Cor en Willem in café Murk: lachen, gokken en uitdelen

Hadden we ‘t van de week over, die gruwelijke Werfkeldermoorden in Utrecht, zoals beschreven in Crimineel Utrecht. Zowel de slachtoffers (René Lambo en Jan Emo) als dader Erwin van L. waren stamgasten van het roemruchte café Murk in Utrecht, van Jopie Hogervorst (alias Spitsie). Het was een verzamelplaats van paardenliefhebbers. Ook Flap/Flappie, een van de goede vrienden van Cor van Hout, was daar kind aan huis. 

In een interview met een horecablad vertelde Hogervorst enige tijd geleden dat Van Hout wekelijks in café Murk kwam. “Hij was gewoon een goed mens. Misschien wel eerlijker dan de meeste mensen.” 

Hogervorst was door de paardenraces, een grote hobby van hem, met de ontvoerders bevriend geraakt. Vooral Cor van Hout was veel op paardenkoersen te vinden, om te gokken. Op de foto boven: Cor met Gijs van Dam junior op Duindigt.

Hogervorst kwam Cor en Willem tegen bij paardenraces door heel Europa. Hij kende hen al van vóór de ontvoering. In de tijd dat ze vastzaten, ging Hogervorst bij Cor op bezoek in de gevangenis. In Crimineel Utrecht vertelt hij: “Hij had de cipiers omgekocht, dus aten we samen een lekker stukkie biefstuk in de gevangenis.” Normaliter mocht een gevangene een half uur bezoek krijgen, Van Hout regelde dat Hogervorst zes uur kon blijven.

Zaterdagmiddag was de vaste aanlegdag van Cor bij Café Murk. Zodra hij er was, werd ‘de binnenstad’ ingelicht en kwamen de Utrechtse vrienden langs. Als Cor wat gedronken had, werd hij vaak erg vrijgevig: een honderdje hier, een duizendje daar. Cor had genoeg. Cor werd in 2003 geliquideerd. Hogervorst was aanwezig bij de begrafenis en hij gaat nog elk jaar naar het graf.

Ariën Kaale, een van de andere vrienden van Cor, herinnerde zich een voorval bij een paardenkoers in Frankrijk. Dat staat beschreven in het boek over Cor.

Ariën: “Cor had een flinke klapper had gemaakt, door te wedden op twee Nederlandse paarden. Eentje van Jopie Hogervorst en eentje van Paul Wals, een autospuiter uit Landsmeer die ook paarden had lopen. Hij had een half miljoen of zo gewonnen. De obers kregen enorme fooien, hij was echt aan het strooien met pakjes francs. De vrouw van de jockey zat ook bij ons aan tafel.

Die jockey was een Belg, Jos Verbeeck. Hij had een Russische vriendin. Cor zat haar vreselijk te versieren. Hij had ook al een flinke slok op. ‘Nog één kussie!’ en dan kreeg ze weer een pakje. Die jockey was woest. Die zegt: ‘Ik ga je doodschieten. Ik ga een pistool halen.’ Het leek of hij dat ook echt van plan was. ‘Oké,’ zei Cor, ‘nog één kussie dan!’ Wij vonden die jockey een eikel. Cor was pakjes geld aan het uitdelen, ook aan die Russische. Cor had haar een dure portemonnee gegeven, zegt die jockey: ‘Een portemonnee, daar hoort ook geld in.’ Gaf Cor weer wat. Ik weet niet meer wie, maar iemand zei toen: ‘Nou is het wel genoeg geweest.’”

Inmiddels is café Murk beide stamgasten kwijtgeraakt. Cor bij de derde aanslag op hem. Overigens: bij de tweede mislukte aanslag, met het scherpschuttersgeweer bij de woning in Amstelveen, kwam Cor die avond van café Murk.

Of ze Willem nog terugzien bij Murk? Vandaag is er weer een Holleederdag. Ik ben inmiddels al in de Bunker, waar het nog erg rustig is. Het zal waarschijnlijk grotendeels gaan over het verzoek tot schorsing van de voorlopige hechtenis waar het de verdenking betreft inzake de moord op Cor.

Bijna iedereen die het tot nu toe heeft gevolgd zal het erover eens zijn dat de verdenking jegens Holleeder erg dun is en dat er geen spoortje van bewijs is aangedragen. Behalve de verklaringen van Astrid en Sonja. Maar de kans dat de rechtbank het verzoek zal honoreren, lijkt mij klein.

Zou wel een mooie stunt zijn: iedereen op het verkeerde been zetten. Zo van: hij krijgt toch echt een eerlijk proces. En hem dan later natuurlijk wel veroordelen voor die andere zaken, waar wellicht wat meer bewijs of overtuiging is. 

4 Reacties

 1. Harrie
  14 juni 2018 - 17:33

  Een beetje off topic, maar omdat dit het laatste bericht is over Holleeder….

  Ik vraag me toch af wat voor man Fred Teeven is/was?

  Wie kan daar wat duidelijker over zijn?

  Ik heb hem in 24 uur met gezien en daarin kwam hij op mij heel sympathiek over en legde daar heel logisch en begrijpelijk uit hoe een deal tot stand komt en wat de voor en nadelen daarvan zijn.

  Nu is hij zomaar buschauffeur en dat vind ik ook wel weer sympathiek, dat hij dat leuk vind enzo.

  Maar het is toch een man, die heel wat heeft gezien en heel wat weet over heel veel zaken, terwijl hij zich gedraagt alsof hij jarenlang een schooldirecteur is geweest en waar iedereen heel fijn mee door 1 deur kon.

  Hij lijkt oprecht zonder vals geweten rond te lopen en je geloofd hem ook zo op het oog.

  Ik kan me haast niet voorstellen, dat hij iets zou doen wat totaal buiten de wet valt.

  Ok, er moet bij een deal van beide kanten water bij de wijn en geven en nemen,

  Maar het lijkt mij toch dat hij beschikt over essentiele informatie in de zaak Holleeder.

  Waarom komt hij niet getuigen of iets in die trant? Misschien een domme vraag maar toch.

  Reply
  • Karel
   15 juni 2018 - 12:18

   Ik denk dat deze man Fred T meer bloed aan zijn handen heeft dan WH ,gezien de manier van het runnen van informanten/infiltranten en het lekken van info naar deze zelfde gerunde criminelen! Het was al ten tijde van Evert T in 80-er jaren

   Reply
 2. Dirk
  14 juni 2018 - 20:02

  Cor kwam ook vaak op dinsdag bij Murk, daarna ging hij naar de asw bij de paardengokwinkel gokken.
  Mijn maatje Hedde werkte daar bij de kassa en belde mij altijd wanneer Cor er was.
  Zette ik 250 gulden in op de zelfde paarden waar Cor op gokte en echt altijd had ik een paar ruggen winst.
  Vertelde ik een keer tegen Cor, dat ik door hem best wel een leuk bedrag elke keer won.
  Moest hij lachen, zei dat je met mennen dit niet kon winnen en gaf hij mij een kleinigheidje voor de mazzel.
  Hij is een paar keer langs geweest vanwege interesse in mennen, maar is er nooit van gekomen zelf te gaan mennen.

  Reply
 3. Teun
  14 juni 2018 - 20:12

  Redouan taghi willen we over lezen die ouwe jordanezen is nu weleens mooi geweest levenslang net als dino meer zit er niet in

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.