Lachen en huilen met Peter R. de Vries

Mensen die hem niet kennen, betichten Peter de Vries nogal eens van humorloosheid. Mensen die hem kennen, weten wel beter, maar misdaad leent zich doorgaans niet voor humor en dan blijft het al gauw bij al dan niet geslaagde woordgrapjes. Zijn ‘roast’ van Humberto Tan deze week liet zien dat hij meer humor – een heel wat venijniger – heeft dan menig cabaretier (m/v). 

Wat mij opviel is dat in veel reacties Humberto Tan wordt gezien als het lijdend voorwerp van de toespraak, terwijl die er op een paar sneren na genadig afkwam. Het waren juist de RTL-bazen en – coryfeeën die ervan langs kregen.

Een paar dagen later was het weer een PRDV-dag, dit keer in de Bunker. Gisteren, tijdens het Holleederproces, ging het vooral over de aantekeningen die hij voor zichzelf had gemaakt van zijn vele gesprekken met Willem Holleeder. Daarbij viel voor Holleeder en zijn advocaten niet veel te lachen.

Het kan natuurlijk altijd wezen dat Peter een keer iets verkeerd heeft begrepen of op details er wat naast zit, maar wie hem kent weet dat het ondenkbaar is dat hij opzettelijk onjuiste dingen op zou schrijven. Als Holleeder de juistheid van de notities  betwist, moet hij van goede huize komen om de rechters te overtuigen van zijn geloofwaardigheid.

Als je er één voor Holleeder positieve conclusie uit kunt trekken, is het deze: dat ook uit al die gesprekken nergens enig bewijs te vinden is dat hij betrokken is geweest bij of opdracht heeft gegeven voor liquidaties. Is niet zo vreemd: hij zou wel gek zijn om zich hierover uit te laten, maar feit is dat er tot nu toe in het hele proces nog niks aan wettig en overtuigend bewijs is aangeleverd. Niet van de kant van Astrid, niet door getuigen, niet door Peter de Vries.

Hier nog aan analyse van gisteren, van onze inmiddels vaste commentator ‘Batman’

“Moeilijke dag vandaag voor Holleeder met die handgeschreven verklaring die Peter R. de Vries heeft ingeleverd bij de rechtbank. Lijkt me een ijkpunt in dit proces, zover het niet de knock-out is. Dat Holleeder zich ineens, omdat het Soerel raakt, na 23 procesdagen gaat beroepen op zijn zwijgrecht betekent volgens mij alleen dat hij bang is voor eventuele verklaringen die Soerel vervolgens over hem kan gaan afleggen.

In het Parool-verslag las ik dat Holleeder ook toegaf met Lucas Boom in drugshandel te zitten, of te willen stappen, terwijl hij eerder dit proces nog zo stellig verklaarde niet in drugs te doen, maar alleen geld uit te lenen. Maar goed dat was niet de belangrijkste issue vandaag.

Ik moest vandaag opnieuw aan een opmerking denken, die Sandra in een van haar getuigenverklaringen maakt. Op een gegeven moment corrigeert zij de verbalisant omdat die zegt dat Mieremet Endstra de bankier van de onderwereld noemde. Sandra zegt dan dat John hem niet de bankier van de onderwereld, maar de bank van de onderwereld noemde. Klein detail, maar toch. Het lijkt mij dat een bankier iemand is die actief bezig is met het bankieren en een bank een meer passieve houding aanneemt.

 

Mijn idee is dat, zeker in het geval van Sam en John, maar mogelijk ook andere gevallen, Endstra door de organisatie rond Hillis, Soerel en Holleeder is gebruikt als middel om anderen af te persen. Endstra werd dus, mogelijk niet vanaf het begin maar op enig moment, eigenlijk door hen gerund. Hillis had al in 1992, als een van de eersten zijn XTC-opbrengsten bij Endstra gestald. Andere criminelen werden overgehaald om ook bij Endstra te investeren, omdat hij zo handig zwart geld wit kon wassen.

Endstra zal daar in het begin gewoon volop aan mee gewerkt hebben, maar het masterplan deze groep criminelen was gewoon, andere criminelen van hun geld af te helpen. Wij controleren en de bank en zijn de machtigste hier, wie maakt ons wat.

Eerder dit jaar verklaarde Holleeder dat hij Klepper ervan verdacht de anonieme tipgever te zijn geweest van de wapenstash aan de Nachtwachtlaan. Als gevolg hiervan zou hij een tijdje hebben vastgezeten en zou Klepper zijn handen hebben vrij gehad om rechtstreeks naar Endstra te gaan. Ik vond dit toen al een raar verhaal, want Holleeder zou volgens eigen zeggen ondergeschikt aan Klepper en Mieremet zijn en die zouden dus zonder deze truc ook naar Endstra kunnen. Maar als Klepper dit inderdaad gedaan heeft en ook nog om die reden, dan zou dat denk ik eerder met de dreiging van de groep Hillis te maken kunnen hebben.

Overigens had de ontdekking van deze wapenstash in de zomer van 1999 en de arrestatie van Mink Kok ook tot gevolg dat Soerel de plek van Mink in de organisatie van Hillis zou overnemen. Hillis zelf zou daarnaast vaker in het buitenland verblijven en de dagelijkse leiding meer aan Soerel overlaten. Volgens Sandra heeft Holleeder nadat hij in 2012 uit de gevangenis kwam overigens ook tegen haar gezegd dat Dino de opdrachtgever voor Sam geweest is.

Uit de handgeschreven brief van Holleeder kwam vandaag naar voren, dat Paarlberg en Endstra grote bedragen aan Hillis moesten betalen. O.a. de 17 miljoen euro die tot februari dit jaar aan Holleeder werd gelinkt, zou Paarlberg aan Hillis hebben moeten betalen. Ook zou Soerel betrokken zijn geweest bij de afpersing van Endstra. Endstra zat dus volgens mij op een gegeven moment in de tang tussen de criminele investeerders aan de ene kant en hun criminele afpersers aan de andere kant.”

Aldus Batman

En deze van Siem:

“De rol van Haico Endstra, met opnameapparatuur in dienst van het OM, verklaart in ieder geval de coulante regeling voor Haico, zonder strafvervolging en met behoud van tientallen miljoenen in de pocket. Niet fris.

De rol van Mieremet die in conclaaf ging met de Telegraaf en een eenzijdig verhaal over Endstra de maffiabankier op hing om het restant van zijn geld binnen te halen, nadat met harde maatregelen het gros al was afgedwongen, ook niet fris.

De (mogelijke) door Holleeder beschreven rol in bovenstaande: schaken is niet strafbaar, er is nog steeds geen spat van keihard bewijs tegen hem en het proces tegen hem legt vooral bloot dat ‘de zaak’ barst van alternatieve scenario’s en tal andere verdachten met belangen.

Overigens, op een recent topic reageerde ik niet vanwege alle verwarrende onderlinge intriges. Maar, en, ik begrijp inmiddels wel waarom de zussen pas na de moord op Hillis het plan hebben opgevat te gaan verklaren tegen hun broer. Eindelijk vrij baan, zonder weerwoord van- of angst voor Stanley Hillis waardoor de moord op Cor van Hout, zonder enige tegenspraak of risico, eindelijk in de schoenen van broer Wim kon worden geschoven.

Let wel: dezelfde Stanley waarvoor zus Sonja het Spaanse optrekje zou moeten hebben verkopen om ‘de moordenaars van haar man Cor’ via Stanley te kunnen laten betalen. Waarna Stanley, volgens de verklaring van de gezusters, zou hebben gezegd: ”Laat maar zitten.” Omdat Sonja ooit bij bezoeken aan de bajes zo attent was geweest de partner van Hillis in haar auto mee te nemen toen Hillis ook gedetineerd zat.

Koek-koek. Dure ritjes, waarvoor Hillis uit ‘coulantie’ de betaling aan de moordenaars van Cor zou hebben laten lopen.

Wat was de noodzaak voor de verkoop van het Spaanse huis dan nog? Geen. Precies de reden waarom het na de moord op Cor nog lang duurde voordat het huis via een vage constructie aan Grifhorst den boekhouder verkocht werd.

Door de dood van Hillis zag Astrid haar kans om zichzelf en zus Sonja, nadat beiden al in 2007 (na de definitieve veroordeling van Holleeder voor afpersing) door het OM formeel als verdachten van witwaspraktijken waren aangemerkt, vrij te pleiten, De moord op Hillis kwam goed uit om de strategie te wijzigen: niet Hillis maar broer Wim was de kwade genius die achter de moord op Cor zat.

Drie vliegen in een klap: twee zussen die ineens ‘de waarheid’ durven uit te spreken, met de uitdrukkelijke wens broer Wim voor eeuwig in het cachot te houden, het Goudsnip dossier met zo min mogelijk schade regelen, want wat is ruim een miljoentje en door je diensten aan te bieden aan het OM met de hoop uiteindelijk verlost te worden van de aanmerking verdachte, Wat ook gebeurde.

Knap gedaan, en ook niet fris.”

Aldus Siem.

9 Reacties

 1. broer
  9 juni 2018 - 10:45

  Tot een jaar geleden woonde Marcel Grifhorst nog in dat huis van Cor in Spanje.

  Thomas van der Bijl verklaarde al dat Sonja ook achter de moord van Cor zat omdat Cor inmiddels met een andere vrouw was en ze langzaam aan haar geld zag verdwijnen. Cor onderhield haar wel maar het werd steeds minder.
  en nu naait ze haar broer er ook in om zijn deel te pakken.
  Ze verraden Arien Kaale ook nu door die opnames naar buiten te brengen. De beste vriend van Cor. Dino komt er nu heel slecht vanaf.
  Ze pakken niet alleen Willem maar ze geven er veel meer de doodstraf en Peter de landverrader doet daar aan mee.
  BIZAR!!!!

  La Bella Maffia

  Reply
 2. ricardo
  9 juni 2018 - 11:05

  Siem biedt ons, in de laatste 6 alinea’s, een interessante kijk achter de schermen in het genadeloos gewelddadige spel om de macht. Waarvoor dank.

  Maar dan vraag ik me af. Als de zusters ( na al die jaren) de dood van de ouwe hebben aangegrepen als startpunt om hun web te spinnen, moeten ze geweten hebben (?) dat het de goedkeuring had of in ieder geval geen bezwaar had van zijn moordenaar(s) ? Of worden ze gesouffleerd door hun? Zou de moord op hillis dan toch zijn uitgevoerd door . wat ook die knullige zoekactie erna verklaard waardoor de uitvoerders zo makkelijk weg konden komen? The plot thickens..

  Reply
 3. 9 juni 2018 - 11:32

  Hendrik Jan
  De bende van Ton van Dalen waaronder Ronald van Essen en Danny Leclere hadden in 1992 volgens mij als eerste hun geld belegd bij Willem Endstra of niet?

  Reply
  • Batman
   10 juni 2018 - 02:18

   Ja, samen met de groep Kok/Femer/Hillis/Van Efferen. Zowel de Rotterdamse groep rond Van Essen/Van Dalen als de Amsterdamse groep rond Kok/Femer/Hillis/Van Efferen maakten gebruik van Leclere en Endstra om XTC te produceren en wit te wassen.

   De groep rond Van Dalen en Van Essen werd op een gegeven moment opgepakt, de Amsterdamse kant werd ongemoeid gelaten in de hoop bij de top van de Delta-organisatie te komen. Sterker, Leclere werd kort na te zijn opgepakt, op onbegeleid verlof gestuurd, om vervolgens onder toezicht van justitie de productie van XTC gecontroleerd te laten plaats vinden (omdat hij een van de weinigen was wereldwijd die wist hoe dit op grote schaal moest). Endstra werd ook opgepakt maar kwam met de schrik vrij en zat maar iets van een week vast.

   Reply
 4. Joost
  9 juni 2018 - 13:49

  Holleeder leende geld aan Boom en kreeg op de lening tweehonderd procent rendement; dat Boom de contante gebruikte om coke binnen te trekken, daar had W.H., uitgenast als hij is, ‘geen weet van’.
  De winsten op de leningen werden actief beheerd door zus Astrid, dus wanneer W.H. dit krijgt aangerekend, wordt het voor de Judas ook ingewikkeld.

  Reply
 5. Harrie
  9 juni 2018 - 16:15

  Het is natuurlijk wel zo wanneer je er bij iemand altijd vanuit gaat dat hij goudeerlijk is en alles altijd juist noteert, omdat het zo’n grappige oprechte jongen is. Hij er natuurlijk makkelijk mee weg komt om eens even iets op te schrijven of verbanden te leggen, die hij wil zien of om reuring te creeren. Maar Peter is natuurlijk wel de koning misdaadjournalist en zou nooit dingen verheerlijken, verdraaien of zelf liegen. Zeker al helemaal niet betreffende die lieve Cor met zijn guitige lach, die altijd zo aardig reclame maakte voor een biermerk voor niks.

  Reply
 6. Batman
  9 juni 2018 - 16:40

  De handgeschreven brief van Holleeder dateert uit 2011, weet niet precies wanneer, maar mogelijk dat Willem, net als zijn zusters, pas na de dood van Hillis (die in februari 2011 werd geliquideerd) de moed had dit op te schrijven.

  Nog wat anders, wat ik wel interessant vond. Het betreft het verhoor van 5 juni. Daarin wordt melding gemaakt dat In onderzoeken naar een drugsorganisatie één van de nummers waarmee vanaf de plek bij de dumpplaats van de motor (die gebruikt werd bij de liquidatie op Cor van Hout) werd gebeld, contact had met bekende criminelen uit voormalig Joegoslavië, onder wie Srdjan Miranovic, Mirko Vukmirovic en Alexander Bulatovic.

  In het schema dat in 2003 door de politie Amsterdam-Amstelland werd gemaakt over de Joego-Oorlog en dat door Sander Janssen aan het begin van het proces werd ingeleverd, komen deze 3 namen ook (gebroederlijk naast elkaar) voor. Er lopen vanuit hen 3 lijntjes naar de ex van Martin Hoogland. Niet zo raar, want zij is de weduwe van Miranovic. Holleeder werd een tijdlang verdacht van deze moord. Zie verder https://www.crimesite.nl/weduwe-miranovic-wil-vervolging-holleeder/

  Reply
 7. Jeroen
  10 juni 2018 - 00:29

  Ronald van Essen begon in 1985 met investeren bij de familie Endstra. Ronald heeft Willem Endstra leren kennen omdat er een vriend van hem in het tuinhuis woonde van Willem Endstra in Zandvoort. Willem Endstra zag gelijk dat Ronald goed zijn geld verdiende met onder andere een internationaal transport bedrijf. Ronald handelde ook internationaal in kunst en antiek. Ronald was een goed zakenman die blik in goud kon veranderen. Dat zag Willem Endstra, en hij deed er alles aan om Ronald te overtuigen om zijn geld te investeren op de Apollolaan 109. Ronald was de eerste en grootste investeerder bij de familie Endstra!

  Reply
 8. Mr. Wilson
  10 juni 2018 - 23:39

  Holleeder hoeft niet te bewijzen dat De Vries liegt, De Vries of beter het OM moet bewijzen dat het waar is wat De Vries allemaal zegt en heeft opgeschreven. Ik geloof trouwens best dat hij kan lachen hoor. Maar dan wel alleen met zijn eigen grappen.

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.