Hoe het afluisteren van een journalist mislukte

Hoe veilig zijn journalisten voor justitie? We hadden het eerder al over de zaak waarbij politie en justitie eind november onaangekondigd het huis doorzochten van oud-wethouder Jos van Son (64) uit Rosmalen. In het kader van het mogelijk schenden van het ambtsgeheim. Van Son zat vast op verdenking van dat strafbare feit.  Hij zou hebben gelekt over de burgemeestersbenoeming.

Voor het Brabants Dagblad schreef verslaggever Jos van de Ven daarover. Hij wist natuurlijk wie het lek was, maar als journalist hoeft hij dat niet vertellen. Onlangs bleek dat justitie zich daar niet bij neerlegde en niet heeft geschroomd zijn telefoongegevens op te vragen.

Esther Vroegh is de advocaat van Jos van Son. In een interview met het Brabants Dagblad noemt ze de aanpak van het Openbaar Ministerie van het burgemeesterslek “het zoveelste voorbeeld van onkunde en grove veronachtzaming van de rechten van betrokkenen.”

Hoofdofficier van justitie Heleen Rutgers maakte bekend dat tijdens het onderzoek een afluisterpoging in een Rosmalens horecabedrijf was mislukt. 

Het Openbaar Ministerie had op 2 februari alles voorbereid om  Jos van Son en verslaggever Jos van de Ven af te luisteren. Het was niet doorgegaan “wegens tijdgebrek.” Een typische ‘OM-waarheid’.

Esther Vroegh: “Ze stonden gewoon bij de verkeerde horecagelegenheid. Ze waren bij de zaak waar Van Son en Van de Ven elkaar zouden spreken. Toen de afspraak werd verplaatst was het te laat om daar te gaan afluisteren.”  

Van Son was een paar dagen voor de mislukte afluisterpoging uitgenodigd voor verhoor. Volgens Esther Vroegh een bewuste val, om hun gesprek over de aanhouding op 6 februari te kunnen opnemen.  De rijksrecherche had met goedkeuring van de betrokken officieren, zonder de daartoe geldende regels, de historische belgegevens van Jos van de Ven opgevraagd en geprobeerd om het gesprek af te luisteren.

 

1 Reactie

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.