Astrid Holleeder: een boekje open

Voor het grote publiek was het vandaag geen bijzonder opwindende Bunkerdag, al was er af en toe best weer wat te lachen en Astrid was op gezette tijden boos en emotioneel. Boos op mij. Het eerste teken was al dat tijdens een schorsing de persvoorlichter van de Bunker mij aansprak en zei dat er een gerucht was dat ik opnames zou maken, omdat ik de verslagen zo letterlijk weergeef.

Dat is wat merkwaardig. Alle journalisten die daar zijn, proberen dat zo goed mogelijk te doen. Meestal lukt dat aardig. Het enige verschil tussen mij en bijvoorbeeld Saskia Belleman is dat zij tussendoor tweets plaatst. Dat kost tijd: dan moet je even heel netjes typen en dan kun je andere dingen niet noteren. Zij kiest interessante passages uit, ik tik gewoon door. Met heel veel fouten en afkortingen, het kost uren (dagen) om dat naderhand helemaal uit te werken, maar ik heb de tijd. Maar ook dan nog is het lang geen letterlijke weergave, dat zou oersaai zijn soms is het onmogelijk snel genoeg alles te verwerken. Ik ben benieuwd hoe die griffiers dat doen. Ik zou die uitgewerkte teksten graag eens bekijken, ik heb al gevraagd of er een mogelijkheid was daar aan te komen, maar ten eerste zijn die nog niet beschikbaar en ten tweede krijg je die niet.

Even later kwam de aap uit de mouw. Astrid had dit aangekaart. Ze is niet erg gecharmeerd van mijn berichtgeving. Is niet zo vreemd: als je de uitvoerige verslagen leest, zie je feilloos waar zij door de mand valt. Dat was vandaag ook schrijnend: ze liep zich langdurig op te winden over broer Wim die had gelachen om de dood van Robert ter Haak en Cor van Hout. Het emotioneerde haar enorm. Toen op verzoek van de advocaten het fragment werd afgedraaid, kwam ook hier een aap uit een mouw. Het ging vanmiddag voor een groot deel over mijn boek over Cor van Hout. Astrid en Willem lachten allebei over een passage over Remmetje (Martin Erkamps). Totaal anders dan zoals Astrid het had gebracht. Ik ga dat uiteraard ook nog uitwerken, zo uitvoerig  mogelijk, kan iedereen dat zelf constateren.

Hetzelfde geldt voor de beweringen van Astrid dat Holleeder mij bedreigd zou hebben over de inhoud van het boek. Ik heb één keer, op mijn verzoek, een gesprek gehad met Holleeder om te vragen of hij wilde meewerken. Dat wilde hij niet. Ik heb wel verteld met wie ik contact had. Dat was onder anderen met de familie van Cor en met Fons van Beem. Die waren, zacht gezegd, niet erg op de hand van Holleeder. Holleeder zei: “Ik wil niet dat je onzin schrijft over mijn familie.” Ik heb gezegd: “Ik wil sowieso geen onzin schrijven, maar je mag het manuscript lezen, als er dingen in staan die niet kloppen kun je dat aangeven.” En die zou ik dan uiteraard aanpassen. Zoals ik dat altijd bij iedereen doe. 

Toen het boek ongeveer driekwart klaar was, heb ik het naar Stijn Franken gestuurd, de advocaat van Holleeder. Vervolgens heb ik er een hele tijd niks over gehoord, tot ik een telefoontje van Holleeder kreeg. Daar stond mij zelf niet meer van bij dan dat hij het niet had gelezen en dat hij erop vertrouwde dat het wel goed was. Vandaag bleek dat dit gesprek was gevoerd van het kantoor van Stijn Franken, dat Astrid erbij aanwezig was en dat het gesprek opgenomen is. Ik neem aan: stiekem. Door Astrid. Er zaten wat details in die ik al vergeten was, maar ook dat komt later allemaal uitvoerig aan de orde.

Twee details: je zou de indruk krijgen dat het boek voornamelijk om Holleeder draait. Wat niet het geval is. Hij komt uiteraard een aantal keren ter sprake, maar niet veel meer dan zijdelings. En mijn conclusie dat Stanley Hillis een belangrijke rol kan hebben gespeeld bij de liquidatie van Cor, komt in het geheel niet uit de hoek van Holleeder, daar zijn andere bronnen voor. Staat in het boek.

Later meer.

5 Reacties

 1. koos
  19 mei 2018 - 07:36

  Willem is ook geen lieverdje geweest maar die Astrid vind ik maar een hele uitgekookte heks,

  ik hoop dat ze ooit door de mand valt

  Reply
  • Howard
   19 mei 2018 - 10:18

   Het vallen door de mand is al gaande. De nekslag die gister gegeven zou worden bleef uit en/ of is niet gegeven. Wat maakt die Astrid een potje ervan zeg. Haar geloofwaardigheid gaat met stapjes achteruit. Haar boosheid naar iedereen die haar (kritische) vragen stelt lijkt haar op punten te verraden. Haar eigen interpretatie van gebeurtenissen neemt merkwaardige wendingen aan die niet goed aansluiten met de feiten. In dat opzicht was het een interessante zitting gister en meer in het voordeel van de verdediging dan het OM.

   Reply
 2. broer
  19 mei 2018 - 10:08

  Dat hele fred ros verhaal haha. Van der Bijl had dus eerst opdracht gegeven aan Ros om Holleedeer te vermoorden en die heeft het via via aan Holleeder laten weten. Toch te lachwekkend voor woorden.
  Ik ben het helemaal met je eens hjk, in jou verslagen komt zij erg slecht naar voren en lees je dat de dingen niet kloppen.
  Die Peter r was gister ook weer lekker bezig overal. Astrid was erbij die zag zn lichaamstaal en zn gebaren zegt ie steeds over die opnames.
  Nee het is anders, Astrid past haar verhaal aan aan de opnames. Ze verzint er zo allerlei dingen bij. Hij lachte om de dood van Cor terwijl het om iets heel onschuldigs ging.
  Nu gaat ze Ros en remmetje erbij halen.
  Het is te belachelijk voor woorden allemaal.
  Peter had het ook over dat de opnames steunbewijs zijn haha dat kan toch niet. Die man maakt zich echt belachelijk, de droplul.

  Waarom nodigen ze jou nooit uit HJK?

  Reply
 3. Nico van Empel
  19 mei 2018 - 13:10

  Fred Ros, het is en blijft een enge man. Maar die is voor de duivel niet bang. Die komt straks echt niet met een andere verklaring,die veranderd geen woord wat hij daarvoor heeft verteld. Ik denk dat hij straks gaat zeggen: die Astrid is in de war.
  @broer. Helemaal met je eens. En!!!! een goede journalist komt zelden of nooit op de televisie.

  Reply
 4. Pietje Bell
  19 mei 2018 - 18:36

  Moet je niet zeggen, ik ben een enge man en fredje heeft klappen gekregen met z’n grote bek, zat met hem en Ali in de Bijlmer, fred naar vught, ik zijn bed en cel, tsja :)

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.