Holleeder: stront in de brievenbus

In Panorama deze week een blik op de hoogte- en dieptepunten van het Holleederproces, tot nu toe. Vrijdag gaat het verder met een verhoor van Astrid, volgende week dinsdag Peter de Vries. Ik heb er een paar items uitgelicht die er mijns inziens nogal uitspringen, vanwege details die we nog niet kenden. Over Paja als de Allesweter. Over ‘de schreeuwende Holleeders’ (Willem is niet de enige). De handtekening onder het contract voor de film (rechter Frank Wieland: “Dan bent u er misschien ingeluisd”). Over hoe weduwe Sandra den Hartog werd ‘leeggetrokken’ door Mieremet en Hillis (en wellicht Holleeder).

Je zou er een boek over kunnen schrijven… Het blijft dus een selectie. Eén niet zo heel belangrijk, maar wel grappig detail, is ‘gesneuveld’ wegens ruimtegebrek. Dat is dit:

Stront in de brievenbus

Een terugkerend thema is dat Holleeder zegt: “Hoe kén dat nou? Niet paranoia worden, Neus!” Hij voelt dat er iets is, maar hij kan er de vinger niet opleggen. Pas als hij hoort dat de zussen verklaringen hebben afgelegd, valt het kwartje. Astrid was al jaren bezig hem erin te luizen. Dan worden er meer dingen duidelijk.

Rechter Frank Wieland: U verklaarde: “Sandra vond het ook niet leuk dat ik andere vriendinnen had. Het is niet netjes, maar zo ben ik altijd geweest. Ik denk dat Astrid en Sonja van alles tegen haar hebben verteld om mij tegen haar op te stoken.”

Holleeder: Ik kan daar wel een voorbeeld van geven. Niet nodig?

Rechter: Doe het maar. Gooi het er maar uit!

Holleeder: Een vriendinnetje woonde in de Jordaan, vlakbij mijn moeder, die kon zo die straat in kijken. Ze woonde in een oud schoolgebouw waar appartementen van waren gemaakt. Astrid was bij mijn moeder, ik zei: ik ga even de Jordaan in.

“O, dan loop ik effe met je mee.”

Dan vraagt ze: “Waar woont dat meisje nou?”

Ik zeg: “Wat maakt dat nou uit?”

Ze zegt: “Nee, als er met mama wat is en ik ken je niet bereiken.”

Ik zeg:  “Die woont hier.”

Bij het hek staan brievenbussen.

Ze zegt: “Welk nummer dan?”

Ik zeg: “Wat maakt dat nou uit?”

Ze zegt: “Voor mama, je weet het toch?”

Dus ik zeg het nummer.

Een week later was op de brievenbus geschreven, met verf: slet.

Het meisje zegt: “Dat zal wel door jou komen.”

Ik zeg: “Dat ken niet, niemand weet dat ik daar kom.”

Ze had iemand die haar vaak belde, die haar lastig viel, ik dacht: dat zal die knakker wel zijn. Een week later lag er stront in de brievenbus. Toen heeft dat meisje aangifte gedaan, maar die man was het niet. Achteraf weet ik dat Astrid en Sandra verraaien hebben welke vriendinnetjes ik had. Dat is typisch Astrid. Op die manier trekt ze Sandra erin. Dat was mijn voorbeeld.

Officier van justitie Sabine Tammes: U weet het niet, u denkt het. Dat Astrid dat aan Sandra heeft laten zien.

Holleeder: Dat klopt.

Tammes: Dank u.

Holleeder: Ik denk het.

4 Reacties

 1. H.Boom
  16 mei 2018 - 18:26

  Wel opvallend, dat in de nieuwe agenda van de rechtbank, de inhoudelijke behandeling van de zaak zowat een maand is vervroegd, en dat er extra verhoordagen voor de zusters zijn ingelast… of is dat gebruikelijk?

  Reply
  • Harrie
   16 mei 2018 - 22:40

   Lijkt mij logisch als de Zussen en Sandra gewoon aan selectief geheugenverlies lijden. Ik vind de onderste steen boven moet komen en dat er wel wat kritischer mag gekeken worden naar de zussen en Peter.

   Duidelijk dat hun denken dat ze zo even vrijblijvend en geregisseerd kunnen komen kletsen zonder consequenties.

   Bij Astrid komt wel een steeds sterker beeld naar voren, dat het een stikjaloers en uit rancune handelend jonger zusje is. Dat is een veel voorkomend fenomeen in heel veel gezinnen en families en alles wijst daarop.

   Zij is gewoon expres een relatie aangegaan met Verhoek om de touwtjes ook in de criminele wereld in handen te krijgen. Het is bij haar ook niet zo dat ze dat echt allemaal uitdenkt en schaakt denk ik. Het lijkt meer op een patroon en het ligt meer in haar aard om al die handelingen te doen.

   Het zou zomaar kunnen zijn dat zij lijd aan een bepaald ziektebeeld, waarin ze geen zelfreflectie en geweten lijkt te hebben. Dat is zeer gevaarlijk, omdat het lijkt dat ze handelt alsof ze in haar recht staat en dat alles geoorloofd is.

   Zolang ze gewoon anoniem kan blijven blijft ze hiermee wegkomen.

   Ik las trouwens laatst de strip Asterix de Papyrus van Caesar, dat was heel herkenbaar voor deze zaak vond ik.

   Reply
   • haga
    17 mei 2018 - 10:35

    De appels vallen niet ver van de boom. Schijnbaar hebben de criminele genen zich niet alleen in Willem genesteld. Zo bezien is Astrid een treetje hoger op het gebied van strategie. Eigenlijk zou je haar als consigliorie van WH kunnen zien. Je kan je afvragen in hoeverre zij niet het brein achter Willem is . Endstra benaderen om hem bij te staan om crimineel geld in vastgoed te beleggen en hem daarna leeg te trekken en zijn collega’s met deze feitenkennis af te persen. Eigenlijk riekt de hele criminele levensloop van WH naar iemand met kennis van zaken op het gebied van wetskennis. En aangezien hij zwaar paranoïde is zullen er weinig mensen zijn die hij zou vertrouwen. Op zijn zusje de advocaat na die uitgebreid werd ingelicht hoe de ballen rollen. Heel sluw. Willem het imago en zusje het brein die waarschijnlijk ook weet waar de centjes gebleven zijn.

    Reply
 2. Anoniem
  17 mei 2018 - 12:57

  Wanneer heeft WH eigenlijk zijn volledige straf van 9 jaar wegens afpersing erop zitten?

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.