Angelo, ‘doder’ van Savannah: tbs voor een ontkenner

 Angelo S. (17) uit Den Bosch is veroordeeld tot twee jaar jeugddetentie plus jeugd-tbs wegens doodslag op de Savannah Dekker (14) uit Bunschoten,  in juni 2017. Angelo was door het lint gegaan omdat Savannah tijdens hun ontmoeting flirterige berichten stuurde aan een andere jongen. Eerder bleek dat het openbaar Ministerie hem wilde vervolgen voor moord, omdat er aanwijzingen waren dat hij al dagenlang rondliep met plannen Savannah iets aan te doen. Dat past dan weer niet erg bij dit verhaal. Of had Savannah dit gepland als een laatste ontmoeting, om het contact definitief te verbreken? 

 

Angelo ontkent. Wat normaal gesproken betekent dat je niet behandeld kunt worden. Tbs voor een ontkennende verdachte is een contradictio in terminis: tegenstrijdig. In het volwassenenrecht kan dat volgens mij niet, al wordt er soms een mouw aangepast om iemand op een kromme manier toch eerder vrij te krijgen. Bij Angelo is het bedoeld om hem zo lang mogelijk vast te kunnen houden.

Dit is sowieso de maximale straf. Ook als hij voor moord was veroordeeld, had het niet zwaarder gekund. Feit is dat hij met een paar jaar weer vrij rondloopt. Het is te hopen dat hij dan niet meer zo gekrenkt reageert als een vriendinnetje het uit wil maken. Ze is in elk geval gewaarschuwd, maar je ziet dat ook dat niet altijd helpt.

 

2 Reacties

 1. Hans
  13 juli 2018 - 12:40

  Waar heb je het nou over dat hij met een paar jaar weer vrij loopt? Het jeugdstrachtrecht kent geen VI, hij moet eerst die 2 jaar uitzitten en vervolgens nog een pij maatregelen die begint met 2 jaar, dan zit die al op 4. Dit kan daarna nog 2 maal met 2 jaar en 1 maal een jaar verlengt worden en in het uiterste geval omgezet worden in tbs. Die feitjes van jouw kloppen dus niet helemaal. Doet niks af aan dat het natuurlijk vreselijk is wat hij gedaan heeft

  Reply
 2. Dirk
  13 juli 2018 - 14:28

  Hans, denk dat HJ best weleens gelijk kan hebben.
  Toen ik 15 was ben ik veroordeeld tot 1 jaar ( Poortje Groningen) daarna BB (bijzondere behandeling) wat nu pij is.
  Ik klom keer op keer over de muur van het Poortje, ging naar de overkant de V&D in en wachtte een paar uur.
  Jatte ik een fiets en nam in Haren de trein naar de Domstad, wat mij uiteindelijk slechts éénmaal is gelukt.
  Lang verhaal kort te maken, ik was na 7 maanden gewoon weer thuis.
  Ze hebben mij met rust gelaten omdat er toen geen land met mij te bezeilen was.
  Goed ik heb het nu wel over 33 jaar geleden, maar denk dat er weinig veranderd is op gebied van jeugd detentie.
  Ik zat niet voor een levensdelict.

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.