De Neus en de Pet: wie is de lekker?

Als het over een of de Pet gaat, moet ik vaak denken aan een grap uit het radioprogramma Cursief. De banden moet ik nog ergens hebben. Is echt een radio-grap. De vrouw van oud-president Richard Nixon heette Pat. Hoorde je Nixon zeggen, met die wat brommerige stem: “Where’s my Pat!”

In dit geval is het meer: “Who is the Pet?” Oud-rechercheur Jacques Kist is er lang van verdacht dat hij ‘de Pet’ was. De Amsterdamse politieman die informatie doorsluisde aan criminelen. Dat er zo iemand was, is tamelijk buiten kijf. Sam Klepper en Jan Femer hadden in elk geval zo iemand en ook Holleeder wordt ervan verdacht gebruik te hebben gemaakt van één of meer petten. Nu is het in zijn geval vooral een kwestie van dat Astrid dat denkt, wat het niet meteen per se geloofwaardig maakt, maar in dit geval durf ik het gevaarlijke ‘waar rook is, is vuur’ wel in de mond te nemen.

Welnu, Kist was bezig met een boek en dat zou volgende week uitkomen. Gisteren trok uitgeverij Het Spectrum het plotseling terug met de mededeling: “Helaas heeft de uitgever in overleg met de directie besloten deze titel toch niet uit te geven.”

Dat was gisteren. Vandaag zegt een voorlichter tegen AT5 dat het alleen een kwestie van uitstel is: “Het boek bevat gevoelige informatie en we willen alles grondig checken en zorgen dat alles juridisch en moreel goed in elkaar steekt.”

Jacques Kist heeft jarenlang geprobeerd zijn onschuld te bewijzen. In het boek zou hij iemand anders aanwijzen als de lekker: een hoge politieman.

Als duidelijk op te maken is wie hij bedoelt, is duidelijk waar het probleem ligt. Ten eerste zal bij diegene wederhoor moeten worden gepleegd. Er zal geen bewijs zijn, alleen een theorie en vermoedens. Die best kunnen kloppen, maar dat betekent nog niet dat je dat allemaal zomaar op kan schrijven.

3 Reacties

 1. jeroen
  16 mei 2018 - 04:43

  Ze mogen wel de carrière van Jacques Kist zonder bewijs kapot maken. En dan schrijft hij een boek hoe het wel zit, en dan moet er wel ineens keiharde bewijzen op tafel komen? Bizar!,

  Reply
 2. 16 mei 2018 - 10:09

  De politie in Nederland is helaas al sinds jaar en dag zo lek als een mandje!!( waar zijn de videobeelden van de verhoren van de 2 van Putten)
  Zo lang er mensen zijn die zich willen verrijken…Ook in de politiek.. Niet voor niets is Bananenrepubliek een nederlands woord!!

  Reply
 3. jo
  16 mei 2018 - 18:57

  Iedereen weet nou toch wel dat het Jan zelf was?

  Dat was de enige die iedereen persoonlijk sprak.

  Heeft iemand wel eens onderzocht wat die na zijn pensioen is gaan doen?
  Zou mij niks verbazen als die ergens in het buitenland aan het genieten is van zijn miljoenen.

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.