Pinksteren met Danny uit Ypenburg en Pratende Piet uit Egmond Binnen

“Tip: vandaag is bij een pompstation van Texaco in Rotterdam – bij de afslag Kralingen –  Danny G. uit Ypenburg aangehouden, met 25 kilo cocaïne in zijn auto. Zat in verborgen ruimte.” Meldt iemand. Dat was gisteren. Die Texaco ken ik wel, Danny G. zegt me nog even niet veel en ik kan er nog niet meteen wat over vinden. Wellicht later vandaag meer. De laatste keer dat ik bij een Texaco tankte kreeg ik te horen dat mijn pasje allang niet meer geldig was, maar dat het ook geen nut had een nieuwe te bestellen: Texaco wordt overgenomen door een andere maatschappij. In die zin verbaast het mij dat hij bij een Texaco is aangehouden, als het ware. Doch dit terzijde.

Een ander dingetje: in een reactie naar aanleiding van de Holleeder-zaken viel de naam van Charles Zwolsman. Op de dag dat Cor van Hout werd geliquideerd, had Robert ter Haak bij Zwolsman op bezoek zullen gaan in de gevangenis. Als hij dat had gedaan was het allemaal anders verlopen. Maar achteraf kijkt men een rund in haar bips. Daar kwamen wat reacties over en naar aanleiding daar weer van vraagt iemand zich – niet zonder reden – af waar Piet A. van een transportbedrijf uit Egmond Binnen toch is gebleven. Die werd in de jaren negentig gekoppeld aan de groep Zwolsman. Piet was transporteur  van bloemen en bijna failliet. Toen is hij hasj gaan transporteren  voor de groep Zwolsman.”

In het boek van Marian Husken, over Zwolsman, komt deze Pratende Piet uitvoerig aan de orde. Hij was een soort kroongetuige avant la lettre. Een schim uit zijn verleden vraagt zich af: waar is hij nu en heeft hij nog geld. Om eventueel iets terug te betalen wat hij toen had geleend. De les – ook van deze Pinksterdag – is: uiteindelijk draait het allemaal om geld. Behalve als je een moeder hebt die in de Pentecost gelooft. Dat klinkt luguber, als je dat zo leest. Iemand stuurde mij de tekst: “His mama believed in the Pentecost.”

Dat denk je aan een of andere seriemoordenaar met een krankzinnige moeder, maar het is wat onschuldiger: Pentecost staat voor Pinksteren. De ballade gaat over de zelfmoord van dichter Frank Stanford uit Arkansas. Zijn moeder kwam uit Pineola, in North Caroline. Niet het meest vooruitstrevende deel van de VS, zullen we maar zeggen. De opname is gemaakt in Austin, Texas. Texaco…

Sonny shot himself with a 44

And they found him lyin’ on his bed

We drove on out to the country

His friends all stood around

Subiaco Cemetery

Is where we lay him down

I saw his mama, she was standin’ there

His sister, she was there too

I saw them look at us standin’ around the grave

And not a soul they knew

Born and raised in Pineola

His mama believed in the Pentecost

De Crimesong van de dag: Pineola, van Lucinda Williams. Zie hier

1 Reactie

  1. Joost
    27 mei 2018 - 18:43

    De ‘Texaco-shop’ gaat ingevuld worden door de Spar (buurtsupermarkt); het pompgedeelte blijft Texaco.

    Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.