Drie keer levenslang voor Henri van Breda voor bijlmoorden

Het is een van de gruwelijkste moordpartijen van de afgelopen jaren: in 2015 slachtte Henri van Breda (23) in Zuid-Afrika zijn ouders en broer af met een bijl. Zijn zusje overleefde de aanslag wonderbaarlijk. Henri is afgelopen week veroordeeld tot drie keer levenslang. Zusje Marli erft het  familiefortuin van zo’n 13 miljoen euro. 

Het doet erg denken aan de moord op de familie Steenkamp, in Griekwastad, waarbij Don zijn ouders en zusje doodschoot. Daar was het motief dat hij – toen hij en zijn zusje een paar dagen alleen op de boerderij waren geweest – hij wat ontucht met haar had gepleegd en dat zij van plan was dat te gaan vertellen.

Bij beide daders valt de onbewogenheid op: Don Steenkamp ontkende en vertrok geen spier tijdens het proces. Van Henri van Breda wordt gezegd: “Het deed hem allemaal niet veel: hij bleef er onbewogen bij op de rechtbank in Kaapstad.”

De moorden waren begin 2015 in de luxe villa van de schatrijke familie in Stellenbosch, bij Kaapstad. Henri maakte zijn vader Martin (54), zijn moeder Teresa (55) en zijn broer Rudi (22) af met een bijl. Zus Marli, toen 16,  overleefde. Henri probeerde nog de verdenking van zich af te wenden door zichzelf te verwonden, maar hij viel al snel door de mand.

Don Steenkamp beweerde dat onbekenden waren binnengedrongen, dat het een ‘plaasmoord’ was. Henri zegt dat twee mysterieuze zwarte mannen met een bivakmuts op de zwaarbewaakte villa waren binnengedrongen.

Zijn motief bleef vaag. Er waren geruchten dat hij drugsverslaafd was en schulden had, maar tijdens het proces bleek dat niet.

Er is wel íemand die in zijn onschuld gelooft: vriendin Danielle Janse van Rensburg. Zij begon een jaar na de moorden een relatie met de hem en acht hem niet tot zulke wreedheden in staat.

Gaan we naar Griekwastad. Foto boven: Marthella Steenkamp. Ik was bij het proces waar broer Don terechtstond. De reportage staat in het boek Misdaadjournalist on the road. Op de website schreef ik er over:

“When I was seventeen… It was a very good year for smalltowngirls…” Beetje raar begin van een stukje over een aangrijpende moordzaak. Maar ik moest er af en toe aan denken toen ik bezig was met het verhaal over de moord op Marthella Steenkamp en haar ouders. Dat heb je soms, dat je denkt bij sommige mensen: wat hadden we als wereld, land, familie, gezin veel gemist als hij of zijn om wat voor reden dan ook jong was gestorven. Door ziekte, ongeluk, misdrijf, whatever.

Dat had ik bij Marthella Steenkamp. Levenslustig, mooi, talentvol op allerlei gebieden. Een ‘smalltowngirl’ van bijna vijftien. Daar hadden heel veel mensen nog heel veel plezier aan kunnen beleven. Maar op een hele slechte Goede Vrijdag, in 2012, vond haar oudere broer Don (nu 17) het nodig het gezin uit te roeien.”

Vorig bericht, met een link naar dat When I was seventeen van Frank Sinatra staat hier

Don Steenkamp

Over het Steenkamp-verhaal was ik destijds te gast bij Tineke de Nooij, op Radio 5 (elke middag tussen twaalf en twee). Luister ik nog altijd naar, ook in het buitenland. Wordt even een wat vreemd bruggetje naar de Crimesong van de dag.

Tineke heeft als vast onderdeel ‘drie in één’. Drie platen die iets met elkaar gemeen hebben en dan mogen de luisteraars dat raden. Afgelopen week zat daar een hele rare bij, waarvan het mij verbaast dat Tineke daar niks over zei. Er werden drie nummers gedraaid die iets met drugs te maken hadden: ‘She likes weeds’ van de Tee Set, nog eentje die ik zo niet meer weet, en: Blowin’ in the wind, van Bob Dylan…

Dan vraag je je toch af: zijn ze daar bij Radio 5 nou helemaal van de pot gerukt, inclusief de luisteraars, weten ze echt niet beter? Bij Bob Dylan gaat het over antwoorden die verwaaien in de wind. Heeft in de verste verte niks met drugs of blowen te maken. 

Dan hadden ze beter een veel te weinig gedraaid nummer als Sister Morphine van de Rolling Stones kunnen nemen. Kan ik ook wel een vergezochte redenering op loslaten. In het bericht gaat het over ‘zusters’.

‘Zuster Morfine’ gaat overigens over een wat ander soort gebruik van drugs dan waar je in de jaren zestig meestal aan dacht: dit gaat over een slachtoffer van een verkeersongeluk dat aan de morfine ligt.

 

2 Reacties

  1. 11 juni 2018 - 08:37

    Het gebeurt opmerkelijk vaak dat witte mensen zwarte mensen beschuldigingen van horror daden dat ze zelf uitvoeren…… Daarom zwarte piet smink geeft ze alibi….

    Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.