Peter R. versus Willem H.: DWDD 2012, Bunker 2018

Tijdens zijn verhoor als getuige in de Holleeder-zaak op maandag 9 april in de Bunker komt Peter de Vries ineens op de proppen met een door Holleeder getekende verklaring waarin hij afstand doet van alle rechten op het boek en de film over de Heinekenontvoering. Zowel Peter de Vries als Astrid Holleeder hadden al een keer tegen Willem gezegd dat deze verklaring er was, maar hij had ‘m nooit gezien en kon zich ook niet voorstellen dat hij zoiets had getekend.

Er is hier hoe dan ook een merkwaardig spelletje gespeeld. Voor de Amerikaanse verfilming was het van cruciaal belang een afstandsverklaring te hebben van Holleeder. Het leidt weinig twijfel dat deze op enigszins slinkse wijze is verkregen: Peter de Vries had een voorbeeldbrief aan Sonja gegeven en haar precies laten zien hoe en waar Willem moest tekenen. In de veronderstelling dat hij papieren tekende voor zijn ziektekostenverzekering, moet hij zijn handtekening, zijn naam, de plaatsnaam en de datum hebben gezet.

1 Reactie

 1. Batman
  19 april 2018 - 18:48

  Ik heb de uitzending teruggezien en wat ik opvallend vond is dat Peter het in deze uitzending ook nog min of meer opneemt voor Willem Holleeder. In de trend van als je naar 6 jaar zoeken geen bewijs hebt gevonden dat hij bij liquidaties betrokken is geweest, moet je misschien wel concluderen dat er geen bewijs is.

  In de rechtszaal is Peter nu, 6 jaar later, stelliger. Het lijkt hem inmiddels, na alles wat hij van Willem’s zussen heeft gehoord, aannemelijk dat Willem achter de moord op zijn zwager zit. Garanties heb je nooit, maar na alles wat hij gehoord heeft komt hij tot die conclusie. Wat ik zelf echter het meest interessant vond, was zijn opmerking over het mogelijke conflict waarin Van Hout verzeild zou zijn geraakt. Dat zou een ander motief kunnen zijn, maar Peter was in zijn onderzoek vastgelopen. Dit is eigenlijk de eerste keer dat ik dit motief genoemd hoorde, maar wel zeer interessant.

  Het zou gaan om een conflict tussen de uit Utrecht afkomstige familie Chengachi en de Bredase familie Azouagh. Bijzonder is dat kroongetuige Nabil B., wiens broer ruim een week voor De Vries’ verklaring werd geliquideerd, jarenlang naast de familie Chengachi heeft gewoond. Mimoun Chengachi is sinds 2001 vermist en Nabil B. kreeg wroeging toen hij besefte dat hij Hakim Chengachi, (Mimoun’s neef) aan het afleggen was.

  Er zijn vanuit deze familie behoorlijk wat lijntjes te trekken naar bekende Nederlandse criminelen. Zo schrijft HJK zelf in maart 2016 dat een anonieme “bajesmaat” zegt dat hij een paar weken voor zijn verdwijning Mimoun (door Nederlanders Simon genoemd) samen met een kennis en Willem van Baaren heeft gesproken over 30 ton spiegelplaatjes.

  Deze Willem van Baaren is later geliquideerd, wat vermoedelijk door dezelfde groepering gedaan is, die ook Paul Epskamp heeft geliquideerd. (Paul Epskamp die overigens vlak voor zijn liquidatie bescherming had gezocht bij Charles Zwolsman om te bemiddelen in het conflict met de Marokkanen). Het is de politiechef Willem Woelders die verband legt tussen deze groepering en de groep Marokkanen waarmee Thomas van der Bijl zaken deed.

  John Jansen (ex juliet, en ook uit Breda) heeft verklaard, dat Gijs van Dam in een conflict zou zijn geraakt tussen deze 2 families. Cor zou hebben geprobeerd te bemiddelen en daarbij contact met hem (John) hebben opgenomen om te kijken of hij kon helpen. Feit is dat er eerst in December 2002 een aanslag op Gijs van Dam gepleegd is en dat Cor een maand later zelf geliquideerd is. Je kunt je voorstellen dat Thomas van der Bijl en Gijs van Dam (beide vrienden van Cor) met dezelfde groep Marokkanen zaken deden.

  Bij zowel de liquidatie van Van Hout als Van der Bijl, zijn Ros en Remmers betrokken geweest. Bij beiden lopen er lijntjes naar Tanger en Marbella. (Nou is dat ook niet zo vreemd, iedereen die er zo’n beetje toe doet in de drugssmokkel, schijnt daar te wonen of regelmatig te komen). Maar je kunt je in ieder geval voorstellen, dat er tussen hen ook goede contacten lopen met de Marokkaanse families. Die contacten tussen Nederlandse criminelen en Marokkanen bestaan al vele jaren. Charles Zwolsman was een van de eerste Nederlanders die op grote schaal drugs uit Marokko naar Europa smokkelde. De Marokkanen hebben in de loop der tijd het kunstje van de Nederlanders afgekeken en zijn het zelf gaan organiseren. Jesse werd in ieder geval in 2007 in Marokko aangehouden en zo wist Fred Ros al kort voor de dood van Samir B. (Scarface) te melden dat hij eraan zou gaan.

  Het lijkt me eerlijk gezegd veel meer voor de hand liggen, dat het motief voor de moord op Van Hout in deze hoek gezocht moet worden dan dat het verkrijgen van de Achterdam de reden was. Daar is tot nog toe helemaal niets van gebleken. Zo heeft Holleeder na de dood van Cor 3 jaar lang vrij rond gelopen en o.a. nooit gemerkt dat zijn zussen de Achterdam al achter zijn rug verkocht hadden. Daar kwam hij pas vele jaren later achter.

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.