Het geheim van de slotenmaker: 5645 inbraken in Amsterdam (2017)

“Mijn naam is Jacob Kol en ik ben de eigenaar van Slotenmaker 365. Wij hebben een onderzoek gedaan naar het aantal (poging tot) inbraken in Amsterdam over 2017. Interessante feiten uit het onderzoek:

in Amsterdam waren er 5645 (poging tot) inbraken

Het landelijk gemiddelde is 7 (poging tot) inbraken op de 1000 inwoners.

Amsterdam heeft gemiddeld 5 (poging tot) inbraken op de 1000 inwoners.

Het tweede kwartaal van het jaar zijn er het minste (poging tot) inbraken gepleegd.

In verhouding werden de meeste inbraken gepleegd in de stadsdelen Westpoort, Nieuws-West en Zuid-Oost.

Er wordt het meest ingebroken in de donkere maanden.

Juni is overduidelijk de maand waarin het minst is ingebroken of een poging tot gedaan is.

Opvallend is dat er in het Centrum en Zuid het makkelijkst in te breken is. Daar waren namelijk in verhouding weinig pogingen vergeleken met de gepleegde inbraken.”

Zie verder de website van Slotenmaker365.

Dit ‘sluit’ mooi aan bij een bericht dat sinds kort op deze site staat:  onder het grote terras van de Torensluis bevindt zich de oudste gevangenis van Amsterdam. In de donkere kerkers onder de brug zaten eeuwenlang criminelen, piraten en landlopers gevangen. Op de tekening van Leon Schenk uit 1715 zie je de Torensluis met Jan Roodenpoortstoren en rechtsonder de kerkers. Tegenwoordig bevindt zich op deze plek het terras van café van Zuylen.

De Torensluis aan het Singel is de breedste en oudste brug van de Amsterdamse grachtengordel, tegenwoordig vooral bekend door het grote beeld van Multatuli en door het terras van café van Zuylen. Van 1480 tot 1829 stond hier de 55-meter hoge Jan Roodenpoortstoren die dienst deed als openbare klokkentoren en gevangenis. De toren is verdwenen, maar de kerkers van de bijbehorende gevangenis zijn er nog steeds.

De vlonder bij de kerkers is een geliefde plek bij studenten uit het universiteitsgebouw tegenover de Torensluis. De ruimte was meer dan 300 jaar in gebruik als gevangenis, er moeten in totaal zeker 10.000 misdadigers van allerlei pluimage opgesloten hebben gezeten.  De cellen waren extreem klein en de kans is groot dat de gevangenen op exact de manier aan de muur vastgeketend zaten zoals je dat in speelfilms over de middeleeuwen ziet. 

Ze zaten hier in afwachting van hun berechting. Zo’n detentie kon lang duren. Waren ze eenmaal veroordeeld dan gingen ze door naar het Tucht- Spin- of Werkhuis, of in het ergste geval naar het schavot op de Dam voor een geseling of voltrekking van een doodvonnis. In 1735 ontsnapt een van de gedetineerde uit de gevangenis van de Torensluis:  een jongen van elf jaar lukt het ‘door het pottegat van het gevangenis en verders door de traliën van de gang door te kruipen en met achterlating van zijn kleeren door de Singel naar de kant te zwemmen.’ Het bericht roept veel vragen op, zoals waarom zo’n jong kind daar opgesloten zat en wat hij gedaan had, maar er is vreemd genoeg heel weinig vastgelegd over de Torensluisgevangenen.

Vanaf 1815 werden er alleen nog dronken mannen en loslopende honden in de kerkers van de Torensluis opgesloten. In 1829 werd de Jan Roodenpoortstoren afgebroken, de cellen bleven echter intact en fungeerden vervolgens onder meer als jazzclub en atoomschuilkelder. Momenteel zijn er plannen om de voormalige middeleeuwse gevangenis te veranderen in een buurthuis.

De Crimesong van de dag kan niet anders zijn dan Ik ben Gerrit van Gerrit Dekzeil. Prototype van de Amsterdamse ‘boef in de ogen der braven’. Zie hier

 

4 Reacties

 1. Woudien
  13 mei 2018 - 13:15

  Wat gebeurde er met de dronken vrouwen?
  Die waren er in die tijd ook wel en de vrouwen van lichte zeden.
  Zelfs toen werden vrouwen al uitgewist en niet benoemd in de dagelijkse levensbezigheden.
  Ook nu altijd verwarde mannen en dergelijke maar ook een boel verwarde vrouwen zijn er die hulp nodig hebben.
  Laat ook nu niet wéér de vrouwen buiten schot net als in de middeleeuwen.

  Reply
  • houtmus
   14 mei 2018 - 12:15

   als je een verwarde vrouw zoekt moet je gewoon even bij mn ex vriendin langs gaan. dan kun je de hele dsm 5 aankruisen met een blikkie bier en een snuif coke. succes

   Reply
 2. Noname
  13 mei 2018 - 21:59

  Ramadan viel vorig jaar in juni. Toeval?

  Reply
  • houtmus
   14 mei 2018 - 12:17

   standaard procedure: jatten, ff niks eten, jatten en slopen, gejat spul mee op vakantie naar het moederland, en weer opnieuw.
   de echte jatten ook tijdens het niet eten, ter compensatie.

   Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.