Tbs’er en de zwangere psycholoog: liefde na behandeling

John van Tamelen en de beruchte Stefan Kröger ontsnapten ooit uit de Van Mesdag dankzij hulp van binnenuit: een van hen had een relatie aangeknoopt met een therapeute, die hand- en spandiensten had verricht. Dat is duidelijk: dat mag niet. Maar wat als je elkaar tijdens tbs leert kennen en elkaar later buiten nog eens treft en er een serieuze relatie ontstaat? 

Dit laatste speelt in een zaak die gisteren in De Stentor werd beschreven. Ik heb ‘m even laten liggen tot de Internationale Vrouwendag (vandaag). Leek mij gepast.

Het gaat om een man die ettelijke jaren tbs met dwangverpleging had ondergaan. De vrouw was psycholoog. In de kliniek hadden ze twee jaar lang intensief contact. Hij stelt voor dat als hij vrij is, ze nog eens zullen afspreken voor een kopje koffie in de stad.

Dat gebeurt, het wordt een serieuze relatie en begin februari 2015 is ze zwanger. De psychologe uit de regio Zwolle heeft het met twee bevriende collega’s wel besproken, niet met de vertrouwenspersoon binnen de tbs-kliniek. Bang voor de gevolgen. Bovendien heeft ze toch net ontslag genomen en is ze op weg naar een nieuwe baan.

Harry Beintema, directeur van de Van Mesdagkliniek in Groningen, noemt het niet melden “kwalijk en onzorgvuldig.” Hij deed aangifte bij het tuchtcollege en de psychologe kreeg een openbaar gepubliceerde berisping. Ze ging in beroep, de zaak werd deze week behandeld.

Waar iedereen het over eens was: het is een unieke zaak en er zijn geen duidelijke regels. Volgens de directeur van de kliniek is zo’n relatie na behandeling  “op voorhand niet wenselijk” maar als het gebeurt, moet je erover praten met vakgenoten en heel zorgvuldig en transparant.

Ze had er met collega’s over gesproken, was dat niet voldoende? Ze hoopt dat ze er met alleen een waarschuwing van afkomt. Een waarschuwing die voorlopig overbodig is: het stel is nog altijd samen en ze is in verwachting van de tweede.

De Crimesong van de dag kan onmogelijk anders zijn dan het verhaal over een andere onmogelijke liefde: tussen de nozem en de non, van Cornelis Vreeswijk. “Maar juffrouw Jansen, die belde naar de krant”. Zie hier

4 Reacties

 1. jo
  8 maart 2018 - 17:40

  Je gaat je dan toch afvragen wat voor mensen er dan in zo’n kliniek werken. Daar zit dan toch ook al een steek(je) los?

  Reply
  • mus
   9 maart 2018 - 01:25

   Dat zijn die pannekoeken die de rechter steeds wijsmaken dat er weer zo’n mafklapper genezen is.
   Kijk maar naar wat Noffel allemaal uitgespookt heeft na zn tbs, die was echt niet genezen.
   En er zijn er nog zoveel te noemen.

   Reply
   • Frans
    9 maart 2018 - 09:24

    Je kunt je afvragen waarom zulke imbecielen zoveel behandeling verdienen. Net als verslaafden bv. Hulp en moeite wordt er in gestoken door geitenwollen sokken figuren die jaren “maatschappelijk”gestudeerd hebben. Maar als een stratenmaker door zijn rug gaat , mag hij het uitzoeken. Vreemd land is het eigenlijk.. Dat criminelen worden geholpen , en hard werkenden staan er alleen voor. Die overheids functies in de tbs en zorg zijn gewoon verkapte uitkeringen. Wel hele hoge uitkeringen, met pensioen en 13e maand…

    Reply
 2. Jan van Z.
  9 maart 2018 - 16:32

  Ik mag toch hopen dat hier een sanctie wordt opgelegd. Een relatie met een patiënt kan nooit. Dat hier een psycholoog een relatie met een TBS’er krijgt vind ik bijzonder. Meestal is het lageropgeleid personeel.

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.