Komt Maartjes moordenaar nu vrij?

Wordt de tbs van de moordenaar van Maartje Pieck (15) uit Kampen met een jaar verlengd of komt hij op vrije voeten? Vanmiddag 2018 buigen de rechters in Zwolle zich over deze vraag. In De Stentor vertellen haar ouders en zus wat dit met hen doet. “De dag dat hij vrijkomt, voelt voor ons als de dood.” Maartje werd op 11 juli 2000 vermoord toen ze in Kampen folders rondbracht door de nu 55-jarige Jan H.

Moeder Mieke Pieck (61): “Het wordt een moeilijke dag. Opnieuw. Je bent nooit klaar voor de dag dat de moordenaar van je kind vrijkomt.” Ze gaat niet naar de zitting. “Als ik eenmaal weet hoe hij er uitziet, vrees ik dat ik hem straks overal denk te zien lopen.”

Dochter Lotte (32) ook niet, alleen vader Erik. Hij is er alleen op de eerste zitting niet bij geweest. Jan H. is al geruime tijd op onbegeleid verlof en heeft een baan buiten de kliniek. De kans is groot dat hij de kliniek mag verlaten en is hij vrij om te gaan en staan waar hij wil. Ook in Kampen.

In het boek Moordenaars in Nederland staat een reconstructie van deze moord. Over de blunders van de politie, de buurman die Jan H. een alibi geeft en hoe hij tegen de lamp loopt door een botsing met een ree. En het verschil met andere ‘lustmoorden’ (Marianne Vaatstra, Andrea Luten)

Het hoofdstuk over Maartje Pieck staat hier

 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.