Moeten we het nog hebben over Michel Fourniret(1942), door de media uitgeroepen tot ‘Het Monster van de Ardennen’. Tot levenslang veroordeeld (zonder kans op enige vrijlating) wegens verkrachting van en moord op acht vrouwen in Noord-Frankrijk en België, begin jaren negentig en daarna.
Michelle Martin
Hij werd ook verdacht van de moord op de Engelse au-pair Joanna Parish en de 9-jarige Estelle Mouzin. Daarvan werd hij bij gebrek aan bewijs vrijgesproken. Maar hij heeft nu ineens wel bekend dat hij destijds ook Marie-Ange Domence om het leven heeft gebracht. Dat brengt zijn voorlopige totaalscore op negen.
Hij werd indertijd ‘verraden’ door zijn echtgenote Monique Olivier(1948), ondertussen gescheiden. Ze schrok van de veroordeling van Michelle Martin, toen de vrouw van Marc Dutroux, tot 30 jaar wegens medeplichtigheid. Ze besloot naar justitie te stappen. Ze werd tot 28 jaar veroordeeld, wél met kans op vervroegde vrijlating.”
 
     
  

1 Reactie

 1. Truus
  12 maart 2018 - 20:12

  “Dat justitie na de arrestatie van Lelandais ineens werk maakt van die ‘cold cases’ duidt misschien toch op een verdenking van diens mogelijke betrokkenheid.”

  Niet helemaal. In Frankrijk heeft elke familie van een verdwenen persoon het recht om een verificatie te vragen mits de zaak niet gesloten is. (Een gesloten zaak moet men eerst heropenen.) Voor een verificatie is geen verdenking nodig, een mogelijke verdenking volgt wellicht uit de verificatie. Een goede advocaat vraagt automatisch om na te gaan of de verdachte van een moord of verdwijning ook in de buurt was ten tijde van de andere verdwijning. Er zijn intussen 3 gevallen geweest waarin een verificatie al is uitgevoerd op verzoek van de familie of hun advocaat en in alle drie was er geen directe link met Nordahl Lelandais. In geval van Estelle Mouzin, een meisje van 9 jaar dat verdween in 2003 in Guermantes was het resultaat van het onderzoek duidelijk negatief: Nordahl Lelandais was toen als militair gestationeerd in Zuid-Amerika en is dus geen verdachte in de verdwijning van Estelle. In de verdwijningen van Lucas Tronche, 15, in 2015 in de Gard, en Adrian Mouliarmé, 24, in 2017 in de omgeving van Lac d’Annecy is de telefoon van Nordahl Lelandais op de dag van hun verdwijning niet in hun buurt geweest. Zijn telefoon was in de omgeving van zijn eigen woonplaats en het telefoonverkeer was normaal.

  Wat de huidige verificaties naar de mogelijke betrokkenheid van Nordahl Lelandais akelig duidelijk maken, is dat er destijds naar bepaalde verdwijningen amper onderzoek is gedaan ‘omdat volwassenen nu eenmaal het recht hebben om te verdwijnen.’ Frankrijk kent geen centrale databank waar verdwijningen worden geregistreerd en geen speciale onderzoeksafdeling voor vermissingen. Justitie, advocatuur en achterblijvers zouden daar graag verandering in zien.

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.