Het ‘klokkie’ van Jurgen Dankers tikt niet meer

Zo heb je ‘t nooit over Zeeuwen, zo komen ze uit alle Hoeken en gaten tevoorschijn. Nee, die rechter hebben we nu wel gehad. Maar dit is ook iets treurigs. Het heeft te maken met ‘klokkies’ . Was afgelopen week bij het verhoor van Holleeder grappig. Hij moest Klepper en Mieremet 1 miljoen betalen. Plus twee ‘klokkies’.

 

Hij was naar het Waterlooplein gegaan en had daar twee Rolexjes gehaaald. De goedkoopste die hij kon vinden. Waren K&M niet heel blij mee. Officier van justitie Sabine Tammes, die een lichtelijk bekakt accent heeft, had het overigens over ‘klokjes’. Hoezeer ze ook haar best doet te doen alsof ze best snapt dat Amsterdamse criminelen anders praten dan zij en ze uit eigen beweging al een keer “Wat zit je nou ontzettend slap te lullen” over haar lippen kreeg, was dat ‘klokkies’ toch een brug te ver. 

Dit ter inleiding. Op 19 november 2014 was ik bij zittingen in Haarlem, in het Andes-proces. Met Danny Kuiters en Dick Vrij.  En de bazen van Precision Watches en Exclusive Watches, de ‘klokkiesbedrijven’ waar deze heren kind aan huis waren. 

En waar een van hen, Jurgen Dankers, van Exclusive Watches, aan te gronde is gegaan: zijn klokje is afgelopen donderdag gestopt met tikken. Met dank aan justitie. Daarover straks, eerst nog maar even een duik in de geschiedenis van het klokkenwezen.

Bij dat proces in Haarlem was van de verdachten Stefan B. uit Terneuzen. Bij hem ging het over een pistool achter een schilderij in een slaapkamer. Officier van justitie Koos Plooij, beschaafd vilein als altijd, zei dat verdachte had verklaard dat de wapens enkele jaren geleden in huis waren gekomen in verband met een dreigende situatie. Of hij daar Iets over kon vertellen.

Stefan: Nee.

Plooij: U gaf aan dat u zich angstig voelde. Kunt u dat toelichten?

Stefan: Nee.

Een andere verdachte was meneer S. Of hij daar dan misschien iets over wilde zeggen?

Nee, meneer S. beriep zich voor de zoveelste keer deze dag op zijn zwijgrecht (in mijn aantekeningen IBOZ)

Om het niet te ingewikkeld te maken, gaan we ‘t hier verder niet hebben over de verdenking van witwassen – iets in Turkije, waar ik zelf ook nog even ter plaatse heb rondgedwaald – via een obscuur machinefabriekje onder de rook van Istanbul.

In het dossier komt een observatie aan de orde.

Van 17 december 2011, 12.06 uur. Te zien zijn: Danny Kuijters, Jurgen Dankers (van Exclusive Watches) en Jaap de B. (van Precision Watches). Het gaat over “‘geld dat bij een gozer zou liggen.” Helaas herkent geen van de aanwezigen zich in de ‘gozer’ noch weet men wie er wordt bedoeld. Pikant detail: advocaat Evert Hingst, die vorige week bij de Holleederzaak zo prominent naar voren kwam, bleek ook nogal goed om te gaan met een aantal verdachten. Is ook dood.

De gedachte van justitie was dat Stefan B. – de Zeeuw – geld moest betalen aan ‘de Amsterdammers’. Wat hij niet had. Justitie vond het verdacht dat hij leningen had afgesloten bij zijn (stief)ouders, dat er een akte van schuldbekentenis was, voor 75.000 euro en dat de stiefvader een tweede hypotheek hadden genomen voor 150.000 euro. Die wilden daar niks over zeggen, toen de rechter-commissaris hen vroeg waar dat nou voor nodig was. En tijdens het proces in Haarlem was het bij Stefan: IBOZ.

Waar gaat dit naar toe, zal menigeen zich afvragen? Eerst nog een terugblikje.

Panorama, 17 juli 2013, artikel Martijn de Haas:

Het nieuws slaat in als een bom. Eind mei worden criminele kopstukken als Willem Holleeder, Dick V. en Danny K. opgepakt en vastgezet door het Openbaar Ministerie. Bij de doorzoekingen nemen agenten verdachte vuurwapens in beslag, plus honderd dure horloges, (gepantserde) auto’s, tonnen aan contact geld, computers, administratie, telefoons en de luxe inboedel van een penthouse in Hilversum. Wat onderbelicht blijft in het nieuws, is dat justitie ook bezoek brengt aan twee relatief onbekende horlogehandelaren en hun meedeelt dat ze verdacht worden van het witwassen van crimineel vermogen.

Het zijn mannen die tot dan toe geen onderwereldprofiel hebben. Sterker nog: zij zijn juist geliefd bij politici, popsterren, televisiepresentatoren en sporters die rondlopen met een ‘klokkie’ dat ze hebben gekocht bij een van deze ondernemers. Denk aan mensen als Ben Saunders (The Voice of Holland), Remy Bonjasky (kickbokser) of tv-presentatrice Charlotte Labee.

Het betreft twee handelaren die ieder een vestiging hebben in de Diamantbeurs, een bedrijvengebouw voor de diamant- en horlogebranche in Amsterdam-Zuidoost. De ene heet Jaap de B., hij is eigenaar van Precision Watches. Zijn Facebook-profiel linkt hem onder anderen aan Angela van H., de vriendin van topcrimineel Danny K.

De ander is Jurgen D. van Exclusive Watches, een Noord-Brabantse ondernemer die niet zo lang geleden meewerkte aan een lifestyleprogramma van RTL.

Precision Watches en Exclusive Watches maken deel uit van een klein netwerk van onafhankelijke horlogeverkopers die hun waar meestal op internet aanbieden. In totaal is er in Nederland een veertigtal van dergelijke kleine onafhankelijke horlogehandelaren actief. Je vindt hun aanbod op Rolexforum.nl en andere sites waar liefhebbers van duur uurwerk terecht kunnen. Klokkies zijn in het criminele milieu een statussymbool.”

Follow The Money

Gaan we naar Follow the Money, een artikel van Dennis Mijnheer van 18 september 2017, over Nederlandse links in een Azerbeidzjaanse smeergeldaffaire

“Ook Nederlandse bedrijven blijken betrokken bij het Azerbeidzjaanse omkoopschandaal dat onlangs in het nieuws kwam. Ze hebben facturen gestuurd aan dezelfde verdachte ‘spookbedrijven’ die een sleutelrol speelden in het omkopen van Europese politici.

Ook Nederlandse ondernemingen blijken zaken te hebben gedaan met bedrijven en tussenpersonen die direct betrokken zijn bij deze omvangrijke omkoopaffaire. Het gaat om 37 Nederlandse vennootschappen die in totaal via-via 129 betalingen hebben ontvangen van de Azerbeidzjaanse overheid.

Er ging ruim 24 duizend dollar naar horlogewebshop Exclusive Watches, en de voormalige Ajax-speler Lorenzo Ebecilio kreeg bijna 13 duizend dollar. Het is slechts een greep uit de talloze Nederlandse links die in de uitgelekte lijst voorkomt. Het zakendoen met deze inmiddels besmette bedrijven betekent overigens niet per definitie dat er sprake is van omkoping of andere strafbare feiten.

Zeker in het licht van het fêteren van politici, de zogeheten ‘kaviaardiplomatie’, doet Metastar ook een opvallende transactie op 16 augustus 2013. Toen is er een factuur van 24.457 euro betaald aan het Nederlandse bedrijf Exclusive Watches. De eigenaar van deze horlogehandelaar, Jurgen D., kan het zich niet meer herinneren. ‘Het is vier jaar geleden en ik verkocht wel meer horloges via mijn website. Ik kan het ook niet meer controleren want mijn bedrijf bestaat niet meer.’

Het hele artikel van FTM staat hier

Dat was vorig jaar.

Nu blijkt dat de wereld van de klokjes niet iedereen geluk brengt. Jurgen Dankers is niet meer. Hij heeft alles wat hij de afgelopen jaren had opgebouwd, verloren zien gaan. Doordat justitie hem verdacht van kwalijke praktijken. Alsof hij er wat aan kon doen dat het beruchte criminelen waren die bij hem hun klokjes kochten. Zodra hij dat in de gaten kreeg, trok hij zich terug. Maar zo gemakkelijk gaat dat niet. Wat dat betreft is er weinig verschil tussen justitie en criminelen. 

Jurgen werd – dankzij zijn advocaat Yehudi Moszkowics – vrijgesproken. Binnenkort verschijnt er een boek van Yehudi, waarin één van de hoofdstukken is getiteld: “De pechvogel met de mooie horloges”. Het is niet moeilijk hierin Jurgen te herkennen. Daarover morgen meer.

Er past hier maar één ‘Crimesong’. 

5 Reacties

 1. Anoniem
  27 mei 2018 - 22:01

  rot op met morgen met je stuk ……

  liefhebber van horloges en lieve mensen…….

  Reply
  • Savannah
   28 mei 2018 - 08:33

   “liefhebber van horloges en lieve mensen”

   Zo lief klinkt u niet: “rot op…”

   U zou het ook anders kunnen verwoorden. Maar dat is mijn mening en daar hoeft u zich niets van aan te trekken.

   Reply
 2. jo
  28 mei 2018 - 17:34

  Ik blijf het curieus vinden. Als criminelen een horloge bij je kopen zou het witwassen zijn en als ze boodschappen bij de Albert Heijn doen niet.

  Reply
 3. OV-Rolex
  28 mei 2018 - 23:32

  Bij de Diamantbeurs is een overval gepleegd waarbij een volle pallet met dozen nieuwe Rolex-horloges is buitgemaakt. Buit rond de 4,5 miljoen. Is bij Opsporing Verzocht geweest. Kan het filmpje en de nieuwsartikelen niet meer terugvinden. Dat alleen al is nogal opmerkelijk. Destijds dacht ik meteen: Oh, das nou toevallig zeg. Daar zitten die bedrijfjes die doen in dure klokkies en waar criminelen kind aan huis zijn of waren, daardoor in de problemen kwamen en hopla, precies daar wordt op kinderlijk eenvoudige wijze meer dan 4 miljoen euro all exclusieve Rolexen buit gemaakt. De pallets werden uit een beveiligd transport-wagen gereden door de chauffeur, stonden nog maar net op de stoep en daar kwamen pardoes een paar in het zwart geklede boefjes met bivakmutsen die de dozen achterin hun snelle auto zetten en miljoenen rijker wegrijden. Toeval bestaat toch, zullen we maar zeggen… of niet… of wel… of niet… of wel…?

  Reply
 4. Jeroen
  29 mei 2018 - 08:39

  Als de winkelier netjes aan zijn taken voldoet en dus belasting betaald dan moet het OM ze niet vervolgen! Hoe is niet de taak van de winkelier om uit te zoeken of het geld wit of zwart is! Anders kan het OM ook iedere AH in Nederland sluiten! Belachelijk hoe het OM mensen kapot maakt met hun vieze spelletjes!

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.