Thomas van der Bijl: “Ik heb iets doms gedaan”

In de Bunker begonnen op 4 mei 2009 de pleidooien in het hoger beroep voor de ‘afpersingen’ door Willem Holleeder en consorten. Cruciaal waren de verklaringen van Thomas van der Bijl, maar klopt het wat hij de recherche voor zijn dood vertelde? Justitie hield de letterlijke tekst van de verhoren zo lang mogelijk onder de pet en dat was niet zomaar: Thomas had alleen dingen ‘van horen zeggen’, als er echt iets te bespreken was moest hij in de auto blijven zitten. Als Van der Bijl nog had geleefd, had hij het als getuige nog zwaar te verduren gekregen: hij zat tot over zijn oren in een mega-drugszaak met Marokkanen die hem verdachten van verraad en er zijn aanwijzingen dat hij de liquidatie van George van Kleef heeft georganiseerd. Op de avond voor hij zelf werd vermoord zei Thomas: ‘Ik heb iets doms gedaan.’ Wat bedoelde hij?

Aan de vooravond van het proces maakte ik onderstaande reportage voor Panorama, die tijdens het verhoor van Astrid Holleeder, maandag 12 maart 2018, even werd aangestipt. Toen ik met dit onderzoek bezig was, heb ik ook contact gehad met Astrid. Daar refereerde zij aan.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.