Paul (“onze man in Colombia”) is in Nederland. Wat nu?

“De rechtbank wijst het verzoek om De Jaeger te horen af. De rechters volgen het oordeel van het OM dat hij „onbetrouwbaar” is. Dat grieft hem. „Als justitie en politie je informatie kunnen gebruiken, hoor je niemand over betrouwbaarheid. Maar als jouw verhaal niet goed uitkomt, ben je in een keer onbetrouwbaar.” Hoe dat werkt, illustreert hij met een verhaal over Martin Kok, de misdaadblogger die eind 2016 is vermoord.”

Een fragment uit het interview met Cornel de Jaeger op de website van NRC Handelsblad. Wij kennen deze Cornel als Paul, ‘onze man in Colombia, de informant uit de Rotterdamse douanegate. In januari vorig jaar was ik bij hem in Colombia. Dat was een tamelijk hachelijk avontuur, omdat we ineens op onze hielen werden gezeten door mensen die met het Cali-kartel te maken hadden. We hadden wat lopen rondneuzen bij een huis dat in handen bleek van een van de topmannen van die groep. Werd niet op prijs gesteld. Doch dit terzijde.

De betrouwbaarheid van Paul, daar draait het allemaal om. Ik heb zijn levensverhaal in grote lijnen opgetekend. Komt aardig overeen met wat in NRC staat. Wat mij vooral is bijgebleven is de combinatie van lef en naïviteit: je moet maar durven, je hele leven als informant werken. Mensen met wie je werkt verraden aan de politie. Dat deed hij in Spanje, dat deed hij in Colombia. Ik heb dat nooit begrepen, en nog niet.

 

In NRC zegt Paul dat hij voor zijn dood veel contact had met Martin Kok, onder andere over de zaak rond de douanier. “Op mijn verzoek gaf een tussenpersoon Kok, op de dag van zijn dood, een usb-stick met informatie over die zaak. Toen dat uitkwam, ben ik gevraagd naar Nederland te komen om daarover te getuigen.”  De afspraak was gemaakt, ticket en hotel waren geboekt, maar uiteindelijk ging het niet door “omdat ze mijn veiligheid niet konden garanderen.”,

Hier past een enkele kanttekening. Die usb-stick, waar Martin het ook steeds over had, is naar mijn idee een broodje-aap. Volgens mij is alles wat daarop stond, al lang en breed bekend. Als dat niet zo is: dan is er toch wel ergens een kopietje?

Dat Paul is uitgenodigd voor een verhoor in Nederland, klopt. Was uitsluitend voor de zaak met Martin Kok: in ‘douanegate’ wilden ze hem niet horen. Vanuit justitie was dit alleen bedoeld om te voorkomen dat ze later het verwijt zouden krijgen dat ze dit losse eindje hadden laten liggen. Het was ook gewoon doorgegaan als hij niet zelf op het laatste moment dwars was gaan liggen.

Doet een beetje denken aan de gang van zaken bij een vorig voorgenomen bezoek aan Nederland. Op de dag voor de moord op Martin Kok zou Paul naar Nederland komen. Voor een ontmoeting met Martin. Martin had zijn ticket betaald. Wij zaten al klaar met een cameraploeg, maar Paul kwam niet opdagen. Zei dat hij in Spanje op het vliegveld was, en toen was teruggegaan. Omdat er iemand die bij hem was niet door de douane mocht, of zoiets. Een tamelijk ongeloofwaardig verhaal. Ik geloof eerlijk gezegd niet dat hij echt in Spanje is geweest en zeker niet dat hij serieus van plan was naar Nederland te komen.

Dat een tussenpersoon Martin op de dag van zijn dood een usb-stick heeft gegeven, is voor mij nieuw. Ik ben benieuwd wie die tussenpersoon is, voorlopig twijfel ik daar nogal aan.

Paul / Cornel in de haven van Barranquilla

Volgens NRC  werkte Cornel voor kartels in Colombia, legde hij contacten, zette transporten op en was hij betrokken bij de financiële afwikkeling van de cocaïnehandel. En werkte hij sinds 2010 samen met de Amerikaanse drugsbestrijding DEA en had hij contact met een Colombiaanse rechercheur. Dat laatste klopt in elk geval: die rechercheur heb ik gesproken.

Hij wil nu met zijn Colombiaanse vrouw en twee jonge kinderen terug naar Nederland, maar hij heeft hier wat vijanden: in het criminele circuit én bij de opsporingsdiensten.

In Colombia was hij in contact gekomen met de Nederlandse drugssmokkelaar Wim Ken Aalten, die in april 2013 een aanslag op zijn leven overleefde.

“Aalten is een klant van het kartel waarvoor De Jaeger de administratie doet. ‘Ik was hem wel eens tegengekomen en kende zijn naam. Voordat ik hem bezocht, had ik zijn naam voorbij zien komen in allerlei geldstromen.’ Aalten neemt De Jaeger in vertrouwen en vertelt over problemen met een partner in Rotterdam, René F., van wie hij nog miljoenen euro’s tegoed heeft. Volgens Aalten zit F. achter de moordaanslag.”

Hebben we ‘t hier vaak over gehad: de Rotterdamse douanegate, met onder meer die vergismoord op Rob Zweekhorst, die bedoeld was voor Dennis van den Berg. Justitie vond het niet nodig hem als getuige te horen, maar op verzoek van verdachten in de douanezaak is hij begin dit jaar naar Nederland gekomen om te getuigen bij het gerechtshof.

Had ik het een en ander over gehoord, ik dacht dat hij in België zat, maar het bleef nogal stil. Wat blijkt? “Een paar dagen na aankomst in Nederland zakte De Jaeger voor de balie van zijn hotel in elkaar. Hij lag drie weken onder een andere naam in het ziekenhuis. Inmiddels is hij vrijwel hersteld van zijn herseninfarct.”

Mijn interview met Paul (Cornel) staat hier

 

 

 

 

8 Reacties

 1. Pietje Bell
  14 mei 2018 - 13:26

  De Dea heeft een lange arm en geheugen als een olifant, erg onverstandig van “Paul” om hier te lande zijn heil te zoeken, het principe van de hand die je voed,niet te bijten gaat zeker op voor de DEA en het Cartel.
  PAUL en Martin dat is naar mijns inziens een spelletje geweest, waar Martin met beide ogen ingestonken is, het lijkt dat Paul vlinderscrime wilde gebruiken omdat hij als onbetroubaar bestempeld werd, zodat ie zo zijn verhaal kon vertellen, toch vreemd dat NRC dat stuk heeft en hij geen kontakt met jouw zocht, denk dat als ie echt hier zou gaan wonen ,hij niet erg lang meer in vrijheid zal zijn of geliquideerd wordt.

  Reply
 2. Doussie
  14 mei 2018 - 15:08

  Een storm in een glas water. Cornel de Jeager kan niets uit eigen wetenschap verklaren, hooguit wat kennis die W.K Aalten hem heeft verteld. Daarnaast zal hij zichzelf, i.o. met zijn raadsman niet gaan belasten. En het O.M zal alles op alles zetten om hem ongeloofwaardig neer te zetten. Heb door de TCI audio actie en grove leugens die Gerrit hem daarin vertelde 3 jaar overgehouden. Dus geef mij (Paul) portie maar aan fikkie!

  Reply
 3. Joey
  14 mei 2018 - 17:34

  Hij heeft in Nederland vijanden (Dennis vd B, R.F, Moes enz) en die zijn niet meer in staat om hem. Bij het kartel hoeft ie niet meer terug gezien het feit dat zijn persoonlijke begeleiding van de afwikkeling uitstaand schuld niet helemaal succesvol was verlopen en volgens mij mensen bang zijn dat hij het kartel/the firm verraadt…….Loose end!
  DEA heeft mal aan regels en is op project basis geïnteresseerd in mensen die ook in hun optiek vervangbaar zijn, dus daar zit ook geen reële gevaar.

  Reply
 4. Fredje
  14 mei 2018 - 18:00

  Als je het NRC verhaal goed uitspit ,komen er wat interesante uitspraken aan het licht , en dan vooral om die 300 kg , en waarom wilde het OM hem weer naar Nederland halen terwijl hij onbetrouwbaar was zoals het OM eerst stelde.ikzelf raadt aan om bij deze Paul uit de buurt te blijven omdat hij veel te veel conexies heeft die goed fout uit kunnen pakken.In wat Twitter uitspraken wordt nu ook de advocaat van Gerrit G gemaand om de verdediging neer te leggen dit komt mij heel erg als een duidelijke waarschuwing over .Hoe weet deze Paul trouwens dat de Hakkelaar de naam Wassink gebruikt ??? Nu nog iets anders, in milleu doet de ronde dat een dikke Nederlander niet alleen is in Nederland ,maar met Colombianen om de coke handel naar zich toe te trekken .. hoe kan dit eigenlijk ?? Voelt deze Paul zich soms onaantastbaar omdat hij beschermd wordt door misschien wel weer de DEA ,want wie kan mij uitleggen hoe deze Paul aan een A1 status komt ,deze status is hoog ongebruikelijk omdat deze status gekoppeld normaal gekoppeld is aan immuniteit

  Beste Fredje,

  Justitie zou hem alleen even naar Nederland laten komen in de zaak van Martin Kok, verder niks.

  Hendrik Jan

  Reply
 5. Siem
  14 mei 2018 - 21:36

  ‘Paul’ is een Wolf in schaapskleren die jarenlang als een ongeleid projectiel in criminele wespennesten heeft geroerd, met als gevolg zelfs doden.

  De verslaggever (Jan Meeus van het NRC) is of erg slordig, of erg dom, of erg selectief onderzoekend bezig geweest. Of heeft bewust heel wat informatie over de antecedenten van ‘Paul’ uit zijn artikel achtergehouden, waar het de betrouwbaarheid van ‘Paul’ betreft. Waarom?! Met wel doel?!

  Dergelijke onvolledige informatie in een gerenommeerd dagblad als het NRC is ronduit klachtwaardig. Het artikel is tevens een prachtig voorbeeld van onvolledige en sturende informatie via de media. Met welk doe in deze?

  Dat dat zonder controle van een eindredactie kan, in een krant als het NRC, is onvoorstelbaar schandelijk.

  Reply
 6. NN-crimewatcher
  15 mei 2018 - 09:20

  Hij zegt: “Spijt van zijn leven in de cocaïnesmokkel heeft hij niet. „Ik ben er met mijn volle verstand ingestapt. Weet je waar ik spijt van heb? Dat ik al mijn geld heb verbrast. Verder niet. Er is in Nederland vraag naar cocaïne. Waarom zou je daarin niet mogen voorzien?”
  Dan ben je in mijn ogen een van de allerlaagst soort afgezakte crimineel. Wel met je volle verstand in de coke-smokkel en handel stappen, maar wel je zakenpartners verraden. Als je nou nog informant zou zijn uit nobele motieven, dat-ie bijvoorbeeld dacht: ‘Toch erg dat er zoveel (jonge) mensen naar de klote gaan aan de coke, de Witte Sloper’, tja, dan zou ik zeggen: ok. Maar zelf eerst proberen flink je zakken te vullen (waar hij dus niet toe in staat is gebleken kennelijk) en vervolgens proberen jezelf in te likken bij de DEA en CIE/TCI om je eigen huid te redden, dus hij speelt/speelde gewoon een smerige dubbel-rol, waar hij (ook weer) mensen mee de vernieling in helpt, zulk soort criminelen heb ik echt 0,0 respect. Dat hij Martin Kok heeft willen gebruiken staat wel vast. En dat dit mogelijk tot de dood van Martin heeft geleid, is bijna ook wel zeker. Dan moet je wel iets meer weten van de achtergronden. Vast staat in elk geval dat Martin in één groot wespennest terecht is gekomen…

  Reply
 7. Pietje Bell
  15 mei 2018 - 11:56

  Als er nu nog criminele groepen zich met Paul verbinden ,vragen ze er gewoon om :)
  Spanje kan ie niet naar toe ivm zijn gesjoemel met OR goed, Over Nederland maar te zwijgen,z’n escapades met de IT, want het zijn voornamelijk oplichters die met de DEA gaan samenwerken,want je moet een bepaald karakter trekje hebben om dit te kunnen doen, het geld verzacht veel $1000 per kg cocaine, nou lijkt Nederland toch al niet zo slim,het Cartel heeft in Rotterdam een afdeling die zich bezighouden met probleem oplossing, zijn zeer effectief. Hoor weinig tot niets over Mink K en Paul, denk dat Libanon een eindhaven voor Paul zou worden

  Reply
 8. Pietje Bell
  15 mei 2018 - 11:57

  Zou ie je site nog lezen, vroeger reageerde hij nog wel eens :)

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.