Werfkeldermoorden en Anne Faber: zeulen met een lijk

Het boek Crimineel Utrecht is  – na een mijns inziens onnodige hapering – weer leverbaar. Ik heb er eerder aandacht aan besteed. Het is geen briljant geschreven meesterwerk, maar dat pretenderen de schrijvers ook niet. Zijn geen van beiden journalisten, maar ze hebben wel heel veel onderzoek gedaan en interessante details over van alles en nog wat boven tafel weten te krijgen.

In een van de hoofdstukken komen de Werfkeldermoorden ter sprake. Een gruwelijke dubbele moord, op 11 april 2000, met als slachtoffers René Lamboo (42) en Jan Emo (46) uit Utrecht.  Dader: Erwin van L. (33). Het doet denken aan die kille afrekening in Venray, waar Lau G. twee jonge Marokkanen doodschoot toen hij hen ontdekte in zijn wietplantage. 

In Utrecht speelde het in de periferie van de gok- en drugswereld. Erwin had een schuld bij René en probeerde die in te lossen met de opbrengst van een wietplantage. Wat René niet wilde.

Gisteren, bij de behandeling van de moord op Anne Faber, moest ik er ook even aan denken. Tijdens zo’n proces komen er een heleboel details langs die je eigenlijk niet allemaal wil weten. Saskia Belleman twittert niet alles, vertelde ze bij Jinek. De details die wel naar buiten komen, zijn schokkend genoeg. Wat mij vooral bijbleef: het gezeul met het slachtoffer. Toen ze nog leefde en later toen ze was overleden. Daar wil je je liever niks bij voorstellen.

Een fragment van die Werfkeldermoorden:

“De volgende dag keert Erwin terug naar de plek des onheils. Hij ontkleedt de ontzielde lichamen volledig en ontdoet ze van hun sieraden. Het aanzicht van de zwaar verminkte Jan is zelfs voor Erwin te heftig, verklaart hij later tijdens een politieverhoor. Daarom pakt hij een grijze vuilniszak en doet die over het hoofd van Jan. Tijdens het verslepen van de lichamen komt Erwin erachter dat de ledematen het hem lastig maken. Daarom knevelt hij de polsen en voeten van Jan met grijs plakband. Hij staakt het slepen en tillen en verlaat de kelder met de persoonlijke bezittingen van zijn slachtoffers. Op een invalidenparkeerplaats aan de Oudegracht ziet hij de auto van Jan staan. Hij heeft de sleutels in zijn hand, besluit de auto te verplaatsen en brengt hem naar parkeergarage Springweg waar hij de Renault achterlaat. Daarna gooit hij op verschillende locaties in Utrecht de bezittingen van René en Jan weg. De twee moordwapens gooit hij, naar eigen zeggen, in het Amsterdam-Rijnkanaal. Geen van die dingen is later door de politie teruggevonden. Als Erwin terugkeert naar de werfkelder besluit hij de lichamen in de kelder te begraven.”

Bij Anne is nog altijd een sieraad spoorloos. Michael P. weigert daar iets over te zeggen. Dat alleen al geeft aan dat hij geen echte spijt heeft, vooral medelijden met zichzelf. Of hij een psychopaat is, weet ik niet, misschien komt dat vandaag nog aan de orde, maar hij lijkt mij hoog te scoren op de lijst “Wie is hier de psychopaat?” (de lijst met vragen staat hier)

 

 

12 Reacties

 1. nickelenelis
  12 juni 2018 - 09:09

  Een invullijst om psychopathie te diagnosticeren is net zo waardevol als een lijstje waaruit iemand kan opmaken of iemand terrorist is ja of nee.
  Het kost psychiaters dagen zo niet jaren om deze diagnose te stellen, zo’n lijstje is dan ook verwerpelijk.

  Beste Nelis,

  Je weet kennelijk niets van deze lijst. Verdiep je daar eerst eens in voor je met zo’n voorbarige conclusie komt.

  Hendrik Jan

  Reply
 2. Hendrik Jan Kortepik
  12 juni 2018 - 12:40

  Hendrik Jan Korterink je bent ook een achterlijk persoon. Je verhalen gaan nergens over. Over Antilliaanse huurmoordenaars praat je dat ze dom zijn. Maar over Michael P heb je niet zulke woorden. nee dan kom je met een hele andere bullshit verhaal. Terwijl die vieze Michael P een vrouw heeft verkracht en vermoord. Zeer professioneel sukkel, alsof moorden een sport is.

  Reply
 3. hendrik jan 1 teelbal
  12 juni 2018 - 16:31

  antillianen wel slechte praten over hollandse jongen jij zegt goed gedaan rare jan

  Reply
 4. Karel
  12 juni 2018 - 19:54

  Tuurlijk zijn ze dom! Dat zijn alle criminelen die machtsgeil zijn! Nog erger als je gepakt wordt en begint te zingen als een nachtegaal. En dan in de gevangenis heel stoer doen! Terwijl 90% niet ouder wordt als 30 a 35 jaar. …chapeau

  Reply
 5. Crump
  12 juni 2018 - 22:56

  Yep ook al heeft deze hollandse jongen een laffe daad verricht door een vrouw te verkrachten en daarna haar zinloos te vermoorden zegt Hendrik Jan over hem “Mijn indruk van MP is dat hij zeer berekenend is” Meen je dit? Een domme en laffe actie en de man is zeer berekenend? Maar als een man een andere man vermoord dan is hij dom en onprofessioneel. Lachwekkende agenda heeft deze zogenaamde misdaadjournalist. Ik irriteer me mateloos aan deze racist.

  Reply
  • mikey
   13 juni 2018 - 11:46

   ken je de definitie van berekenend niet ofzo

   Reply
 6. Harrie
  13 juni 2018 - 10:12

  Denk dat het anders bedoeld is. Je hebt natuurlijk van die knullige huurmoordenaars, die in het wilde weg schieten of gewoon simpel de trekker overhalen en daarna maken dat ze wegkomen. Deze smerige MP heeft het allemaal gewoon uitgedokterd en was er nog bijna mee weggekomen ook. Dat hij professioneel te werk ging is juist te sneu voor woorden.

  Reply
 7. Andre
  13 juni 2018 - 10:44

  Waar hebben jullie je Nederlands geleerd? In het bos?

  Reply
 8. Erik Pezeti
  14 juni 2018 - 14:36

  Nou heb ik wat psychologie gestudeerd (bachelor) maar ook niet veel. Toch vallen er een paar dingen op hier.
  1. Psychopaat is een verouderde term voor een antisociale persoonlijkheidsstoornis. Op zich kun je dat in de populaire literatuur niemand toerekenen maar in de link kom je met professoren en dan wordt het wat anders.
  2. Uit het verslag van MP komt juist naar voren dat hij impulsief is. Dat is volslagen tegengesteld aan berekenend.
  3. Het gebruik van Ritalin duidt ook op die impulsiviteit. De stoornis die daarmee samenhangt is ADHD en dat is een voorportaal voor criminelen. Zelfs als MP niet volledig voldeed aan een diagnose van ADHD dan is een zo hoge mate impulsiviteit grond voor ernstige vermoedens over zijn verdere leven. Er is dus aanleiding om te veronderstellen dat er eerder in het leven van MP signalen over het hoofd zijn gezien.
  4. Psychopatie heeft als centrale kenmerk een volledig ontbreken van empathie. Men ziet andere mensen dus als voorwerp, net zoals een boek, een fiets etc. Daar horen inderdaad vragenlijsten bij om een en ander precies te duiden maar bij de diagnose ga je uit van het probleemgedrag en de duiding ervan. De vragenlijst geeft hinten en ideeën. De lijst in DSM-V dient voor de formele classificatie. Die lijsten fungeren in de diagnose zeker niet als een soort manier van classificeren zoals je dat met planten en dieren doet (Flora en fauna).
  5. Als ik de feiten lees of beter wat ik tot nu toe van MP gelezen heb dan is er extreem probleemgedrag en valt te bezien of hij na TBS ooit nog vrij komt. Tenminste, ik geloof niet dat hij nog ooit genezen zal.
  6. Het achterhouden van dingen van Anne (of de vindplaats daarvan) kan op twee manieren worden verklaard. Enerzijds gewoon crimineeltje spelen: niets vertellen waar de ondervragers ook op een andere manier achter kunnen komen. Maar dat lijkt niet op te gaan voor MP. De andere verklaring is pure macht. Verkrachting heeft niet alleen met sex te maken maar ook met macht. De verkrachter heeft de macht over zijn slachtoffer. Zolang hij zich nog op enige manier macht kan toedenken is hij die macht ‘voor zichzelf’ nog niet verloren. Spijt heeft hij dan zeker niet, nee. Hij lijkt in zijn belevingswereld nog geen afstand genomen te hebben van zijn daad. Wat hij ook mag zeggen over wel spijt hebben.

  Reply
  • Harrie
   14 juni 2018 - 15:24

   Tja, kan je nog professor of de nieuwe Freud en noem maar op. We willen elk gedrag graag verklaren en er een etiket op plakken, maar het is 1 grote puinbak, want van allerlei symptomen lopen door elkaar heen en in sommige gevallen is daar gewoon geen touw aan vast te knopen.

   Het heeft met heel veel factoren te maken wat dit gedrag voortbrengt. DNA, opvoeding, trauma, omgeving. MP is gewoon een dolle hond en tuurlijk is hij berekenend. Hij weet wel dat hij iets fouts doet en hij wilde liever waarschijnlijk nog even een serietje neerzetten zonder gepakt te worden. Maar laten we inderdaad niet gaan doen alsof hij zo’n intelligent mannetje is, want dat is hij zeker niet. Je wil je niet verplaatsen in hem, maar er zijn nog wel 100en betere scenario’s waar je wel mee weg komt hoor. Het is meer dat iedereen verbaasd is dat iemand zoiets kan doen.

   Maar inderdaad mogen de ouders ook wel even goed in de spiegel kijken. Hij leende de auto van de moeder, die moeder weet van zijn eerdere delicten. Daar zit ook gewoon iets niet goed. Hij verschijnt op verjaardagen. Nou ja, wie wil zo’n gast op zijn verjaardag? Wie wil als moeder zo’n zoon nog vrij zien? Wat is dat voor familie en kennissen?

   Reply
  • Erik Pezeti
   14 juni 2018 - 21:02

   ” niets vertellen waar de ondervragers ook op een andere manier achter kunnen komen.” Fout geformuleerd. Het moet zijn “alleen die dingen vertellen waar de ondervragers ook op een andere manier achter kunnen komen.”

   Reply
 9. Reindert
  15 juni 2018 - 10:48

  @ Erik Pezeti, quote “Uit het verslag van MP komt juist naar voren dat hij impulsief is. Dat is volslagen tegengesteld aan berekenend.” Zou het niet zo kunnen zijn dat beide waar is? Michael Panhuis had immers een mes en tiewraps bij zich. Daarnaast blijkt uit een reconstructie dat de kans groot is dat deze idioot Anne Faber heeft staan opwachten. Je kunt je ook afvragen waarom hij zich sowieso met haar bemoeide als het allemaal zo impulsief gegaan is. Wat deed hij in haar buurt met zijn scooter? Een botsing? Ik betwijfel het.

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.