Hoe oude schedels (‘bizarre seks’) iemand de kop kosten

Er zijn dagen – en niet de minste – dat je niet aan Willibrord Frequin denkt. Jaren geleden was dat anders: toen kon je geen dag om hem heen.  Het zal toeval zijn dat ik niet eens ver uit de buurt was toen in Toulouse 17 schedels in een vuilniszak werden gevonden.  
Onze Zuid-Franse correspondent bericht dat er een oud pand gesloopt moest worden. Een paar experts gingen even kijken hoe dat het beste kon en bij hun onderzoekje stuitten ze op een vals plafond waarachter een vuilniszak verborgen lag. Nieuwsgierig maakten ze die open en troffen er zeventien schedels in aan.
 
De ‘oogst’ van een serie-moordenaar? De gendarmerie werd gealarmeerd, maar die zag er weinig ‘handel’ in, men vermoedde dat het om tamelijk gedateerde koppies ging. Iemand kwam toen op lumineuze idee om te gaan rondbellen naar musea en de medische faculteit van de universiteit.
 
Hij had snel beet: in 2010 zijn er bij een inbraak in het vroegere gebouw van die faculteit onder meer schedels buit gemaakt. Die zijn nu teruggevonden. Het gaat om schedels die bij een opgraving in Soedan zijn gevonden en die zouden dateren uit de 3e eeuw na Christus. Dus inderdaad: iets gedateerd. Maar volgens de universiteit zijn ze in wetenschappelijk opzicht van onschatbare waarde. 
Bizarre seks
Interessant, dus, maar criminologisch niet van belang. Met de hoofdenaffaire die oud-Brandpunt-verslaggever Willibrord Frequin de journalistieke kop kostten, lag dat anders. Bij een inbraak gestolen hoofden kwamen bij hem terecht en hij dacht dat er een levendige handel was deze zaken, voor ‘bizarre seks’.
Dat leidde uiteraard tot veel opschudding; naderhand bleek dat Willibrord bij de neus was genomen door criminelen. En dat hij zich misschien wat al te gretig had laten nemen. Nog weer veel later werd duidelijk dat Willibrord bewust uitgeschakeld werd als verslaggever omdat hij met een voor criminelen vervelend onderzoekje bezig was.
Staat allemaal uitvoerig beschreven in mijn in 2013 verschenen boek Misdaadjournalist. Een link daar naar toe (“Hoe Willibrord Frequin zijn Golgotha vond”) staat hier

1 Reactie

  1. Andre
    12 juni 2018 - 13:34

    Dat was Ron de Jong toch?

    Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.