Paranoïde doodsteker Emmeloord: jammer van de dwangbuis

De PvdA in de gemeente Noordoostpolder wil weten wat er is gedaan met signalen over Idriz (36) , die vrijdagmiddag zijn 24-jarige plaatsgeboot Sabir doodstak. De partij heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. Meldt De Stentor. De andere politieke partijen willen dit blijkbaar niet weten, of is het een kwestie van: eerst komt, eerst maalt?

Vorig bericht, met filmpje over de aanhouding: klik op de afbeelding

Er is landelijk bar weinig interesse voor deze moord. Als de dader nou maar één keer Allahoe Akbar of zoiets had geroepen was het een ander verhaal geweest. Hier is duidelijk sprake van een verwarde man en ondernemers hadden de afgelopen weken bij hulpverlenende instanties meerdere meldingen gedaan. In de praktijk blijkt dat altijd lastig: je kunt mensen niet preventief ruimen. Er moeten erg duidelijke signalen zijn dat iemand een gevaar is voor zichzelf of anderen. 

Het gebeurde voor restaurant Taj Mahal van Ali Aktas.  Hij kende de dader, de 36-jarige Albaniër Idriz, goed. Hij vertelt in de krant dat een half jaar geleden de hoogzwangere vriendin bij de man was weggegaan en dat hij daarna compleet was doorgedraaid. Aktas had de politie meerdere keren gewaarschuwd. Hij was twee maanden geleden opgenomen in een kliniek in Almere, maar na drie dagen wilde hij naar huis: “Ik word gek hier.”

Slachtoffer is de 24-jarige Sabir. De mannen hadden geen ruzie, kenden elkaar goed. Vrijdagmiddag, even voor drie uur, was Idriz het restaurant binnengelopen. Hij had tegen Ali Aktas gezegd: “Waar is mijn vrouw, waar is mijn kind?” Hij krabde over zijn buik en trok de hele tijd zijn T-shirt omhoog en omlaag. Iets wat hij vaak deed. Een uur later stak hij Sabir dood. 

Buren vertellen dat Idriz ook als het steenkoud was buiten, hij soms urenlang heen en weer liep op het veldje voor zijn huis. Nog geen 24 uur voor de steekpartij liep hij poedelnaakt over straat. Ook dat deed hij vaker.

Volgens Aktas was Idriz paranoia geworden na het vertrek van zijn vriendin en zag hij een complot van mensen die zijn vrouw en kind expres voor hem verborgen hielden. Slachtoffer Sabir kwam ook vaak in het restaurant. “Een goede en lieve jongen.” Een paar dagen eerder had hij nog trots verteld dat hij een nieuwe baan had.

Crimesong van de dag gaat over een man in een dwangbuis, na het vertrek van zijn vriendin. Toen deden ze dat nog. How you gonna see me now, van Alice Cooper. Zie hier

3 Reacties

 1. Savannah
  15 mei 2018 - 11:25

  Nu zit het lied in mijn hoofd! :) Bijft een goed nummer, maar dit terzijde. :)

  U schrijft het goed: had de man Allahu Akbar geroepen, dan was de man “terrorist” maar nu heeft de dader dit niet gedaan en kijken de mensen er niet naar om.

  En niet te vergeten dat ALLE Moslims hier op worden aangekeken. Als de man Karst T. had geheten of Tristan van der V. dan worden toch ook niet ALLE Nederlanders hier op aangekeken? Dat begrijp ik dus niet, zijn die mensen zo vol van Moslimterrorisme?

  Ik weet best dat er #@% Marokkaantjes rondlopen, maar we hebben ook #@% Nederlanders. Gasten die leven voor/van criminaliteit.

  En we hebben natuurlijk mensen als u, die hun brood verdienen met criminaliteit. Maar die moeten er ook zijn! :))

  Reply
  • Maurits de Vries
   15 mei 2018 - 13:47

   Appels met peren, dame. Ik ben totaal geen racist, want dan heb je geen leven in deze multiculturele samenleving. Maar er zijn relatief gezien natuurlijk minder Karst T’s dan Mohammed B’s…

   Reply
 2. Mr.Wilson
  15 mei 2018 - 13:23

  Idriz? Rare naam voor een Roemeen

  Beste Mr. Wilson,

  Hoezo Roemeen?

  Hendrik Jan

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.