28 jaar plus tbs voor Michael P.: hinken op twee gedachten

28 jaar gevangenisstraf plus tbs, is de eis van de officier van justitie tegen Michael P.; de tbs is alleen bedoeld om hem langer op te kunnen sluiten, ik denk niet dat iemand ervan uitgaat dat iemand als hij te genezen is. De vraag is ook wanneer met de behandeling begonnen wordt: na het uitzitten van tweederde van de celstraf, of al veel eerder? 

Van Nescio kwam nog een commentaar binnen:

“Tweet van Saskia Belleman, 20 uur geleden: ‘Nu wordt hij boos als de OvJ zegt dat ze P. al voor de 10de keer “geen idee” hoort zeggen. “Weet u hoe u mij heeft laten martelen”, bijt hij van zich af.’

Deze korte tweet zegt heel veel over de persoon Michael P.

Hij ziet zichzelf vooral als slachtoffer (de zogenaamde ‘speelbal van omstandigheden’) en vindt dus dat hij het recht heeft om niet volledig open te zijn, omdat hij vindt dat hij werd gemarteld door justitie.

Zijn spijtbetuigingen en dat hij de volledige verantwoordelijkheid voor alles wat er is gebeurd op zich neemt gaan ook hiermee volledig teniet.

De zin “Weet u hoe u mij heeft laten martelen?” lees ik eerder als “weet u hoeveel vrijheden ik had om (Anne) te kunnen martelen?” want dat is meer op zijn plaats.

Dat Michael P. niet volledig openheid van zaken geeft blijkt ook o.a. hier uit:

– Ook na zeer indringende vragen stelt hij dat hij het kettinkje met groeidiamantje + Anne’s oorbellen “nooit heeft gezien”. Dat kán gewoon niet waar zijn en hij is toch echt de enige die kan weten wat ermee is gebeurd. Dit moet voelen als een nog een extra trap na richting de nabestaanden, maar daar houdt MP, gevrijwaard van zelfs maar het kleinste beetje empathie in zijn geest, totaal geen rekening mee;

– Het witte t-shirt van Anne was helemaal vrij van bloedsporen (‘brandschoon’), terwijl MP beweert dat hij het shirt had uitgetrokken nádat hij Anne vermoord had. Bloedsporen zouden volgens hem uit het t-shirt geregend zijn. Hoewel het toen inderdaad fors regende, lijkt mij dat ongeloofwaardig. Ook (vers) bloed laat toch altijd sporen na, zelfs onzichtbaar voor het blote oog?;

– Heel bijzonder: praktisch alles wat zijn vrienden/zijn vriendin hebben verklaard over bepaalde uitspraken die MP zou hebben gedaan / onthoofdingsfilmpjes waar hij van hield, zegt MP allemaal niets. Natuurlijk, al die mensen liegen en/of hebben gewoon de pik op hem. Zo lusten we er nog wel een paar;

– Als we de berichten mogen geloven was het lichaam van arme Anne erg zwaar toegetakeld toen het werd gevonden. Maar hetgeen MP daarover verklaart strookt niet met bepaalde ernstige verwondingen die ze had. Ik vrees dat Michael P. zich nog meer als een beest heeft gedragen dan hij wil toegeven om zo te proberen zijn eigen hachje nog enigszins te redden;

Mijn indruk van MP is dat hij zeer berekenend is.

Berekenend in het om de tuin leiden van behandelaars en mensen uit zijn omgeving.

Berekenend in zijn aanval op Anne Faber.

Berekenend in wat hij thans wel of juist niet verklaart.

Zijn manipulatieve karakter tezamen met zijn een of meerdere ziekelijke stoornissen, maken van hem een uitermate gevaarlijk persoon, dat is ook al meerdere keren gebleken. Ik vrees dat MP heel goed kan doen alsof hij ‘genezen’ is, maar dat hij nooit daadwerkelijk zal genezen.

Het leven van de nabestaanden van Anne moet op een haast niet te verteren wijze zijn kapotgemaakt. Anne komt er nooit meer mee terug, maar ik hoop voor de nabestaanden dat de straf die zij passend vinden, 30 jaar cel en daarna TBS, ingewilligd mag en kan worden.”

Aldus Nescio, nog voor het bekend worden van de eis. De vraag is ook of deze in het vonnis overeind blijft. Het is internationaal gezien een monstrum, zo’n lange celstraf plus tbs. Of iemand is toerekeningsvatbaar en verdient een lange celstraf (tot levenslang) of iemand is gestoord en dan word je opgenomen in een psychiatrische kliniek.

 

 

10 Reacties

 1. Nico van Empel
  12 juni 2018 - 15:20

  Of iemand is toerekeningsvatbaar en verdient een lange celstraf (tot levenslang) of iemand is gestoord en dan word je opgenomen in een psychiatrische kliniek.

  En daar ben ik het helemaal mee eens. Zo hoort het en niet anders. Je haalt de woorden uit me mond. ik ben er net toevallig over aan het schrijven

  Reply
 2. Harrie
  12 juni 2018 - 18:28

  Het probleem is, dat wij mensen onszelf zo belangrijk vinden, omdat wij zogenaamd een ontwikkeld gevoelsleven hebben en bla bla bla. Wij passen de hele natuur aan ons aan, terwijl wij ons juist aan de natuur moeten aanpassen. Wij maken willekeurig dieren dood en vervuilen de hele wereld en noem maar op. Dan loopt er zo’n gek als deze rond en die “moet” gewoon direct een spuitje krijgen. Mensen waarvoor het leven gewoon onleefbaar is, daar moet je gewoon geen partijen geld meer aan spenderen. Denk je dat het ooit veilig wordt om hem los te laten?

  Reply
 3. Rob
  12 juni 2018 - 20:35

  Als mensen zich wat beter in het strafrecht zouden verdiepen komt men er achter dat is de zwaarst mogelijke straf is en dat deze jongen nooit meer vrij komt.bij levenslang kan men altijd een verzoek tot gratie indienen na verloop van tijd en je moet er toch niet aan denken dat deze persoon ooit vrij komt.deze tbs regeling is gewoon zwaarder en is men altijd gedekt.het beste is levenslang met tbs maar dat kan helemaal niet .ik geloof dat men bij Ted de Turk van het koetsiertje in delft deze fout heeft gemaakt waardoor hij op verlof kon daardoor.levenslang en tbs kan niet omdat de tbs is opgelegd als terugkeer op een gegeven moment in de maatschappij en dat kan niet als je levenslang hebt.de rechter toendertijd heeft dat fout beoordeeld
  En inmiddels is die regel aangepast.deze jongen is geestesziek en wat mij verbaasd is dat zijn ouders nooit ter verantwoording zijn geroepen.als iemand aan weigert mee te werken aan een onderzoek in een Tbs kliniek zoals de dader in een eerdere zaak wil dat nog niet zeggen dat ze geen tbs kunnen opleggen.in dit geval kan de rechter onderzoek doen en met zijn direkte omgeving in overleg gaan om hun mening te vragen waardoor er alsnog Tbs opgelegd kan worden.dit hebben de rechters toendertijd waarschijnlijk gedaan en het advies meegenomen in het oordeel.als zijn omgeving toen al duidelijk had gemaakt dat hij niet spoorde dan had het waarschijnlijk niet zo n vaart gelopen

  Reply
 4. Reindert
  12 juni 2018 - 21:53

  Waarom had Michael tieraps bij zich, waarmee hij Annes handen achter haar rug vastbond? In combinatie met andere feiten zou dat kunnen duiden op voorbedachte rade.

  Reply
 5. dikke Lien
  12 juni 2018 - 22:48

  Kan je mij het verschil uitleggen dan tussen de gevangenis en een psychiatrische kliniek qua stoornissen?

  Reply
 6. Leo
  13 juni 2018 - 08:09

  Nog steeds een aantal vragen waarvan ik het bizar vind dat niemand ze in de rechtzaak heeft gesteld.

  Nadat hij Anne had verkracht, nam hij haar 15 min mee op de scooter . Waarom is Anne niet van de scooter gesprongen toen ze iemand tegenkwamen? Desnoods achterover want ze had toch een helm op. En wat dacht ze dat hij wilde gaan doen? Ook vanuit hem is het niet logisch om rondjes te gaan rijden aangezien hij toen al wist dat hij haar niet in leven zou laten in dat bos. En het lijk op de scooter nemen, NIEMAND die hij is tegengekomen ookal zou het snachts zijn? Geen straf is genoeg voor deze vieze hond het zal je dochter maar zijn. Goed dat ze de ergste details achterwege hebben gelaten…

  Reply
  • Rudy
   14 juni 2018 - 17:13

   Hij was van plan (of heeft het echt gedaan) om Anne nog nog een keer te verkrachten net zoals hij dat met de meisjes in Nijkerk deed.

   Reply
   • Piet Snot
    16 juni 2018 - 00:21

    dat klopt niet.

    In Nijkerk dwong hij de meisjes ter plaatse, aan de rand van het bos en de weg bij een woonwijk, tot handelingen, en toen er iemand aan leek te komen heeft hij ze dieper het bos in meegenomen om verder te gaan, op uiterst koele beheerste manier zonder enige paniek of angst (daarom geen sociopaat maar psychopaat). Hij heeft ze stil gehouden door te zeggen dat als de een een geluid zou maken of proberen te vluchten, hij de andere dood zal maken. Nogmaals signalen psychopathie. En verder heeft hij ze niet ‘onderbroken’ verkracht. Wel heeft hij ze ook elkaar laten bevredigen, en behoorlijk z’n tijd genomen. En zo zijn de details van Nijkerk dus mijn beste Rudy

    Overigens laten sociopaten sporen na door impulsief ondoordacht gedrag, met onrust gepaard gaand. Een psychopaat laat sporen na doordat hij zich onoverwinnelijk acht en onpakbaar, te slim voor de recherche.

    Voor Michael P. geldt eigenlijk ook dat hij nog steeds middenin (de slotfase) zit van zijn ‘fantasie’, dat behelsde niet alleen de misdaad maar ook het misleiden van de politie en iedereen in zn trajecten. Bedenk je ook, voor hem scheelt het helemaal niet veel ‘binnen’ of ‘buiten’, psychopaten teren op andere mensen manipuleren en domineren en ‘meester van hun omgeving te zijn’.

    Een ander bizar feitje over psychopaten is dat ze van een slachtoffer van iets (van hun) oprecht vinden dat iemand zelf schuldig is aan hetgeen hem/haar wordt aangedaan. Een kromme gedachtegang die ik maar moeilijk, en zeker niet geheel, kan bevatten. gelukkig

    Verder vind ik de zaken die Leo hierboven aankaart zeker goeie argumenten, die alleen maar de zoveelste hiaten van zijn verhaal zijn.

    Zoals in het artikel al gesteld, hij heeft m.i. idd een ‘mooiere’ versie verteld dan de werkelijke, omdat hij heel heel goed weet wat hij zichzelf heeft zien doen, en fantaseren al zn halve leven, en snapt dat hij niet kan laten zien wat voor monster hij werkelijk is. Iets waar hij zelf zich aan moet overgeven voor zijn idee, geen keus hebbend, hij is een monster, en heeft het omarmd, moet wel. Zijn huidige maskers zijn om dat monster te beschermen, zichzelf. De combinatie van intelligentie maar geen empathisch vermogen, en psychopatische pers.heids-stoornis, maakt een bizarre gevaarlijke gek, met veel charmes, en sadistische fantasieen.

    Reply
 7. ton
  13 juni 2018 - 11:53

  Er zijn in Nederland wat plekken waar zo,n psychopaat in verdwijnt..
  Het zijn echte,,vergeetputten,,
  Een afdeling van een gewone GGZ wil die knul niet in behandeling nemen..
  Dus verdwijnt hij en word vergeten,,,alleen niet door de nabestaanden van het slachtoffer..
  Misschien ook niet door HJ want die schrijf over dat soort mensen..monsters..

  Reply
 8. Albert
  15 juni 2018 - 03:35

  Ik vind tbs in dit geval onverantwoord.
  Dit is al de tweede keer dat hij voor zoiets veroordeeld is.
  Hij heeft 6 jaar vast gezeten en doet het gewoon meteen weer maar nog erger.
  Zo iemand kan je behandelen maar niet genezen.
  De volgende keer ook al is hij 50+ doet hij het gewoon weer maar dan slimmer…
  Levenslang lijkt mij het beste.

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.