Roxana (15): drie dagen bedwelmd en misbruikt, dader vrijuit

“Hoi, ik had een vraag aan u. Mijn nichtje Roxana is meegenomen door een vriendje en drie dagen verkracht. Gedrogeerd, opgesloten in een kast. Ze is na drie dagen gevonden. Het was in 2017. Die gast komt uit Gouda. Hij is 20 jaar. Na bijna een jaar gaan ze hem binnenkort verhoren. Voor de eerste keer. Mijn nichtje is door dit zeer labiel. Er is aangetoond dat ze seksueel is misbruikt. Politie Gouda is zeer laks met onderzoek. Nu heeft die persoon weer een vriendineke van 13.”

Dit bericht kwam vorige week bij mij binnen. Mijn eerste vraag: is er al over geschreven, heeft er iets in de krant gestaan? Het antwoord: “Nog niet, daar waren we toen mee bezig, maar De Telegraaf moet nog terugbellen. Ik vraag me af: moet dit in de doofpot?”

Het vriendje – ik noem hem hier Marnix, het is iemand met een Nederlandse achternaam – en Roxana (ook niet haar echte naam) kenden elkaar pas een paar weken. Roxana was meegenomen vanuit een clubhuis in Almere, haar woonplaats.

“Hij heeft haar meegenomen in zijn auto om zijn kamer te laten zien. Toen kreeg ze drinken en werd ze onwel. Ze wilde haar vader bellen, maar toen pakte hij haar telefoon af. Hij heeft haar meegenomen naar zijn kamer en drie dagen verkracht, misbruikt en gedrogeerd.”

Mijn eerste vraag om er aandacht aan te kunnen besteden, was: “Wil je nichtje zelf ook dat er aandacht aan wordt besteed? Uiteraard kan ze anoniem blijven, maar als zij het zelf niet wil oprakelen, om wat voor reden dan ook? Dat is wel van belang, zij moet niet nog meer schade oplopen.”

Volgens de tante wil ze dat wel. “De politie van Almere heeft ook fouten gemaakt. Het kind is niet meteen onderzocht, pas een paar dagen later. Toen zijn er wel sporen gevonden. Wij willen publiciteit. De politie gaat hem nu pas verhoren. Mijn broer (de vader van Roxana) heeft mij uw nummer gegeven. Of ik u wilde benaderen. Peter R. de vries weet hier ook van. Wat moeten wij? Wachten tot er meer slachtoffers vallen?”

Mijn vraag blijft: wil Roxana het zelf?

De tante: “Geen probleem. Zij wil u alles vertellen. Vermeld wel hoe laks de  politie is, graag.”

De vader van Roxana had mij eerder ook al eens gebeld, maar toen was ik in het buitenland en ook toen was de vraag: wil zijn dochter zelf dat het in de publiciteit komt, ook al blijft ze zo anoniem mogelijk.

Hij zegt dat het goed is, dat zijn dochter het zelf graag wil, maar hij voelt zichzelf niet zo goed in staat het onder woorden te brengen, hij heeft het er erg moeilijk mee.

Haar tante stuurt nog wat aanvullende gegevens. Roxana had in de auto een flesje jus d’orange gekregen, waar ze een paar slokken van nam. “Korte tijd nadien werd ze onwel. ‘Zweverig.’ Ze zei: ‘Ik ga mijn vader effe bellen.’ Ze  pakte haar telefoon, die hij gelijk afpakte. Ze zakte steeds verder weg. Later bleek dat ze naar Gouda waren gereden, waar hij woont. Ze gaf aan dat ze niet lekker was en is op bed gaan liggen. Later kwam ze weer bij en was hij bezig haar overal te betasten, waarna verkrachting volgde. Ze zei dat ze zich niet kon verweren. Alles ging in slow motion. Ze kreeg weer drinken en eten en zakte steeds verder weg.”

“Ze is meerdere malen verkracht tussen 7 en 9 maart. Mijn broer en mijn man hadden een foto van hem gezien, met een oxboard. Daar stond een sticker van Gouda op. Zij hebben alle winkels in Gouda die dat verkopen gebeld en een foto gestuurd van hem, naar elke winkel. Of ze hem kenden. Een dag later kregen ze telefoon: er was een winkel waar ze wisten wie het was en waar hij woonde.

We hebben meteen de politie van Almere ingeschakeld en zij hebben contact opgenomen met de politie in Gouda. Ze zijn naar binnen geklapt in Gouda waar die Marnix woonde. Ze troffen Roxana in een kast aan, in een onderbroekje en hemdje, helemaal versuft. Marnix is niet meegenomen. De politie heeft echt gefaald. Roxana is na het aantreffen niet onderzocht en Marnix is niet meegenomen voor verhoor. Tot op heden, een jaar geleden, is hij nog niet verhoord. Hij heeft zich op laten nemen in een GGZ en er wordt nu onderzocht of hij verhoord mag worden.

Goed bekeken toch?

Mijn nichies leven is kapot, heel dat gezin is kapot. Slachtofferhulp is er.

Roxana is een paar dagen na het incident onderzocht. Er zijn allerlei sporen gevonden.

De politie Almere en zeker Gouda hebben echt gefaald. Mijn broer belt elke dag om te weten hoe de stand van zaken is. ‘U wordt teruggebeld,’ wordt gezegd.

Nee dus.

Dit gaat de doofpot weer in.

Ja, de dader komt uit een kerkelijke gemeenschap.”

Aldus de tante. Die kerkelijke gemeenschap is niet zo moeilijk te traceren. In de ‘Zondagsbrief’ van de betreffende kerk van 7 mei 2017 staat dat de betreffende persoon al enige tijd is opgenomen in een GGZ-instelling en dat aandacht vanuit de gemeente hem wellicht kan troosten en kracht geven op zijn levensweg. En dat een kaartje daarom zeer welkom is.

En op 26 november dat hij is verhuisd naar  een behandelplek, waar hij binnenkort zijn 21-ste verjaardag hoopt te vieren. Waarbij het leuk zou zijn als hij dan een heleboel post krijgt. “Zijn weg is erg zwaar en moeilijk en goed gaat het niet.”

Het heeft nog wat tijd gekost, maar de advocaat van Roxana heeft haar nu gesproken en ze vindt het inderdaad goed dat er aandacht aan wordt besteed.

 

7 Reacties

 1. 19 maart 2018 - 12:28

  Ik ben de tante van dit meisje waar dit mee is gebeurd. Bedankt justitie. De dader zit in ggz. Makkelijk en dit meisje haar leven is kapot. Toen hij dit deed was hij er zich ook bewust van. Heel sneaky zich op laten nemen nu. Hier komt de onderste steen boven, geloof me maar.

  Reply
 2. Naoual
  19 maart 2018 - 14:08

  Sterkte voor het meisje.. maar ik vraag mij af waarom zijn naam niet word bekend gemaakt.! Als het een allochtoon was geweest, was zijn foto zelfs geplaatst!! Aan de schandpaal met die ezel.. kerk of niet!!

  Reply
  • Daan
   20 maart 2018 - 07:43

   Helemaal mee eens bekend maken die naam incl. adres.
   Als het een Saïd, Ali of Mo was geweest stond het al op de voorpagina.
   Echt walgelijk die zondagsbrief van de kerk, misselijkmakend gewoon.

   Reply
   • Tomas
    20 maart 2018 - 14:55

    lul toch niet zo stom joh, zat verhalen van een ali of een mo die ook niet op de voorpagina hebben gestaan. Door mensen zoals jij heb je al dat gezeik in dit land. We zijn allemaal van vlees en bloed en kennen allemaal kapot.

    Reply
 3. 19 maart 2018 - 14:50

  Pfffh, wanneer dit werkelijkheid is wil ik alle sterkte wensen aan dit meisje en haar familie. Toen ik ruzie had met de buren en de buurman uitschold is er aangifte gedaan en werd ik door de politie opgeroepen voor verhoor, er is destijds verbaal opgemaakt en 1,5 jaar later moest ik voorkomen en werd ik veroordeeld voor enkelvoudige belediging. Hierna is er nog 2 keer valse aangifte gedaan waarbij ik wel iedere keer komen moest voor verhoor. Ik verbaas mij steeds vaker over de prioritering bij politie en justitie. Begrijp mij niet verkeerd, iedereen en dus ook de buren hebben rechten en zouden altijd gehoord/geholpen moeten worden. Maar waarbij (volgens mij) enerzijds voor kleine zaken veel inzet en tijd wordt vrijgemaakt blijven anderzijds veel zaken liggen of onbehandeld. Dit is erg treurig, zeker in zo’n zaak als deze!

  Reply
 4. Vos
  19 maart 2018 - 22:17

  Ggz opname of niet, het ontslaat hem niet van strafvervolging tenzij zn advocaat aan kan tonen dat hij ten tijde delict al volledig ontoerekeningsvatbaar is/was. Zou het nog kunnen dat hij geflipt is door wat hij heeft uitgevreten? Zelf aangericht of niet, het gebeurt regelmatig dat mensen doordraaien met malen…

  Reply
 5. Maria
  20 maart 2018 - 11:07

  ontoerekeningsvatbaar of niet, GGZ of niet, maakt niks uit, de persoon heeft handelingen verricht waarbij roxana niet kon aangeven of ze dit wilde of niet, omdat ze gedrogeerd was. Zoals ik het hierboven lees gaat het om de daterape drug, En ja, Roxana is ook mijn nichtje. Als je schuldig bent aan dit soort vergrijpen moet je gewoon straf krijgen hiervoor. Geen enkel meisje vraagt hierom.

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.