De ‘broermoord’ op Gerard Meesters: toch weer onderzoek

Het zal toeval zijn, maar kort nadat in Amsterdam Reduan Bakkali is vermoord omdat zijn broer zich heeft gemeld als kroongetuige, meldt het Openbaar Ministerie dat de moord op Gerard Meesters opnieuw wordt onderzocht. Het is zoals het Hof Leeuwarden in het arrest schreef: dat het neerschieten van een onschuldige burger getuigt van een in ons land tot dusver nog zelden getoonde wreedheid. 

Janette Meesters

Onderwijzer Gerard Meesters (52) is op donderdagavond 28 november 2002 in de hal van zijn huis in Groningen doodgeschoten door een Britse crimineel. De bende waar de Brit deel van uitmaakte had iets te verhapstukken met zijn zus Janette (46), die samen met een vriendin de bende zou hebben bestolen van een partij drugs. Janette en vriendin Madeleine (Brussen) waren met een busje aan het rondtrekken in Frankrijk en Spanje en hadden zich ingelaten met een Britse drugsbende,

Vier dagen eerder, op 24 november, waren er al vier Amsterdammers aan de deur geweest, onder aanvoering van Gwenette Martha. Een van de anderen is Etous, de broer van Boneke Belserang. Zij brachten alleen een boodschap over, maar richtten geen onheil aan. 

Een van de twee moordenaars is Daniel Sowerby. Hij verklaarde bij de politie dat hij onmogelijk een bekentenis kon afleggen: als hij dat wel zou doen zou het leven van al zijn familieleden in gevaar zijn. De beruchte bende van Robert Dawes waar hij bij hoort maakt niet alleen korte metten met ‘verraders’ maar ook met hun familieleden. “Als je crimineel bent, moet je je altijd zorgen maken over je familie.”

Rob Zijlstra, rechtbankverslaggever van het Dagblad van het Noorden, heeft deze zaak als geen ander gevolgd. Hij sprak erover met Koen en Annemarie Meesters, zoon en dochter van Gerard. Hij was erbij toen Daniel Sowerby terechtstond in de bunker in Osdorp. Die vroeg begrip voor zijn situatie. “Jullie moeten begrijpen dat ik niet kan bekennen, dan heb ik geen leven meer. Dit dossier zal gebruikt worden voor de vervolging van de opdrachtgever. Als mij niets overkomt, dan mijn broers wel of neven of nichten.”

Waar Janette en Madeleine zijn en of ze nog leven is niet bekend. De politie heeft na de moord op Gerard Meesters wel contact met hen gehad, maar daarna zijn ze met onbekende bestemming vertrokken.

Opdrachtgever Robert Dawes is tot nu toe de dans ontsprongen. Wat precies de aanleiding is om nu opnieuw te proberen hem alsnog te vervolgen voor de moord op Meesters is niet helemaal duidelijk.

Een reportage over de moord staat hier

7 Reacties

 1. Sjaak
  12 april 2018 - 10:13

  Dus je doet de deur open, wie staan er voor je neus, dino, gwenette en etous, lijkt me niet heel gezellig idd…

  Reply
 2. 13
  12 april 2018 - 10:31

  Dino was er niet bij

  Reply
  • niksweter
   12 april 2018 - 12:29

   @13, ik vond het ook al zeer opvallend want de naam is in vele berichten die ik gelezen heb (in boeken) nooit genoemd enkel die van de oud burgemeester van de Bijlmer met 3e uit zijn gelederen dacht ik althans.

   Reply
   • 13
    13 april 2018 - 02:16

    De 3e was Clyde(RIP).

    Reply
 3. Jacqueline
  12 april 2018 - 10:49

  Tja .. misschien toch een nieuw onderzoek omdat iemand niet lang meer te leven heeft. Het bericht dat, een tijdje terug alweer Dawes was gearresteerd zorgde in ieder geval voor wat opluchting.

  Reply
 4. ton
  12 april 2018 - 10:56

  Ik kan mij herinneren dat er rond 2005-2010 in de regio Schiedam/Delft een drugsbende actief was en dat er uit stappen geen optie was…
  Drie jonge mensen hebben ze toen vermoord…
  Kinderen nog…die wereld kent geen genade….

  Reply
  • Lau
   13 april 2018 - 01:20

   Uhmz in delft kinderen vermoord ?
   ?

   Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.