Maite Middelkoop: een moord, een mysterie uit 2003

“Wat weet jij over de dood (moord?) van Maite Middelkoop uit Heemstede? Op zaterdag(middag) 15 november 2003 wordt deze jongedame van 18 jaar dood aangetroffen in de ouderlijke woning. Op het lichaam zijn sporen van geweld aangetroffen. Volgens mij waren er geen braaksporen. Maite was ‘s nachts om 3:30 uur thuis gekomen en die nacht/ochtend waren sowieso haar moeder en zus in de woning aanwezig. De politie heeft nooit verdachten gehoord, terwijl combinatie afgesloten woning, geen braaksporen, dodelijk geweld, aanwezigheid minimaal twee personen etc. genoeg vragen lijkt op te roepen.  Ben benieuwd of je hier een artikel aan kan/wil wijden?”

Schrijft iemand.

Time flies…

Zeker heb ik daar over geschreven. Het is zo’n zaak die nooit helemaal uit je gedachten gaat. Misschien ook omdat Haarlem een beetje ‘mijn stad’ is. Was. Van eind jaren zeventig tot… Ergens in deze eeuw.

Wat in het stukje hierboven staat, klopt overigens niet, waarschijnlijk is het wat verward in een herinnering blijven hangen. Onderstaand een korte reportage die ik er toen over heb gemaakt.   

“Op zaterdag 15 november 2003 wordt de 18-jarige studente Maite Middelkoop dood aangetroffen in haar zolderkamer aan de Heemsteedse Dreef. Ze is hier, in haar ouderlijk huis, door geweld om het leven gekomen. Op klaarlichte dag, terwijl er even niemand anders thuis was. Wel werden er twee jonge mannen gezien, die gehaast de tuin van de monumentale villa verlieten. Een intensieve zoektocht naar dit tweetal heeft nog niets opgeleverd.

Of zij de moordenaars zijn, met welk motief dan ook, is uiteraard niet bekend, maar als ze worden gevonden hebben ze wel iets uit te leggen. Kenden ze Maite, wisten ze dat ze thuis was en wat moesten ze in die tuin?

Zaterdag 15 november 2003 staat in het teken van Sinterklaas in Zwolle en Oranje in Schotland. De aankomst van de Sint heeft een luguber tintje: de Zwollenaren zijn als de dood dat de kinderen worden opgeschrikt door een lijk. Enkele weken eerder is op de plek waar de boot aanlegt een jonge Zwollenaar te water geraakt, zijn lichaam is niet gevonden. Het ligt wel in de buurt: een paar dagen later wordt het ineens wél aangetroffen.

Diezelfde zaterdag speelt het Nederlands Elftal een belangrijke EK-kwalificatiewedstrijd tegen Schotland. Het wordt een dramatisch verlies. Maar van al deze dingen heeft het 18-jarige meisje dat op haar bed in de kapitale woning aan de Heemsteedse Dreef ligt, geen weet. Als haar moeder in de loop van de middag bij haar komt kijken, treft ze een wel heel erg stille dochter aan. Het duurt even tot het doordringt dat het meisje niet meer slaapt, maar overleden is. Een nachtmerrie begint. En de vragen: waarom, en hoe?

In de zomer is de Heemsteedse Dreef in Heemstede is een belangrijke doorgaansweg voor tal van badgasten die naar Zandvoort gaan, in de wintermaanden is het een stuk rustiger. De majestueuze klassieke villa van Gert Middelkoop  – eigenaar van een adviesbureau en D’66- Kamerlid Francis Giskes –  staat in het sjieke gedeelte van Heemstede. Maite is de middelste van drie dochters, de andere zussen heten Bette en Lotte. Ze stammen uit een duidelijk ‘beter milieu’: zo doet Maite de Havo en het VWO aan het exclusieve Luzac College en zit ze op een hockeyclub.

In september 2003 begint ze in Wageningen aan de universiteit aan de studie Omgevingswetenschappen, waarmee je ondermeer landschapsarchitect kunt worden. Maite, die erg gehecht is aan de omgeving waar ze is opgegroeid, kan in Wageningen niet aarden. Het leven als studente, voor het eerst alleen, valt haar zwaar tegen en studiegenoten horen haar vaak huilen. Al na drie weken heeft ze geconstateerd dat de studie ook niet is wat ze ervan had verwacht, al is dat uiteraard na zo’n korte periode nog niet echt goed te bepalen. Het zal dan ook vooral de heimwee zijn geweest die haar terugdreef naar het vertrouwde ouderlijk huis in Heemstede.

Als Maite op zaterdagmiddag dood in haar kamer ligt, is nog niet meteen duidelijk wat er aan de hand is. Uit het onderzoek blijkt wel dat ze een nagenoeg dodelijke hoeveelheid van de stof MDA in haar bloed heeft en dat is iets dat niet alleen haar ouders maar ook haar beste vriendinnen verbaast: men kende Maite alleen als een meisje dat juist een afkeer had van drugs. Bovendien is vast te stellen dat het niet een eenmalig iets is geweest, dan zou men nog kunnen denken aan iemand die iets in haar drinken heeft gedaan.

 Een voor de hand liggende doodsoorzaak zou zijn dat ze op de een of andere manier een dodelijke combinatie alcohol en MDA heeft binnen gekregen en in haar slaap is overleden, maar dan blijkt uit de lijkschouwing dat Maite door uitwendig geweld om het leven is gebracht. Maar door wie, wanneer en waarom?

Op vrijdagavond was Maite samen met een familielid naar de Spaanse thriller ‘Intacto’ geweest, die in de Filmschuur in Haarlem draaide. Tegen 12 uur gaat ze samen met een vriendin wat drinken in een café in de Kleine Houtstraat. Rond half vier fietst ze naar en gaat ze naar bed. Omdat ze wel vaker uitslaapt, duurt het tot half drie ‘s middags voor moeder Francine gaat kijken en haar dochter dood aantreft.

Meteen komen de vragen. Over het MDA bijvoorbeeld. Hoe kwam ze daaraan, waarom wist niemand er iets van? Het is een hallucinerende stof, die meestal in de vorm van een pil wordt toegediend. Maar niet of vrijwel nooit in xtc, daarvoor is het veel te sterk en te gevaarlijk. Uit het buurtonderzoek blijkt dat er tussen 12 uur en half één, toen er verder niemand van de familie thuis was, twee jonge mannen van een jaar of twintig gezien zijn, die uit de voortuin van de woning kwamen. Ze liepen met grote haast weg, sloegen rechtsaf richting Haarlem en zijn daarna niet meer gesignaleerd. Het waren allebei blanke mannen, met blond en donkerblond haar, beiden geknipt in de zogenaamde Bob-lijn. De twee zijn nimmer getraceerd.

Als ze iets met de dood van Maite te maken hebben, is het vooral de vraag: kenden ze het slachtoffer en wat kwamen ze doen? Het kunnen inbrekers zijn geweest die midden op de dag hun slag probeerden te slaan, maar erg waarschijnlijk is dat niet. De woning waar Maite lag was duidelijk bewoond. De vrienden- en kennissenkring van Maite, meer dan 130 personen, is ondervraagd maar daar is ook niets uitgekomen dat houvast biedt.”

Aldus een reportage van toen. Er is verder nooit veel over geschreven en in 2009 liet justitie weten het onderzoek te sluiten. 

1 Reactie

  1. Zabbor
    11 maart 2018 - 18:53

    Het blijft nogal mensonterend om te lezen dat zoiets nog altijd speculatief is gebleven zonder oplossing. Ik denk dat het te maken heeft met het justitie apparaat dat niet echt doelgericht geoptimalisseerd is., Voorel ten 2003 tijde. Er heerste veel speculatie wat nog altijd door de hersenen van de populatie gaat. Er lijkt een doorbraak, maar vanwege de omstandigheden lijkt dat nog verder weg dan ooit. Nog hoop op oplossing? Ik denk dat dat afhangt van de stagnatie van de beroepsoplossers. Acclimisatie en motivatie zijn onze enige hoop in deze nare zaak.

    Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.