“Waarom zoveel aandacht voor Anne Faber?”

Vanmorgen is in Utrecht het proces begonnen tegen Michael P., moordenaar van Anne Faber. Is te volgen via Saskia Belleman.

Er is over weinig moordzaken zoveel geschreven als over deze. Een beetje overdreven veel, hoorde ik pas van iemand, er worden wel meer jonge vrouwen  vermoord, soms lees je daar bijna niks over.

Nu kun je gemakkelijk alles relativeren. Als Anne tijdens haar fietstocht onder een auto was gekomen, was dat niet meer dan een eenmalig berichtje in een paar kranten geweest. Maar er is hier toch wel wat meer aan de hand. Moorden zoals deze komen – gelukkig – zelden voor. Een dader en een willekeurig slachtoffer: dat zijn zaken die altijd en overal heel veel aandacht genereren. In Duitsland speelde recent de zaak met de Iraakse asielzoeker en de 14-jarige Susanna, maar dat ligt toch net iets anders. Susanna was bevriend met het jongere broertje van de moordenaar.

Waar is ‘Anne Faber’ mee te vergelijken? Dan kom je op Andrea Luten, Marianne Vaatstra, Sybine Jansons. Wat ook nog meespeelt: als er niet direct zoveel media-aandacht was geweest, is de kans groot dat Anne’s lichaam nooit was gevonden. Zonder het vinden van de kledingstukken en het dna-spoor is de vraag of Michael P. ooit zou zijn ontmaskerd. Uit zichzelf was hij nooit gaan vertellen waar hij Anne begraven had en haar lichaam zou zonder zijn aanwijzing nimmer zijn gevonden.

En wat ook meespeelt: dat deze Michael P. een potentiële tikkende tijdbom was en dat dit met name door het gerechtshof niet goed is ingeschat. Waarbij je wel moet bedenken dat het waarschijnlijk uitstel van executie was geweest en dat anders over een jaar of wat een ander meisje het slachtoffer was geworden.

 

10 Reacties

 1. Koos Koets
  11 juni 2018 - 10:14

  Er zijn een aantal facetten die meespelen:
  -Ten eerste was er de foto van Anne die onderweg was gemaakt, dit riep gelijk veel vragen op zeker toen ook haar jas werd gevonden en een grootschalige zoekactie werd opgestart.
  -Het was 29 september nog net komkommertijd, een mooie gelegenheid om het nieuws te vullen
  -Na haar vondst en de aanhouding van de dader kwam naar buiten dat het niet alleen een recidivist was, maar ook dat hij in een instelling zat met minimale beveiliging.
  -Dan als laatste haar vader heeft veel media optredens gegeven, er zijn genoeg families die nooit met de pers praten

  Kortom genoeg zaken waarom deze moord meer in de pers kwam.

  Reply
 2. Savannah
  11 juni 2018 - 10:31

  Juist daarom, dat Michael P een tikkende tijdbom is, is er veel aandacht voor deze zaak.

  Ik denk dat er wel aandacht is voor andere moordenaars en hun slachtoffers. Alleen kan ik mij voorstellen dat dit zo groots is door de media die erover schrijft, Rinus Otte die een “fout oordeel” heeft gegeven, de zoektocht naar Anne Faber.

  En natuurlijk de sensatiezoekers, waar ik er één van ben in deze zaak.

  Reply
 3. Martijn
  11 juni 2018 - 11:35

  Anne Faber verdient alle aandacht in tegenstelling tot de verdachte, die mag wegrotten tussen vier muren ergens ver weg, Moordenaars verdienen geen aandacht.

  Reply
 4. houtmus
  11 juni 2018 - 12:27

  deze zaak toont wederom het failliet van justitie aan.
  dat er jarenlang niks tegen zulke mafketels gedaan word en de buitenwereld er dus hun hele leven mee opgescheept zit.
  dat er keer op keer weer iets gebeurt met zulke mafketels, het is nooit eenmalig.
  dat niemand ook maar 1 geldige reden kan verzinnen waarom zo iemand buiten mag komen.
  dat mensen beslissingen mogen nemen waar ze zich nooit voor hoeven te verantwoorden.
  dat rechters er hun eigen rare denkwijzen op na houden die niet passen bij de realiteit.
  dat je als ouder van een slachtoffer gewoon op alle mogelijke manieren geschoffeerd word.

  wat er met panhuis en otte moet gebeuren mag iedereen zelf invullen, want als je daar wat verkeerds over zegt (otte) dan is justitie opeens heel actief en wakker tussen het wetsovertreden, iftarren en vreemdgaan door.
  het is het meest waardeloze ministerie van nederland ongeacht naar welke zaak je kijkt.
  een bak vol duurbetaalde kwallen in maatpakken die zover van de echte wereld af staan dat het ze werkelijk geen reet interesseert wie z’n dochter er deze keer weer het slachtoffer word van hun onverschilligheid en wanbeleid.
  regels en wetten zijn er zat, daar ligt het echt niet aan. dat gebruiken ze alleen maar als excuus om er nog wat voor henzelf handige wetten door heen te duwen.

  Reply
  • Hans
   13 juni 2018 - 22:26

   Helaas hebt u niet begrepen hoe een democratie werkt. In Nederland stelt de Tweede kamer de maximale straffen vast en of iemand TBS kan krijgen. De leden van de tweede kamer zijn geen getrainde lieden op het gebied van strafrecht en dus komen fouten volop voor.

   Reply
 5. Pat
  11 juni 2018 - 21:54

  De eerste reactie en oproepen van de vriend van Anne trokken mijn aandacht. Raar verhaal, mogelijk ruzie, rare foto van Anne in de regen… De vriend was voor mij verdachte nummer 1. Hoe het uitpakte was nog veel verschrikkelijker.

  Reply
 6. Tami
  11 juni 2018 - 23:29

  Daders worden gepamperd. Slachtoffers/nabestaanden worden vergeten.

  Reply
 7. Yo
  12 juni 2018 - 11:28

  Ik ben de tante van Sabrina Oosterbeek ,die wordt vermist sinds 8 maart 2017
  Zou willen dat daar toch meer aandacht aan wordt besteed
  De verdachte zit vast ,waarschijnlijk 2 moorden gepleegd en praat niet
  Iets meer aandacht zo u fijn zijn

  Reply
  • Amb
   6 juli 2018 - 16:48

   Ik wil u laten weten dat ik aan u, Sabrina en haar familie denk. De zaak heeft me heel erg aangegrepen. Sabrina verdient alle media-aandacht die er is! Een jonge vrouw in de bloei van haar leven. Ik hoop dat de verdachte (net zo’n enorme gevaarlijke gek als Michael P.) ooit gaat praten. De onzekerheid van een dierbare niet terugvinden is allesverterend. Ik wens jullie heel veel sterkte in deze donkere tijd en brand een kaarsje voor jullie en die mooie Sabrina.

   Reply
 8. Hans de Raadt
  13 juli 2018 - 15:47

  Bij dit soort psychopaten moet de 3-trapsraket in stelling komen:
  1. Dader castreren zodat procreatie niet meer mogelijk is; dit soort hoort niet in onze samenleving
  2. Zwaar veroordelen en tbs op kosten vd dader of zijn familie; waarom moeten wij (en de familie vh slachtoffer) betalen?
  3. Betaalt de dader niet: dan direct euthanasie op de dader verrichten

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.