Vrijheid lonkt voor Frenkie P. (Bende van Venlo)

Hebben we ‘t hier vaak over gehad: Frenkie P., van de Bende van Venlo. Veroordeeld tot levenslang vanwege zijn proceshouding, hij was anders tien jaar geleden al vrij gekomen. Bovendien was zijn veroordeling grotendeels onterecht: deels voor moorden die nooit zijn gepleegd.

Jos Emonts meldt vandaag in De Limburger dat de nu 45-jarige Frenkie in het voor hem gunstigste geval op 8 mei 2021 voor het laatst de celdeur achter zich dicht kan horen slaan. Het Adviescollege levenslanggestraften werkt aan een eerste toets. Die moet op 8 mei 2019 gereed zijn.

Op 8 mei 2019 is het 25 jaar geleden dat de politie Frenkie in Venlo in de boeien sloeg. Hij was toen net 21. Hij kreeg in 1996 levenslang voor de doodslag op Jeu Wissink uit Reuver, het bejaarde echtpaar Van Rijn uit Venlo en de moord op vier Turken uit Venlo. Van de vier Turken zijn geen namen bekend en geen lichamen gevonden, bij de moord op het echtpaar is het twijfelachtig of hij daarbij aanwezig is geweest: elk technisch spoor ontbreekt, er zijn alleen verklaringen van tamelijk labiele medeverdachten.

Frenkie P. zou in een van de eersten met levenslang kunnen zijn die zijn vrijheid terugkrijgt op basis van de nieuwe toetsingsregeling. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde in 2013 dat opsluiting zonder enig uitzicht op herbeoordeling en vrijlating onmenselijk is. Daarom moet voortaan na uiterlijk 25 jaar worden bekeken of een gedetineerde in aanmerking komt voor terugkeer in de maatschappij.

Frenkie zou wel moeten meewerken aan een opname in het Pieter Baan Centrum, de psychiatrische observatiekliniek, voor een risicoanalyse. Hij weigerde voorheen mee te werken aan onderzoeken naar zijn geestesgesteldheid. De rechters konden hem daarom geen tbs opleggen.

Hoe was de wereld in 1994, toen Frenkie van de ene op de andere dag uit de maatschappij werd gehaald? Er was nog geen internet (toch?), de muziek stond op cassettebandjes. Wat zal hij zijn ogen uitkijken als hij door Nederland rijdt.

Vorig bericht hierover staat hier

 

6 Reacties

 1. Nico van Empel
  18 mei 2018 - 10:01

  Ik gebruikte internet al in 1989. Muziek op een cd was er al 1987.
  Hoop wel dat Frenkie. P geen negatief advies mee krijgt van het Pieter baan centrum. Want als er iemand ten onrechte tot levenslang is veroordeeld, dan was hij dat wel. Maar zo zijn er wel meer die ten onrechte zijn veroordeeld, tot een levenslange gevangenisstraf.

  Reply
  • Houten kop
   18 mei 2018 - 11:53

   Toch knap van je aangezien het internet pas in 1993 is vrijgegeven door de Amerikaanse overheid.

   Reply
   • willemse
    18 mei 2018 - 15:52

    Dat is ook niet helemaal waar. in 1972 werd het internet vrijgegeven voor niet overheids- en onderwijs instellingen. Vanaf 1991 werd het internet vrijgegeven voor commerciële doeleinden, kwam er een gebruiksvriendelijke browser (Netscape navigator) en nam email in rap tempo het internationale faxverkeer over, niet dat email via de modem veel sneller was dan de fax, maar het bespaarde de internationale telefoonkosten van een fax.

    Reply
 2. Mr.Wilson
  18 mei 2018 - 13:45

  Levenslang is onmenselijk. Mag ik daaruit afleiden dat we moorden om financieel gewin dus als menselijk moeten zien?

  Een van die onbekende vier Turken was trouwens Ibo Karaca. Die andere drie waren zogezegd illegale Turken waar nooit meer iets van is gevonden. Nog geen bloedspattertje. In tegenstelling tot die mocro’s die bij Lau gingen pikken. Karaca is ook wel toegeschreven aan de bende maar niet aan Frenkie zelf. Hacibey Koksal heeft daar 15 jaar voor gekregen (dacht ik) maar de liquidatie is volgens de Venlonaren zelf het werk geweest van twee broers. Suleiman en Abdullah A. Abdullah is een paar jaar later zelf in Turkije geliquideerd. Drie keer raden wie dat op hun geweten hebben.

  Of hij wel of niet die drie extra Turken begraven heeft maakt eigenlijk niks uit lijkt me zo. Wissink en het echtpaar Van Rijn zijn slachtoffers genoeg. Het klopt dat die junk degene is die Frenkie bij de Van Rijns thuis heeft neergezet maar het is nu niet zo dat hij, omdat hij een labiele junk is, dus ook liegt.

  Daarbij waren er nog mensen in dat huis aanwezig die voor die roofmoord veroordeeld zijn die ook niet hebben ontkend dat Frenkie er was. Het is geen groot verlies voor de maatschappij deze psychopaat en Venlo wordt er niet leuker op als hij weer vrij mag rondlopen. Wat denk je dat hij dan gaat doen? Hamburgers bakken bij de McDonalds?

  Reply
  • Maurits de Vries
   18 mei 2018 - 18:22

   Nee, tuurlijk niet. Ik heb nog nooit iemand van 48 jaar hamburgers zien bakken bij McDonald’s…

   Reply
 3. MopNeus
  18 mei 2018 - 23:25

  Bende van Venlo, altijd een van mijn favoriete crime stories geweest. Ik ben van dezelfde generatie en groeide op met veel van dit soort prototype “patjepeeërs”. Waar blijft de tijd man? Opzichtige nep Versaci bloezen, Rolex horloges die nog nepper waren dan m’n moeders kunsgebit. Stekel haar met een matje in je nek. Geweldige tijd man. Typisch New Kids Turbo allemaal. Toen was penoze nog echte penoze, niet dat zielige “uitkijken voor mij want ik hoor bij de motorclub” gezeik.

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.